Ειδήσεις

Γ.Τσακίρης (ΞΕΕ): «New Deal» για τον τουρισμό-Αυξήθηκαν οι τουρίστες μίκρυνε η τουριστική περίοδος

Μια πρώτη γεύση των θεμάτων που θα καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της υπουργικής «ατζέντας» πήρε σήμερα η Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, παρακολουθώντας την 4η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo του αεροδρομίου της Αθήνας, με τη συμμετοχή περισσότερων των 1.000 ξενοδόχων.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών στη νέα υπουργό αναφέροντας ένα-ένα τα θέματα που «συνιστούν σοβαρά εμπόδια για τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων»: η υποχρηματοδότηση της οικονομίας, η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, το χαμηλό επίπεδο των παρεχομένων δημόσιων υπηρεσιών.

Ο επικεφαλής του ΞΕΕ εντόπισε ταυτόχρονα την«αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού τουρισμού, την υψηλή εποχικότητα, η οποία, όπως ανέφερε, «μειώνει δραστικά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν περιορίζοντας τις ελπίδες κανονικής λειτουργίας των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».

Τα λόγια του προέδρου του ΞΕΕ βασίστηκαν στα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο ομότιμος καθηγητής και Γ.Δ/ντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Γεράσιμος Ζαχαράτος.

Από αυτά προέκυψε πως, αν και κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς στην Ελλάδα καταγράφηκε άνοδος στις αφίξεις του εισερχόμενου τουρισμού κατά 22,7% και στις εισπράξεις κατά 10,8% σε σχέση με το 2013, ο δείκτης εποχικότητας αυξήθηκε κατά 1,4%. Με αποτέλεσμα ολοένα περισσότεροι ξένοι επισκέπτες να «στριμώχνονται» στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την τουριστική περίοδο. Αντίθετα με τις αφίξεις και τις εισπράξεις, ο δείκτης εποχικότητας για τις δαπάνες των ξένων επισκεπτών, κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,2%.σε σχέση με το 2013.

Νέος ξενοδοχειακός «χάρτης» διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα των επενδύσεων των τελευταίων χρόνων σε μεγαλύτερα, υψηλών κατηγοριών ξενοδοχεία αλλά και τα «λουκέτα» που μπήκαν σε άλλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΙΤΕΠ, κατά την περίοδο 2010 έως 2014 άνοιξαν 696 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 50.103 κλινών και διέκοψαν τη λειτουργία τους 523 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 28.866 κλινών. Με τα νέα δεδομένα, αυξήθηκε κατά 66 μονάδες το συνολικό δυναμικό ξενοδοχείων και camping της χώρας στο τέλος του 2014 σε σύγκριση με το τέλος του 2013.

Οι εκλογές και οι ανταγωνιστές

Αναφερόμενος στην εικόνα των κρατήσεων από το εξωτερικό για τη φετινή χρονιά ο Γ.Τσακίρης έκανε λόγο για «σχετική στασιμότητα του ρυθμού κρατήσεων» η οποία αποδίδεται στην αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε το τελευταίο δίμηνο εξαιτίας της προκήρυξης των εκλογών η οποία είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να ανασχεθεί σε κάπόιο βαθμό η «φόρα» που είχε αποκτήσει ο ελληνικός τουρισμός από το 2014.

Ολοκληρώνοντας τη σκιαγράφηση του ασφυκτικού περιβάλλοντος στο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ο πρόεδρος του ΞΕΕ επεσήμανε την επανάκαμψη στην αγορά παραδοσιακών ανταγωνιστών της Ελλάδας (όπως η Αίγυπτος) οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια αλλά διεκδικούν από φέτος και πάλι τα μερίδιά τους στην ταξιδιωτική αγορά της Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υφίστανται τις επιπτώσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) «όπου παράνομα ενοικιαζόμενες κατοικίες ανταγωνίζονται ανεξέλεγκτα, τις νόμιμες και αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, εκ του ασφαλούς και χωρίς καμία λειτουργική ή φορολογική προϋπόθεση και υποχρέωση».

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα αναγνωρίζει ότι ο τουρισμός αποτελεί τη σταθερή δύναμη της χώρας και θα διασφαλίζει ότι θα εργαστούν από κοινού, Υπουργείο Τουρισμού και φορείς, ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. «Όχι για τους ξενοδόχους αλλά για όλους τους Έλληνες» όπως ανέφερε.

Μετεξελίσσεται σε Τουριστικό Επιμελητήριο το ΞΕΕ

Ο Γ.Τσακίρης επιτέθηκε στη συνέχεια στην τρόικα και, εμμέσως πλην σαφώς, στην προηγούμενη κυβέρνηση αναφέροντας πως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο «πέρασε την περασμένη χρονιά μια περίοδο αμφισβήτησης, εξαιτίας των εισηγήσεων κάποιων μαθητευόμενων μάγων της τρόικας». Επεσήμανε, όμως, πως «αγωνιστήκαμε, αντεπεξήλθαμε στις δυσκολίες και μείναμε όρθιοι. Πλέον το Ξ.Ε.Ε. είναι θεσμικά ακόμα πιο ισχυρό και πιο θωρακισμένο».

Στη συνέλευση επισημοποιήθηκε η απόφαση του ΞΕΕ να μετεξελιχθεί σε Τουριστικό Επιμελητήριο. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι σχετικές επαφές με το Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) ενώ έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις και με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδας (ΣΕΕΔΔΕ).

Στη συνέλευση του ΞΕΕ παρουσιάστηκε το μοντέλο στο οποίο κατέληξε το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τους συμβούλους του και ύστερα από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με το οποίο θα γίνει η κατάταξη όλων των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας.

euro2day.gr/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου