Ειδήσεις

Ανοικτή επιστολή του Παύλου Πανηγύρη προς τους Καστελοριζιούς

Ανοικτή επιστολή προς τους Καστελοριζιούς απευθύνει ο κ. Παύλος Πανηγύρης, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο.

Αναλυτικά, η επιστολή είναι η ακόλουθη:

Προς τους Καστελλοριζιούς που μένουν στο νησί, στη Ρόδο, στην Αθήνα και σε οποιοδήποτε σημείο της γης ζουν και αγαπούν την μικρή μας πατρίδα,

Αγαπητοί Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Η επιστολή αυτή γράφτηκε από καρδιάς με σκοπό να σας ενημερώσω για θέματα που πιθανόν δεν γνωρίζετε και για να γίνει ένας μικρός απολογισμός όλων αυτών των χρόνων της θητείας μας.

Κατ’ αρχήν θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε όλα αυτά τα χρόνια και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε έτσι ώστε να διοικήσω μαζί με τους άξιους συνεργάτες μου το νησί μας και να υπηρετήσουμε το κοινό συμφέρον των κατοίκων και του νησιού μας.

Όταν παραλάβαμε τη διοίκηση του νησιού το 1995 όλοι γνωρίζετε σε τι κατάσταση ήταν το νησί μας, νομίζω όμως ότι μια μικρή αναφορά σε αυτήν θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Σας θυμίζω λοιπόν το έντονο οικιστικό πρόβλημα, που είχε σαν αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην έχουν δικές τους κατοικίες ή να απειλούνται με έξωση. Το κράτος να έχει διαπιστώσει αυτό το μείζον πρόβλημα και να έχει προχωρήσει στην κατασκευή 40 κατοικιών σε δύο φάσεις και να μην ολοκληρώνετε. Η καθαριότητα βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα ελλείψει μηχανημάτων και ανθρώπινου δυναμικού και τα σκουπίδια πετάγονταν ανεξέλεγκτα.

Η ύδρευση του νησιού ήταν προβληματική γιατί το δίκτυο δεν κάλυπτε όλο τον οικισμό, οι δεξαμενές δεν επαρκούσαν, και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός δεν κάλυπτε τις ανάγκες. Τα εστιατόρια επειδή δεν υπήρχε άφθονο νερό και οι συνθήκες καθαριότητας του οικισμού δεν ήταν καλές, προσέφεραν υπηρεσίες όχι στο επίπεδο που μπορούσαν. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν μετρίου ή κακού επιπέδου σε παλιά κυρίως κτίρια και οι υπηρεσίες που προσέφεραν ήταν απόλυτα οι βασικές. Το παλιό ιατρείο με την αδιαφορία του κράτους και την υποστελέχωση σε γιατρούς, δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των κατοίκων.

Δεν υπήρχαν χώροι άθλησης, δεν υπήρχε τράπεζα, δεν υπήρχε φούρνος, δεν είχε ιδρυθεί Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, δεν υπήρχε βενζινάδικο, το καρνάγιο λειτουργούσε στην παλιά ΔΕΗ με περιορισμένες δυνατότητες, οι κοινόχρηστοι χώροι του οικισμού ήταν αδιαμόρφωτοι και βρώμικοι. Ο Δήμος δεν μπορούσε να προσφέρει σωστά υπηρεσίες διοικητικές, καθαριότητας, ύδρευσης και ηλεκτρισμού ελλείψει ανθρώπων και χρημάτων.
Όλα αυτά τα χρόνια που ήμασταν στη διοίκηση και ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη που μας δείξατε, κάναμε τα εξής:

Α. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ
1. Μονιμοποιήσαμε 6 υπαλλήλους: 2 στην καθαριότητα, 1 στην ύδρευση, 1 στην γραμματεία, 1 στα ΚΕΠ και 1 στην ταμειακή υπηρεσία.
2. Προμηθευτήκαμε νέα οχήματα: 2 στην καθαριότητα, 1 λεωφορείο, 2 φορτωτές και άλλα επτά μικρότερα έτσι ώστε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε είχαμε παραλάβει 1 όχημα.
3. Οργανώσαμε οικονομική υπηρεσία στο παλιό ιατρείο.
4. Οργανώθηκε έλεγχος διαβατηρίων στο χώρο του λιμανιού.

Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ – ΥΔΡΕΥΣΗΣ
1. Επέκταση δικτύου ύδρευσης και κατασκευή δεξαμενών.
2. Επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
3. Μονάδα αφαλάτωσης και κατασκευή μηχανοστασίου.
4. Ηλεκτροφωτισμός για την ανάδειξη του κάστρου, του Παλαιόκαστρου και των πρανών του βουνού στην πλάτη του κεντρικού οικισμού και του Μαντρακιού.
5. Δημιουργία χώρου διάθεσης απορριμμάτων.
6. Κατασκευή λιμνοδεξαμενής.

Γ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1. Δημιουργία τράπεζας
2. Κατασκευή ιδιόκτητου Δημοτικού φούρνου.
3. Κατασκευή ιδιόκτητου Δημοτικού καρνάγιου.
4. Δημιουργία πρατηρίου καυσίμων.
5. Κατασκευή καταστήματος αφορολόγητων.

Δ. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΥΓΕΙΑΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
1. Ίδρυση Νηπιαγωγείου.
2. Ίδρυση Γυμνασίου.
3. Ίδρυση Λυκείου.
4. Κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου.
5. Κατασκευή γηπέδου 5Χ5.
6. Έγκριση χρηματοδότησης για την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ στον χώρο της παλιάς αφαλάτωσης.
7. Δημιουργία κατασκηνωτικού κέντρου.

Ε. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
1. Κατασκευή Δημοτικού Κήπου.
2. Δεντροφυτεύσεις.
3. Διεξαγωγή Συνεδρίων με την παράλληλη προβολή του νησιού μας.
4. Θεσμοθέτηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανάδειξη παλαιών εθίμων.
5. Συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους γείτονες και προβολή της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
6. Στήριξη ηθική και υλική των αδυνάτων συμπατριωτών μας.

7. Έγκριση μελέτης και κατασκευή πλατείας στην περιοχή του παλιού καρνάγιου με την βοήθεια της οικογένειας Α. Λίβερη.
8. Προβολές καλοκαιρινού κινηματογράφου.

Ζ. ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
1. Διαμόρφωση προβλήτας, δρόμων και άλλων κοινόχρηστων χώρων στο «ΜΑΝΔΡΑΚΙ».
2. Κατασκευή διαμερισμάτων και άλλων εμπορικών χώρων για ενοικίαση από διάφορους επαγγελματίες και δημιουργία εσόδων στον Δήμο.

3. Απασχόληση αρκετών από τους κατοίκους σε έργα εξυγίανσης πόλεως και λοιπών μικρών έργων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
4. Απασχόληση αρκετών από τους κατοίκους σε εποχικές εργασίες καθαριότητας, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά την καλοκαιρινή περίοδο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Για να πετύχουμε όλα όσα ανέφερα ασχολούμασταν καθημερινά προς όφελος των κατοίκων και νομίζω ότι η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών οφείλεται αθροιστικά σε όλα τα παραπάνω έργα. Με την μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα δημιουργήθηκαν υψηλές αξίες γης, έγιναν αρκετές αγοραπωλησίες οικοπέδων, το Καστελλόριζο λόγω αυτής της ανάπτυξης επανασυνδέθηκε με την ομογένεια κυρίως της Αυστραλίας , αλλά ταυτόχρονα έγινε τουριστικός προορισμός ανθρώπων με υψηλά εισοδήματα από πολλές χώρες.

Όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν αρνήθηκα σε κανέναν να ακούσω και να λύσω προσωπικά προβλήματα και έχω κατηγορηθεί αρκετές φορές σχετικά με τις χρησικτησίες που έχουν γίνει στο νησί όλο αυτό το διάστημα, υπερασπίζοντας τους κατοίκους του νησιού μας απέναντι σε κακοήθεις κατηγορίες.

Αλλά όποιος εδώ και χρόνια κατηγορεί εμένα προσωπικά αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας για τις χρησικτησίες, είναι φανερό ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει να ζει κάποιος με την οικογένειά του στο Καστελλόριζο. Δεν γνωρίζει την αγωνία του κατοίκου που παλιότερα καθάριζε στέρνες σε γειτονικά χάλαντρα για να εξασφαλίσει νερό, που καθάριζε το γειτονικό στο σπίτι του χώρο για να εξασφαλίσει τις ελάχιστες συνθήκες καθαριότητας , που ανάμεσα στα χάλαντρα μπορεί να φύτευε ένα μικρό μποστάνι, που μπορεί ανάμεσα στα χάλαντρα να φύλαγε και να συντηρούσε μικρά οικόσιτα ζώα για να συμπληρώνει τα προς το ζην της οικογένειας. Εγώ δηλώνω υπερήφανος και χαρούμενος να βλέπω τους ντόπιους Καστελλοριζιούς να έχουν προοδεύσει και να έχουν ένα σπίτι να στεγάσουν την οικογένεια τους με αξιοπρέπεια.

Για την ιστορία αναφέρω ότι την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου την ασκούσε το Δημόσιο Ταμείο (Δ.Ο.Υ.), το οποίο είχε τρεις ελεγκτές νομιμότητας που ελέγχουν όλα τα παραστατικά πριν πληρωθούν, δηλαδή αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίσεις της Περιφέρειας και ότι άλλα παραστατικά απαιτούσε ο νομός.

Έχω απαλλαγεί στο παρελθόν από την ολομέλεια του κεντρικού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον καταλογισμό ενός χρηματικού ποσού και πιστεύω ότι θα αθωωθώ οριστικά στις αρχές Μαρτίου από τις νέες αγωγές που αφορούν δεδικασμένες υποθέσεις. Υπερασπίστηκα σε σωρεία δικαστηρίων τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών έναντι των καταπατητών καλύπτοντας όλα τα έξοδα προσωπικά και όχι επιβαρύνοντας το ταμείο του Δήμου. Θα ήθελα ακόμα να πω ότι το ταμείο του δήμου στις αρχές Δεκεμβρίου (ημέρα της αργίας μου) είχε περίπου 1.200.000 € και ανείσπραχτες οφειλές 250.000 €.

Δυστυχώς σήμερα, ζώντας μέσα σε μια έντονη οικονομική κρίση, το Καστελλόριζο έχει ανάγκες που καμιά κυβερνητική πολιτική περικοπών και υποβάθμισης της παιδείας, της υγείας, των κοινωνικών παροχών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Τον τελευταίο ένα χρόνο βλέπουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο στην Αθήνα ελλείψει καθηγητών, βλέπουμε συμπατριώτες μας να νοσηλεύονται στη γειτονική χώρα ελλείψει γιατρών, βλέπουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού που δίνουν ζωή στο νησί να περικόπτονται, ο Δήμος να υπολειτουργεί και όλα αυτά συμβαίνουν σε βάρος των συμπατριωτών μας.
Σήμερα το Καστελλόριζο ζώντας ήδη τις συνέπειες της κρίσης χρειάζεται επιτακτικά νέους και έμπειρους ανθρώπους , οι οποίοι θα έχουν την προσωπικότητα , τις γνώσεις, την αποφασιστικότητα για να διεκδικήσουν και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του νησιού.

Για το λόγο αυτό σας ενημερώνω ότι θα κατέλθω στις ερχόμενες εκλογές για να διεκδικήσω ξανά την ψήφο των Καστελλοριζιών , διότι πιστεύω ότι το αξίζω και για να διαψεύσω όσους κακοπροαίρετα παραπληροφορούν τον κόσμο.

Αυτούς τους 15 μήνες που απουσιάζω από τα καθήκοντά μου λόγω της αργίας μου, όλοι βλέπουν ότι δεν έχει γίνει τίποτα στο νησί, ειδικότερα για την καθαριότητα.
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι εγώ δεν πρόδωσα ποτέ κανέναν συνεργάτη μου, αντίθετα θα έλεγα τους στήριξα όταν αυτοί το είχαν ανάγκη στις δύσκολες στιγμές τους και γι’ αυτό όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη, αισθάνομαι καλά.
Οι Καστελλοριζιοί αυτό το γνωρίζουν, έχουν κρίση για την ώρα της κρίσεως.

Ευχαριστώ πολύ,
Παύλος Πανηγύρης
Δήμαρχος Μεγίστης σε αργία
& Υποψήφιος Δήμαρχος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου