Ειδήσεις

Απορρίφθηκε η τροπολογία για τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες»

Δεν κάνει αποδεκτή η κυβέρνηση την (βουλευτική) τροπολογία η οποία επιφέρει αλλαγές στον αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο δια του κ. Δ. Παπαδημούλη για «απαράδεκτη μεθόδευση και μαγειρέματα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης», με στόχο «το σβήσιμο ποινικών ευθυνών», την διαφωνία του εξέφρασε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος είπε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια (σε νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε η επίμαχη τροπολογία) να μην την αποδεχθεί. «Είναι άσχετη με το νομοσχέδιό σας και δεν ταιριάζει καν ούτε με την νομική σας ιδιότητα ούτε με την πολιτική σας ευπρέπεια και δεν πρέπει να την αποδεχθείτε γιατί θα είναι σκάνδαλο», του είπε συγκεκριμένα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2012, λίγο πριν προκηρυχθούν εκλογές, η Βουλή είχε ψηφίσει ομόφωνα πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο κ. Κακλαμάνης και έγινε αποδεκτή από όλες τις πτέρυγες για τον αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» για τους διατελέσαντες από το 1974 μέχρι το 2010 πρωθυπουργούς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς και εάν έχουν αποβιώσει για τους κληρονόμους τους.

Μεταξύ άλλων προέβλεπε και την υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» κάθε υπόχρεου.

Ωστόσο, ο αναδρομικός έλεγχος δεν προχώρησε με αποτέλεσμα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής να αποστείλει στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών κ. Γ. Καλαντζή, επιστολή με την οποία του ζητούσε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες από το νόμο (4065/2012) διαδικασίες, υπενθυμίζοντάς του επιπλέον ότι η επιτροπή του έχει εξοπλιστεί με ειδικές διατάξεις κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας κάμπτοντας οποιοδήποτε επαγγελματικό απόρρητο κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, μάλιστα, η επιστολή αυτή δεν κοινοποιήθηκε στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής.
Ωστόσο, ο κ. Καλαντζής εμμένει στην ορθότητα της τροπολογίας λέγοντας ότι επιφέρει βελτιώσεις στον υφιστάμενο νόμο, ενώ έκανε γνωστό ότι ο αναδρομικός έλεγχος έχει προχωρήσει, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, όπως είπε, αποδίδοντας τις όποιες καθυστερήσεις στην μη έγκαιρη προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων από τους ελεγχόμενους «μεταξύ των οποίων και ο κ. Κακλαμάνης», όπως υποστήριξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου