Ειδήσεις

Λόγος και αντίλογος για τη δωρεά των Ζούκερμπεργκ

Η ανακοίνωση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και της συζύγου του, Πρισίλα Τσαν, για την πρόθεσή τους να δωρίσουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς περίπου το 90% των μετοχών τους στο Facebook, που σήμερα κοστίζουν κατά προσέγγιση 40-50 δισ. δολάρια, έχει προκαλέσει πολλά σχόλια, τα οποία είναι ως επί το πλείστον θετικά. Το γεγονός ότι ο Ζούκερμπεργκ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ και άλλοι δισεκατομμυριούχοι προσφέρουν τον πλούτο τους για τη φιλανθρωπία, αντί να τον μεταβιβάσουν στους απογόνους τους, είναι ήδη σηναντικό και κοινωνικά ωφέλιμο.

Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει διαθέσει περίπου τέσσερα δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του HIV, της πολιομυελίτιδας, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Ο Ζούκερμπεργκ και η Τσαν έχουν διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για ποικίλους σκοπούς, όπως την καταπολέμηση του Εμπολα, ενώ μετά τη γέννηση της κόρης τους αποφάσισαν να ιδρύσουν μια νέα φιλανθρωπική οργάνωση, που θα προσανατολίζεται στην «προαγωγή των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και στην προώθηση της ισότητας».

Πέρα από τη θετική πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το κόστος αυτής της φιλανθρωπίας επιβαρύνει έμμεσα τον Αμερικανό φορολογούμενο. Εάν ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του εξαργύρωναν τις μετοχές τους και δεν τις διέθεταν για φιλανθρωπικό σκοπό, θα έπρεπε να πληρώσουν φόρους – χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κρατικών κοινωνικών προγραμμάτων. Με τις δωρεές, όμως, οι ίδιοι και οι απόγονοί τους θα «γλιτώσουν» από τη φορολογία.

Υπό τον ομοσπονδιακό φορολογικό κώδικα, την ημέρα που θα δωρίσουν την περιουσία τους σε μια νέα φιλανθρωπική οργάνωση, ο Ζούκερμπεργκ και η Τσαν θα λάβουν πιστώσεις ισάξιες με την αγοραία αξία των μετοχών τους στο Facebook.

Το ίδρυμα Chan Zuckerberg Initiative θα αποτελεί εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, δηλαδή δεν θα οργανωθεί ως παραδοσιακή φιλανθρωπική οργάνωση. Ως προς τη φορολογία, εάν το ίδρυμα αφιερωθεί σε φιλανθρωπικά έργα και βρίσκεται υπό τη διαχείριση μιας οικογένειας, τότε μπορεί να λάβει φοροαπαλλαγές. Μεταβιβάζοντας σχεδόν όλη τους την περιουσία σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Ζούκερμπεργκ και ο Γκέιτς, απομακρύνουν τον πλούτο τους από τον κρατικό έλεγχο και κατ’ επέκταση η φορολογική βάση της χώρας συρρικνώνεται.

Ο Ζούκερμπεργκ και η Τσαν πραγματοποίησαν την πρώτη τους μεγάλη δωρεά το 2010, προσφέροντας 100 εκατ. δολάρια στα δημόσια σχολεία του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ, με στόχο τη «μεταμόρφωση» προβληματικών σχολείων. Η προσπάθεια του ιδρυτή του Facebook είχε, όμως, απροσδόκητες συνέπειες, καθώς τα κεφάλαια αυτά χρηματοδότησαν τη συγχώνευση σχολικών συγκροτημάτων και οδήγησαν σε δεκάδες απολύσεις εκπαιδευτικών. Το ζευγάρι παραδέχθηκε τα προβλήματα στην πρωτοβουλία του αυτή, υπογραμμίζοντας στη χθεσινή τους ανακοίνωση την ανάγκη εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας.

Ο Ζούκερμπεργκ επίσης υποστηρίζει ένθερμα τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, με στόχο τη διευκόλυνση της νομιμοποίησης παράτυπων μεταναστών.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου