Ειδήσεις

Τσίπρας: Η πραγματικότητα ξεπερνά τις «παραφωνίες» στα τεχνικά κλιμάκια

Στα τεχνικά κλιμάκια μπορεί κάποιοι να μένουν αμετανόητοι αλλά η πραγματικότητα τους ξεπέρασε, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η οικονομία άντεξε, μπορούμε να «συνθέσουμε εμείς τη μουσική». Τα βασικά σημεία του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η πορεία της ανάπτυξης ανέτρεψε όλες τις δυσοίωνες εκτιμήσεις το 2016 και φέτος προβλέπεται ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη, τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως είπε, τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, γιατί είναι ήδη εδώ. Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις διαπραγματεύσεις και στα εμπόδια που θέτουν οι «γνωστοί μας φίλοι», είναι σαφές όμως ότι όσο και αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Η οικονομία άντεξε και ανέκαμψε. Το αληθινό διακύβευμα για την οικονομία δεν παίζεται στη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων αλλά στην πραγματική οικονομία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στα τεχνικά κλιμάκια μπορεί κάποιοι να μένουν αμετανόητοι, αλλά η πραγματικότητα τους ξεπέρασε και οι φωνές τους έγιναν «παράφωνες», τόνισε.

Η αντοχή της οικονομίας μας οδήγησε στην υπέρβαση της ύφεσης και την υπέρβαση της ύφεσης. Τώρα, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, μπορούμε να συνθέσουμε εμείς τη μουσική. Το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή προοπτική να γίνεται ορατή στην κοινωνία. Με αξιοπρεπείς αμοιβές και κοινωνική ασφάλιση.

Πρέπει να ανοίξουμε δημόσια τη διαβούλευση για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Οφείλουμε να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα: με ποιο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής θα οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα; Ένα μοντέλο που στηρίχθηκε τον δανεισμό και την υπέρμετρη κατανάλωση;

Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκλιση με τις αναπτυγμένες οικονομίες, υπογράμμισε.

Οι μεταρρυθμίσεις

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο. Η απελευθέρωση των απολύσεων, η φορολογική ασυλία στα κέρδη του μεγάλου πλούτου έχουν βαφτιστεί μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως αντιμεταρρυθμίσεις. Είναι η ατζέντα της αντιπολίτευσης, του κου Μητσοτάκη.

Δικός μας στόχος, σημείωσε, είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, βάζοντας φιλόδοξους και υλοποιήσιμους στόχους.

Θα προχωρήσουμε σε ένα συντεταγμένο διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση με ορίζοντα το 2021 οπότε στόχος είναι να έχει επανέλθει η Ελλάδα πλήρως στην κανονικότητα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες από τη γεωγραφική τοποθεσία και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τουρισμό που σπάει κάθε χρόνο ρεκόρ, στα περιθώρια να γίνει η χώρα διαμετακομιστικός κόμβος για εμπορεύματα, ενέργεια κ.τλ. Αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να στραφούμε. Να σχεδιάσουμε μοντέλο ανάπτυξης δίνοντας έμφαση στα πλεονεκτήματα της χώρας, υπογράμμισε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να ανακτηθεί το κατεστραμμένο από την κρίση Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, να μειωθεί η ανεργία, να επιστρέψει το μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό που έφυγε στο εξωτερικό και η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, πρέπει, μαζί με παραγωγικούς φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση να σχεδιαστούν οι βασικοί στόχοι ενός ολοκληρωμένου σχεδίου:

* Στροφή παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.
* Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
* Η ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού στα πλαίσια των κανόνων του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.
* Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων για να αμβλυνθεί το μειονέκτημα του μικρού σχετικά μεγέθους.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα όλα αυτά σχετίζονται με την βελτίωση της εκπαίδευσης, του συστήματος δικαιοσύνης, τη δημιουργία ενός απλού φορολογικού πλαισίου. Η επίτευξη των στόχων δεν αφορά μόνο τα «παραγωγικά» υπουργεία αλλά τους πάντες, συμπλήρωσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου