Ειδήσεις

Στο “κόκκινο” η προκλητικότητα της Άγκυρας: 55 οπλισμένους σχηματισμούς έστειλε η Τουρκία στο Αιγαίο

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε με άρθρο του στην Realnews της Κυριακής για τα στοιχεία από τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, που δίνουν μία στρεβλή εικόνα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα. “Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο μια κλιμακούμενη ρητορική για τη στάση της Τουρκίας ή την ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Το θέμα όμως είναι οι στατιστικές και τα συμπεράσματα που εξάγονται, ίσως και επιπόλαια σε ορισμένες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα του αριθμού των παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) που εμφανίζεται «φουσκωμένος» εν πολλοίς λόγω των ελιγμών από πιλότους κατά τη διάρκεια εικονικών αερομαχιών” έγραφε χαρακτηριστικά και η αλήθεια είναι όπως την περιγράφει.

Γεγονός είναι ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν διάφορα “τεχνάσματα” προκειμένου να περνούν την εικόνα ότι “αλωνίζουν” στο Αιγαίο, όπως με το να απογειώνουν το αεροπλάνο ηλεκτρονικής κατασκοπείας, τύπου CN-235, το οποίο συνήθως κάνει το δρομολόγιο στα μικρασιατικά παράλια από βορρά προς νότο και αντίστροφα, “σουβλίζοντας” τον ΕΕΧ για δευτερόλεπτα. Όμως, το κοντέρ γράφει.

Ωστόσο, το ανησυχητικό – για το οποίο η Ελλάδα απαντά με αποφασιστικότητα – είναι η ποιοτική αναβάθμιση των παραβιάσεων. Δεν είναι τόσο ο αριθμός των αερομαχιών και υπερπτήσεων που βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα όσο το ότι η Τουρκία τον Ιανουάριο κατέγραψε υψηλό ρεκόρ οπλισμένων μαχητικών στο Αιγαίο. Μέσα σε ένα μήνα έστειλε 55 οπλισμένους σχηματισμούς. Περισσότερους από κάθε άλλο μήνα από το 2009 μέχρι σήμερα και ίσως το υψηλότερο νούμερο από το 1974.

Ολόκληρο το 2019, στις παραβιάσεις του ΕΕΧ και τις αερομαχίες στο Αιγαίο εστάλησαν συνολικά 344 οπλισμένοι σχηματισμοί. Δηλαδή, μόνο τον Ιανουάριο οι Τούρκοι έστειλαν το 30% των σχηματισμών της περυσινής χρονιάς.

Το αβίαστο ερώτημα βεβαίως, που προκύπτει είναι “πού θα πάει;”. Ο ίδιος ο υπουργός συχνά επαναλαμβάνει την φράση: “4.500 παραβιάσεις αυτοί, 4.500 αναχαιτίσεις εμείς” αποτυπώνοντας την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως είχαμε αποκαλύψει, έχουν αλλάξει το δόγμα αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας με αυτό της “μηδενικής ανοχής”. Πλέον, σχεδόν όλες οι παραβιάσεις αντιμετωπίζονται με αερομαχίες και εμπλοκές από τα ελληνικά οπλισμένα μαχητικά.

Η εντολή που έχουν λάβει οι Έλληνες πιλότοι είναι να παίρνουν «την ουρά» των τουρκικών μαχητικών και να οδηγούνται άμεσα σε εμπλοκή μαζί τους, δηλαδή να τους «κλειδώσουν» στα σκοπευτικά τους, δηλώνοντας την πρόθεση ότι βρίσκονται σε θέση κατάρριψης.

Δεν είναι μόνο τα στοιχεία από τον τομέα πληροφοριών που επιβάλλουν εγρήγορση αλλά και οι επί του πρακτέου ενέργειες των Τούρκων. Η άφεση φωτοβολίδων (flares), που είναι σχετικά συχνό φαινόμενο τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των οπλισμένων σχηματισμών αλλά και την απειρία των πιλότων δημιουργούν έναν εκρηκτικό μείγμα πρόκλησης ατυχήματος. Κάτι που μπορεί να αποτελέσει την σπίθα που θα ανάψει το φυτίλι εκδήλωσης θερμού επεισοδίου.

πηγή enikos.gr

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου