Για την 22α Μαρτίου 2018 προσδιορίστηκε η εκδίκαση ενώπιον του Α’ Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου αγωγής αποζημίωσης κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και του Ελληνικού Δημοσίου, ενός στρατιωτικού, που διατείνεται ότι υπέστη το Δεκέμβριο του 2013, βαριά και επικίνδυνη σωματική βλάβη, με κίνδυνο θανάτου, από σοβαρή ιατρική αμέλεια, λόγω εσφαλμένης διάγνωσης.
Σύμφωνα με την αγωγή, το περιεχόμενο της οποίας θα κριθεί αρμοδίως από τα διοικητικά δικαστήρια, ο ενάγων την 30η Δεκεμβρίου 2013, έλαβε εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με την εξής διάγνωση: «Μυοκαρδίτιδα σε ιογενή νοσήματα που ταξινομούνται αλλού».
Στην πραγματικότητα όμως, όπως διαγνώσθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ), είχε υποστεί οξύ έμφραγμα κατωτέρου τοιχώματος του μυοκαρδίου το οποίο, όπως υποστηρίζει, δεν διέγνωσαν οι θεράποντες ιατροί του, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα ο ενάγων εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο της Ρόδου την 22α Δεκεμβρίου 2013 με συμπτώματα έντονης δύσπνοιας και έντονους πόνους στο στομάχι και στον θώρακα.
Παράλληλα είχε συμπτώματα μουδιάσματος σε όλη την αριστερή πλευρά του σώματος πλέον έντονων πόνων υπό μορφή «τσιμπημάτων» στην ωμοπλάτη. Ειδικά λόγω της δύσπνοιας, ο ενάγων, όταν εισήχθη στα Επείγοντα απώλεσε τις αισθήσεις του με συνέπεια να του χορηγηθεί οξυγόνο.
Την ίδια ημέρα εισήχθη στην Μονάδα Εμφράγματος και την 25η Δεκεμβρίου 2013 διακομίσθηκε στο Καρδιολογικό Τμήμα.
Νοσηλευόμενος υποβλήθηκε σε μία σειρά από εξετάσεις παντός είδους, μεταξύ άλλων σε εξέταση καρδιακών δεικτών, σε γενικές εξετάσεις αίματος και σε υπερηχογράφημα καρδιάς.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών φέρεται να υποβλήθηκε σε ειδικές εξετάσεις για την διάγνωση εμφράγματος χωρίς να διαγνωσθεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου που είχε υποστεί ή επρόκειτο άμεσα να υποστεί.
Κατόπιν τούτου διασωληνώθηκε με οξυγόνο.
Αφού έλαβε εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου την 30η Δεκεμβρίου 2013 παραπέμφθηκε στο Γενικό Επιτ. Στρατού Νοσοκομείο. Πρόκειται, ουσιαστικά, περί νοσηλευτικής μονάδας του Στρατού Ξηράς, προσομοιάζουσας σε Κέντρο Υγείας χωρίς όμως να υπηρετεί σ’αυτό Καρδιολόγος.
Τούτου δεδομένου διότι επί τη βάσει των προϋφιστάμενων εξετάσεων και διαγνώσεων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου χορήγησε στον ενάγοντα αναρρωτική άδεια 15 ημερών με διάγνωση οξεία μυοκαρδίτιδα παραπέμποντάς τον, κατά την διάρκεια της αναρρωτικής του άδειας, στην Καρδιολογική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ για περαιτέρω έλεγχο και διενέργεια MRI Καρδιάς.
Είναι χαρακτηριστικό της εστίασης στις εξετάσεις και στην διάγνωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου το γεγονός, όπως επισημαίνει, ότι στο από 30 Δεκεμβρίου 2013 εξιτήριο του νοσοκομείου πέραν από την διάγνωση οξεία μυοκαρδίτιδα αναφέρεται επί λέξει: «ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΠΓΝ ΡΟΔΟΥ».
Στο 401 ΓΣΝΑ εισήχθη την 15η Ιανουαρίου 2014 με διάγνωση: «Πρόσφατη νοσηλεία σε Γενικό Ρόδου λόγω μυοκαρδίτιδας» κι όταν εξήλθε του νοσοκομείου την 7η Μαρτίου 2014 η διάγνωση ήταν η ακόλουθη: «Στεφανιαία Νόσος – Πάθηση ενός αγγείου – οξύ έμφραγμα κατωτέρου τοιχώματος μυοκαρδίου σε βελτίωση – εξεργασία στομάχου υπό παρακολούθηση».
Ο ενάγων, επισημαίνει, ότι για πρώτη φορά συνειδητοποίησε πως είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο κατά σοβαρό ιατρικό σφάλμα δεν διαγνώσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, την 15η Ιανουαρίου 2014 όταν ο πρώτος καρδιολόγος που τον εξέτασε στο 401 ΓΣΝΑ του ανέφερε ότι βάσει των εξετάσεων που του έδειξε είχε υποστεί έμφραγμα τις προηγούμενες ημέρες και ειδικότερα λίγο προτού εισαχθεί εκτάκτως στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ή εντός αυτού.
Ο ιατρός που εξέτασε τον ενάγοντα ήταν, όπως περιγράφει στην αγωγή, «στην κυριολεξία αποσβολωμένος για το γεγονός ότι παρά το ό,τι νοσηλεύθηκε επί 8 ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου δεν διαγνώσθηκε ως έχων υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου».
Νοσηλευόμενος πλέον στο 401 ΓΣΝΑ έγινε προγραμματισμός για την ειδική εξέταση στεφανιαίας αρτηριογραφίας στις 20 Ιανουαρίου 2014. Πρόκειται για μία εξέταση στην οποία δεν υποβλήθηκε ο ενάγων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Την 20η Ιανουαρίου 2014, στο ως άνω Φύλλο Νοσηλείας αναφέρεται επί λέξει: «COROS ολική απόφραξη LCX δεν έγινε αγγειοπλαστική λόγω επικείμενου γαστρεντερολογικού ελέγχου».
Σε μεταγενέστερο τμήμα του ως άνω Φύλλου Νοσηλείας, για την ακρίβεια αυτό της Πορείας Νόσου, αναφέρεται ότι την 20η Φεβρουαρίου 2014 η διάγνωση πλέον είναι αυτή του «Οξέως Στεφανιαίου Συνδρόμου – Στεφανιογραφία. Ολική απόφραξη Περισπωμένης Στεφανιαίας Αρτηρίας για την οποία δεν έγινε αγγειοπλαστική λόγω αποτελεσμάτων βιοψίας στομάχου προ της νοσηλείας» .Ο θεράπων ιατρός του ενάγοντος στο 401 ΓΣΝΑ φέρεται να του ανέφερε επί λέξει τα ακόλουθα: «Εφόσον έζησες έναν μήνα χωρίς φαρμακευτική αγωγή το αγγείο είναι αδύνατον να ανοίξει μετά από τόσο καιρό διότι σε αυτήν την περίπτωση η διάνοιξη θα πρέπει να γίνεται το πρώτο 24ωρο.

Ειδικότερα όταν πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο 29 ετών».
Την 17η Ιουνίου 2014 ο ενάγων επανεισήχθη, για τρίτη φορά, στο 401 ΓΣΝΑ λαβών εξιτήριο την 27η Ιουνίου 2014. Η διάγνωση κατά το εξιτήριο είναι:
«Υφολική Γαστρεκτομή καρκινοειδούς όγκου στομάχου – Στεφανιαία νόσος ενός αγγείου υπό φαρμακευτική αγωγή».
Στο μεσοδιάστημα, είχε εισαχθεί στο 401 ΓΣΝΑ και υποβλήθηκε σε ολική γαστρεκτομή.
Υποστηριζει ότι λόγω του οξύτατου καρδιολογικού προβλήματος που αντιμετώπισε και των συνεπειών της μη έγκαιρης διάγνωσης του εμφράγματος του μυοκαρδίου που υπέστη, παρά το ό,τι νοσηλεύθηκε επί 8 συνεχείς ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με επιπρόσθετη την ανεπιτυχή αγγειοπλαστική επέμβαση – LCX εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή η επέμβαση δεν έγινε άμεσα κατά τον χρόνο που υπέστη το έμφραγμα, εν τέλει κατέληξε σε σταδιοδρομική υποβάθμισή του για αντικειμενικούς λόγους υγείας κρινόμενος ικανός μόνο για στρατιωτικό προσωπικό Ελαφράς Υπηρεσίας.
Με την αγωγή του διεκδικεί αποζημίωση συνολικού ύψους 138.970 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος Αθηνών κ. Ιωάννης Παπαγιάννης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ