Ειδήσεις

Οι 7 προϋποθέσεις του Ποταμιού για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ποταμιού, λίγοι είναι αυτοί, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, που επιμένουν στην αυτόνομη πορεία. Αντίθετα, ο Σπύρος Δανέλλης, όπως και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος «βλέπουν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λυκούδης τηρεί στάση αναμονής, αφού δήλωσε ότι το κόμμα «έκλεισε τον κύκλο του» και οι Γιώργος Άμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός επιθυμούν προεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την εκλογή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι είναι «η πολιτική συμμαχία του ΑΛΛΙΩΣ» και αναφέρθηκε στα 7 σημεία που θα καθορίσουν τις μετεκλογικές συνεργασίες του κόμματος, όπως αυτά περιγράφονται στην πολιτική απόφαση του κόμματος, που εγκρίθηκε με ποσοστό 90,33%. Αντίθετα η πρόταση 10 σημείων που κατέθεσε ο Γιώργος Αμυράς καταψηφίστηκε από το 41,67% των συνέδρων, έναντι του 34,47 που την υπερψήφισε.

Τα 7 σημεία του Ποταμιού

Σχετικά με το αν το Ποτάμι θα συμμετάσχει σε μια νέα κυβερνητική προσπάθεια, η πολιτική απόφαση σημειώνει ότι «το πρότυπο μας είναι το κόκκινο βιβλιαράκι των κυβερνητικών συνασπισμών της Γερμανίας. Μια συμφωνία με όλα αυτά που πρέπει να γίνουν».

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στα 7 σημεία που θα καθορίσουν τις μετεκλογικές συνεργασίες του κόμματος, που είναι η πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους, η ανάδειξη της μεσαίας τάξης σε κεντρική λεωφόρο ανάπτυξης, η σύγχρονη ανοιχτή παιδεία χωρίς τις ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα, ο σεβασμός όλων των ατομικών δικαιωμάτων χωρίς εκπτώσεις, η προστασία της γης, της θάλασσας και των ζώων, η διαγενεακή δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις και η αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με τελικό στόχο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

«Αυτά είναι τα επτά σημεία, για τα οποία εμείς αγωνιζόμαστε. Και θα αγωνισθούμε. Συμπεριλαμβάνω σε αυτά και τις δέκα προτάσεις του Γιώργου Αμυρά, τις οποίες κατέθεσε στο συνέδριο. Είναι προτάσεις που συμπληρώνουν όλα αυτά που υποστηρίζουμε. Είμαστε η πολιτική συμμαχία του ΑΛΛΙΩΣ! Αυτή τη μάχη θα δώσουμε, θα συνεχίσουμε να ταρακουνούμε την κοινωνία. Με καινοτόμες ιδέες, με τολμηρές αλλά πάντα μελετημένες προτάσεις. Με στόχο να κερδίζει η Ελλάδα» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Οι επτά προϋποθέσεις που θέτει το Ποτάμι για μια πιθανή συνεργασία σε ένα κυβερνητικό σχήμα περιγράφονται συγκεκριμένα ως εξής:

1) ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΟΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΩΣ

Κανένας κομματικός διορισμός! Καμία κομματική προαγωγή! Να διώξουμε τους κομματικούς εγκάθετους από το δημόσιο και τα πανεπιστήμια. Αποκομματικοποίηση του κράτους, της παιδείας, της δικαιοσύνης, της ΕΡΤ, των ελεγκτικών μηχανισμών, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού.

2) ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο που έχει μπροστά της η Ελλάδα για μια βιώσιμη ανάπτυξη, είναι το μοντέλο που στηρίζεται στην παραγωγική μεσαία τάξη. Η προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων από το εξωτερικό πρέπει να παραμείνει σταθερός στόχος, η απόδοση όμως αυτού του στόχου μπορεί να μακρύνει.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) προτείνουμε ανάμεσα στα άλλα:
● Να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας (εισφορές και παρακρατούμενοι φόροι) που είναι ακόμα από τα πιο ψηλά στον κόσμο.
● Να μην επιβάλλονται προκαταβολές για κέρδη που δεν έχουν
πραγματοποιηθεί.
● Η εξαιρετικά αναποτελεσματική φορολογική διοίκηση πρέπει να βελτιωθεί πολύ, ώστε να συλλέγονται οι φόροι που προβλέπονται με βάση τους συντελεστές.

3) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

Καμία χώρα δεν βγήκε από την κρίση χωρίς μεγάλες αλλαγές στην παιδεία. Εξωστρέφεια, αριστεία, καινοτομία: αυτό είναι το χρέος μας στα παιδιά μας και στον τόπο μας. Οι νόμοι που έχουν φέρει για την παιδεία οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ιδεοληπτικοί και συντηρητικοί. Να πάψουν τα Πανεπιστήμια να είναι φέουδα των κομμάτων, ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές. Εξωστρέφεια με οργάνωση και ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Να θεσμοθετηθεί η ανώτατη μη κρατική εκπαίδευση στην Ελλάδα, ύστερα από αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί έτσι θα βελτιωθούν και τα Δημόσια Πανεπιστήμια και θα δοθούν περισσότεροι διέξοδοι στους νέους μας.

4) ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ο καθένας πιστεύει στον Θεό που θέλει! Τα σχολικά βιβλία δεν είναι ντιρεκτίβες προπαγάνδας. Το κράτος και η ιεραρχία δεν έχουν θέση στις κρεβατοκάμαρες των πολιτών. Και οι ενήλικες δεν είναι υπό επιτήρηση για να αποφασίζει το κράτος τι θα τους στερεί. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα χνάρια του Καναδά για την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Πρέπει να αποκτήσουν δικαιώματα και οι νεκροί – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

5) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Όλες οι αποφάσεις του κεντρικού κράτους της περιφερειακής διοίκησης πρέπει να υπακούουν σε έναν κανόνα: Οι θάλασσες, η γη, τα βουνά, τα ζώα, τα φυτά, τα δέντρα, οι λίμνες, τα ποτάμια… είναι η κοινή μας περιουσία! Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι για μας μια γραφική… Γενική Γραμματεία, είναι η σκέψη που συνοδεύει κάθε απόφαση. Είμαστε με τους πλοιοκτήτες που προτείνουν μείωση της ταχύτητας των πλοίων. Δεν είμαστε με αυτούς που θέλουν να φυτέψουν ανεμογεννήτριες σε όλες τις κορφές. Είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας, αλλά με σεβασμό στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα υπόγεια ύδατα και το χώμα της χώρας. Να προωθήσουμε σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους, φιλικές στο περιβάλλον. Να προωθήσουμε τα παραδοσιακά και ιδιότυπα προϊόντα μας.

6) ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΩΣ ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Η χώρα γερνάει 1.3 παιδιά ανά ζευγάρι. Πολλοί νέοι σήμερα είναι ακραία φτωχοί. Τρεις στους τέσσερις κάτω των 35 ετών εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα. Θα κάνουμε κάτι για όλα αυτά; Εμείς λέμε: Αν πραγματικά θέλουμε το καλό των συνταξιούχων, πρέπει να βάζουμε πρώτα τα εγγόνια τους. Πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα ασφάλισης με τη σκέψη σε αυτούς που δουλεύουν και πληρώνουν. Να στηρίξουμε και όχι να γκρεμίσουμε την παραγωγή. Με γέφυρες επιστροφής σε όσους έφυγαν. Χρωστάμε πολλά στην νέα γενιά. Υποαπασχόληση, μαύρη εργασία και μετανάστευση είναι αυτά που σήμερα τους προσφέρονται. Πρέπει να αντικατασταθούν με γενναιοδωρία και πρόσβαση στη σύγχρονη οικονομία. Να υποστηρίξουμε τα ρίσκα τους και τον πειραματισμό τους.

7) ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Το Ποτάμι είναι υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής. Υποστηρίζει την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Η παράταση της διαμάχης με την ΠΓΔΜ θα κάνει μεγαλύτερο κακό στη χώρα. Σε ολόκληρο τον κόσμο η Μακεδονία ταυτίζεται με τα Σκόπια. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Το βόρεια Μακεδονία είναι μια επιβεβλημένη λύση. Και την Άνοιξη όταν θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν! Με τη Ρωσία και την Τουρκία; Ή με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ευρώπη, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες… Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία, λοιπόν, σημαίνει σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό! Το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Με κανένα τρόπο. Αλλά δεν θα κολλήσουμε την αρρώστια του δημαγωγικού ΟΧΙ που κόντεψε να εξαφανίσει την χώρα το ‘14 και το ‘15.’

Τα διαφορετικά ρεύματα

Η αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και οι μετεκλογικές συνομιλίες που κυριάρχησαν στις ομιλίες των στελεχών εκφράζονται σε διαφορετικές τάσεις: τη μία που θέλει προσέγγιση με τη ΝΔ και την άλλη που φέρεται να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο συζητώντας αριστερές λύσεις.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, ο βουλευτής Γ. Μαυρωτάς μίλησε για αυτόνομη πορεία ως τις εκλογές και συμμαχίες μετεκλογικά «για να βγει η χώρα στο ξέφωτο». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μ. Κύρκος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για στήριξη κανενός εθελοντικά και αναφερόμενος στη ΝΔ είπε «δεν έχω σχέση με τέτοια συνεργασία».«Όχι σε συνεργασία με τη δεξιόστροφη συντήρηση» είπε και ο Σπ. Δανέλλης.

«Η ανανεωτική αριστερή μου διαδρομή προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό, τις επιλογές και τα όριά μου» δήλωσε επίσης ο Σπ. Λυκούδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, ο οποίος απείχε από τις εργασίες του συνεδρίου, κρατώντας ουδέτερη στάση.

Αντιθέτως ο Γ. Αμυράς έθεσε 10 προτάσεις για φιλελεύθερη κατεύθυνση, «για να χορέψουμε ένα φιλελεύθερο τανγκό», όπως είπε χαρακτηριστικά. Προγραμματική συμφωνία με τον Κ. Μητσοτάκη πρότεινε και ο Γ. Ψαριανός.  Για την ανάγκη συνθέσεων μίλησε ο Γ. Γραμματικάκης.

Όσον αφορά τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε το Ποτάμι «να διαμορφώσει έναν χώρο διαλόγου που θα διεκδικεί συνθέσεις και συναινέσεις». «Το Ποτάμι έχει ξεχωριστή θέση στην προσπάθεια να βγούμε από το τέλμα της κρίσης και να φυσήξει ένας άνεμος αισιοδοξίας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας στο Ποτάμι. «Η χώρα σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, απέναντι στον συντηρητισμό και το λαϊκισμό, «αριστερό» και «δεξιό», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Χαιρετισμό από το ΚΚΕ απηύθυνε ο Γ. Ντελής, ενώ ο Γ. Παπανδρέου έστειλε γραπτό χαιρετισμό και ζήτησε «ανεξάρτητα από τις διαφορές να μην επιτρέψουμε ο φόβος και το μίσος να κυριεύσουν το χώρο της πολιτικής».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου