Ειδήσεις

Πλεύρης: «H επάρκεια των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη -Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.
Όπως γνωστοποίησε αρχικά ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε μία κατηγορία φαρμάκων με διαχρονική έλλειψη και στην τωρινή έλλειψη κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων και άλλων σκευασμάτων.
«Το παγκόσμιο πρόβλημα οφείλεται στη μείωση παραγωγής, απότοκο της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτην υλών», μεταξύ άλλων. Μάλιστα, η κατανάλωση σε φάρμακα που έχουμε φέτος είναι από 25 έως 40% περισσότερη, κάτι που δείχνει πως «παρά τη μειωμένη παραγωγή η Ελλάδα έχει επάρκεια».

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες, τόνισε ο υπουργός.

Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά φαρμακεία, τόνισε.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια στην ελληνική αγορά, καθώς είναι πλήρως διασφαλισμένη», διευκρίνισε.

Στη συνέχεια, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, όπως το clawback. «Τα δύο μέτρα που δεν στηρίχτηκαν από την αντιπολίτευση, σήμερα διασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων».

Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων σε αποθήκες, ελέγχονται εννέα μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο νόμος.

Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων σε γενόσημα φάρμακα.

Συνταγογραφούμενα σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά

Όπως διευκρίνισε, τα συνταγογραφούμενα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά. «Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», υπογράμμισε.

Για αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα» είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – Καμία επιβάρυνση στους πολίτες»

Το παγκόσμιο πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει παραπληροφόρηση, γιατί η Ελλάδα παίρνει μέτρα από την άνοιξη, τόνισε.

«Οι απώλειες σε ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιούνται σταδιακά», πρόσθεσε και τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς».

Η Ελλάδα έλαβε όλα τα μέτρα και άμεσα θα αρχίσει να «φαίνεται η αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε. Τέλος, υπογράμμισε πως «δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στους πολίτες».

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες. Η χώρα μας έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγή που μπορεί να τροφοδοτεί με φάρμακα. Το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες. Τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

«Ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες αν διατηρούν αποθέματα και προμηθεύουν ομάλά την αγορά. Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ, ώστε ο  πολίτης να γνωρίζει ποιο φάρμακο να αναζητήσει που θα έχει αντίστοιχη δραστική ουσία με το επώνυμο φάρμακο που δεν βρίσκει», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα στα παιδικά σκευάσματα
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, ο ΙΦΕΤ έχει ξεκινήσει ήδη την αναζήτηση για παιδικά σιρόπια και εισπνεόμενα από ξένες αγορές και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αποτελέσματα. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από επώνυμα παιδικά σιρόπια παρακεταμόλης και σε συγκεκριμένες παιδικές αντιβιώσεις, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ επισήμανε πως εφέτος υπήρξε 34% αύξηση της ποσότητας σε παιδικά σιρόπια.

«Υπήρχαν δύο παράγοντες που οδήγησαν στην έλλειψη σε παιδικά σκευάσματα. Η μία ήταν η αύξηση των κρουσμάτων και η δεύτερη ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κατά την περίοδο των εορτών που είναι περιορισμένη κυκλοφορία από τις φαρμακαποθήκες», ανέφερε ο κ. Σωτηρίου, τονίζοντας πως η αποκατάσταση του προβλήματος θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.

«Σε 7-10 ημέρες θα ξεκινήσει σταδιακά η ομαλοποίηση της έλλειψης παιδικών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θεωρούμε πως σε ένα μήνα η κατάσταση αναμένεται να έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», επισήμανε ο ίδιος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου