Ειδήσεις

Ομιλία Δ. Κρεμαστινού στην Επερώτηση για το Ασφαλιστικό

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε την Παρασκευή 04.11 στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης της Δημοκρτικής Συμπαράταξης προς τον Υπουργό Εργασίας, για το Ασφαλιστικό. Κατά την ομιλία του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ανέδειξε το μεγάλο λάθος τακτικής που έκαναν πολλές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν και ολέθρια το επαναλαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση σε μια εποχή που η κοινωνία και η οικονομία δοκιμάζονται. Δηλαδή, τη σπασμωδική και εμβαλωματική εφαρμογή οικονομικών μέτρων προκειμένου να γίνει αρεστή σε κάποιες ομάδες τη στιγμή που η συνολική εικόνα του ασφαλιστικού και της υγείας καταρρέουν.
Ο Αντιπρόεδρος Κρεμαστινός είπε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα εάν η ανάπτυξη είναι ανύπαρκτη ή μη παραγωγική και η ανεργία καλπάζει. Όλα αυτά θα τα αποφεύγαμε εάν η χώρα είχε επιτύχει την προσέλκυση επενδύσεων αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, αν υπάρχουν capital controls ή αν ο επεδυτής πρέπει να πάει 20 φορές στο δικαστήριο για να καταφέρει να επενδύσει τότε θα πάει σε διπλανή χώρα όπου όλα είναι πιο εύκολα.
 
Ολόκληρη η ομιλία του ήταν η εξής:

“Κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, οι αλήθειες πρέπει να λέγονται και σας συμβουλεύω φιλικά να πείτε όλη την αλήθεια. Το 1994, δεν θα το θυμάστε, ήμουν Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γιατί τότε οι κοινωνικές ασφαλίσεις ανήκαν στο Υπουργείο Υγείας. Τότε, λοιπόν, παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, έναν νόμο που είχε ψηφίσει η Βουλή με Υπουργό τον κ. Σιούφα, που επέβαλε εισφορές. Το ΠΑΣΟΚ τότε προεκλογικά, είχε πει ότι ερχόμενο στην Κυβέρνηση αυτό θα το ανατρέψει. Όταν είδα την πραγματικότητα των ασφαλιστικών ταμείων, εδώ στη Βουλή είχα πει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, που κάποια στιγμή θα σκάσει στα χέρια κάποιου.  Τότε έπεισα τον Ανδρέα Παπανδρέου να μην πάρει πίσω τα μέτρα τα οποία είχε εισηγηθεί και ψηφίσει ο κ. Σιούφας. Δεν τα πήρε, λοιπόν, τα μέτρα.

Μετά από χρόνια ήρθε ο κ. Γιαννίτσης ο οποίος είπε χειρότερα πράγματα για το ασφαλιστικό και τότε παραλίγο να πέσει η Κυβέρνηση. Όλοι βγήκαν στους δρόμους και ήθελαν τα πάντα, ζητούσαν τα πάντα, παροχές, να μην πληρώνουμε τίποτα, με φορολογία μηδέν κλπ. Και ο κ. Γιαννίτσης αποχώρησε από την κυβέρνηση.

Ήρθε αργότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος και είπε ξαφνικά το περίφημο «δεν υπάρχει μία στα ταμία» και σόκαρε. Είπε, όμως, την αλήθεια. Και σας προτρέπω να πείτε και εσείς όλη την αλήθεια η οποία πράγματι είναι τραγική και θα σας πω γιατί. Η Κυβέρνηση προσπαθεί με σπασμωδικές ενέργειες να σταθεί και να αντιμετωπίσει τα πράγματα. Δηλαδή, εμείς παραλίγο να ρίξουμε τότε την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, διότι είχαμε πει ότι δεν πρέπει να επιβληθούν τα 20 ευρώ στα νοσοκομεία τότε για τους νοσηλευόμενους. Τελικά αυτό το πήρε πίσω ο Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς.

Όμως, τώρα, μόλις ήρθε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έσβησε τα 5 ευρώ που ήταν μια δαπάνη για τον κόσμο την οποία πλήρωνε στα νοσοκομεία, αλλά με αυτά τα 5 ευρώ τα νοσοκομεία πλήρωναν τους επικουρικούς ιατρούς, διόρθωναν τις βλάβες κλπ. Υπήρξε ένα κενό. Τι να γίνει; Βάζουμε 6% στις επικουρικές και αυξάνουμε το 4% σε 6% στις κανονικές συντάξεις και περιμένει ο ΕΟΠΥΥ να πάρει τα λεφτά να τα δώσει στα νοσοκομεία, αλλά δεν τα αποδίδει στα νοσοκομεία. Γιατί δεν τα αποδίδει; Γιατί υπάρχει κενό μαύρο στην οικονομία.

Τι γίνεται, λοιπόν; Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Άρα, πας να διορθώσεις κάτι, πας να ευχαριστήσεις κάποιους, δημιουργείς ένα πρόβλημα. Αυτές είναι σπασμωδικές κινήσεις. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η Κυβέρνηση, δηλαδή ότι με σπασμωδικές κινήσεις δεν επιλύονται τα προβλήματα. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο πρέπει να πούμε.

Δεύτερον και ανησυχητικό είναι ότι εάν τελικά αυτά πήγαιναν στον ΕΟΠΥΥ θα είχε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και όλα θα λειτουργούσαν σωστά. Δεν πάνε αυτά, γιατί υπάρχει η μαύρη τρύπα της οικονομίας και δεν λειτουργεί τίποτα σωστά. Οπότε, πάλι πληρώνει τον λογαριασμό η Κυβέρνηση, διότι πράγματι δεν λειτουργεί τίποτα σωστά στα νοσοκομεία. Αρκεί να σας πω ότι στο ΑΤΤΙΚΟ ο μαγνητικός τομογράφος είναι δύο χρόνια χαλασμένος και δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο! Άρα, το βλέπετε, είναι αυταπόδεικτο.

Θα μπορούσε, εάν η Κυβέρνηση είχε λεφτά από μια μεγάλη ανάπτυξη, να πληρώσει από τον προϋπολογισμό τα πάντα. Δεν το μπορεί όμως. Δεν έχει. Θα μπορούσατε να είχατε εισφορές από εργαζόμενους. Μα, φεύγουν στο εξωτερικό όλοι οι νέοι μας. Οι επιχειρήσεις κλείνουν. Πού να βρείτε τις εισφορές; Από εργοδότες; Οι εργοδότες προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην πληρώσουν πότε νόμιμα και πότε μη νόμιμα και το γνωρίζετε. Άρα, υπάρχει το τρίπτυχο του πυλώνα της στήριξης του συνταξιοδοτικού προβλήματος, του ασφαλιστικού, που είναι σε πλήρη κατάρρευση.

Συζητάμε τώρα και λέμε για ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη όμως; Μπορεί να θεωρήσουμε ανάπτυξη τη μη παραγωγική ανάπτυξη; Δηλαδή, εάν του χρόνου –όπως είχαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες- έχουμε έργα ή πάρουμε από το ΕΣΠΑ και έχουμε 0,5% ή 1% ανάπτυξη, αυτή η ανάπτυξη θα βοηθήσει το ασφαλιστικό πρόβλημα; Δεν νομίζω ότι θα το βοηθήσει. Δηλαδή, δεν είναι θέμα ανάπτυξης. Πρέπει να είναι παραγωγική η ανάπτυξη.

Για την παραγωγική ανάπτυξη, όμως, χρειαζόμαστε επενδύσεις και επενδυτές. Όταν υπάρχει αυτή η αμφιθυμία ως προς τις επενδύσεις, δηλαδή όταν ο επενδυτής πρέπει να πάει είκοσι φορές στο δικαστήριο για να μπορέσει να κάνει τελικά την επένδυσή του, θα προτιμήσει τη διπλανή χώρα που είναι πάρα πολύ απλή η επένδυση. Θα προτιμήσει τη διπλανή χώρα που έχει φορολογία 10% και 15% -ακόμα και η Κύπρος. Γιατί να έρθει στην Ελλάδα ο επενδυτής;

 

Αυτά, λοιπόν, τα θέματα εάν δεν τα λύσει η Κυβέρνηση, είναι η ίδια δέσμια των αντιλήψεών της. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δεν υπάρχει τρόπος να σταθεί το ασφαλιστικό εάν δεν επιλυθούν αυτά τα επιμέρους, αλλά ουσιαστικά προβλήματα.

Πάμε στα capital controls. Είπε χθες η κ. Κατσέλη ότι πρέπει να αρθούν. Το έχει πει τρεις φορές. Βλέπετε εσείς να αίρονται ταcapital controls; Υπάρχει, δηλαδή, ασφάλεια ώστε ο κόσμος να επιστρέψει τα λεφτά του αύριο στις τράπεζες; Μακάρι. Υπάρχει ασφάλεια να φέρουν τα λεφτά τους αυτοί που τα έχουν στο εξωτερικό; Πώς θα αρθούν τα capital controls; Λέμε, δηλαδή, λέξεις που δεν έχουν πρακτική εφαρμογή. Μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν σήμερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Δεν μπορούν. Πώς θα γίνει ανάπτυξη; Από πού, λοιπόν, θα έχουμε την ανάπτυξη; Μπορεί να γίνει δραστική μείωση της φορολογίας; Εάν δεν γίνει δραστική μείωση της φορολογίας, γιατί ο επενδυτής να μην επενδύσει στη διπλανή μας χώρα που του δίνει 10% φορολογία και ένα ορισμένο χρόνο αφορολόγητο με την επένδυση και να έρθει σε μας που του ζητούμε 40% ή και παραπάνω, δεν ξέρω πόσα;

Εάν τα δείτε όλα αυτά, λοιπόν, σαν Κυβέρνηση και όχι σαν Υπουργός Εργασίας, που το καταλαβαίνω το πρόβλημά σας, τότε θα υπάρχει ένα φως στο βάθος του τούνελ. Δυστυχώς, εγώ -και το λέω για πολλοστή φορά- με αυτόν τον τρόπο και αυτόν τον δρόμο, δεν βλέπω φως στο βάθος του τούνελ. Αδιέξοδο βλέπω, μεγάλο αδιέξοδο. Και φυσικά ο επόμενος από σας Υπουργός Εργασίας θα αναγκαστεί -όποτε γίνει, εύχομαι να μην είναι τώρα, αλλά όποτε γίνει- να πει χειρότερα πράγματα. Δεν μπορεί να πει καλύτερα.

Οπότε, πείτε όλη την αλήθεια, όπως έκαναν μέχρι τώρα όλοι οι Υπουργοί και πείτε και στον Πρωθυπουργό, γιατί τώρα έχει και ανασχηματισμό, όλη την αλήθεια αν θέλει πραγματικά η χώρα να πάει μπροστά. Διαφορετικά, η χώρα μας δυστυχώς πάει προς τα πίσω.

Βλέπω ότι λένε όλοι και επαναλαμβάνουν όλοι ότι πέφτει η ανεργία. Μα, φανταστείτε ότι αν φύγουν όλοι οι άνεργοι και πάνε στο εξωτερικό, θα έχουμε ανεργία 0%. Έχουν φύγει μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Αν αυτοί γυρίσουν πίσω, είναι πεσμένη η ανεργία; Δηλαδή, απλά μαθηματικά. Και βλέπετε να λένε στις τηλεοράσεις «πέφτει η ανεργία». Πώς πέφτει η ανεργία; Με το να φεύγουν οι άνεργοι στο εξωτερικό; Η ανεργία πέφτει όταν υπάρχουν παραγωγικές επενδύσεις, όταν ανοίγουν δουλειές, όταν ανοίγουν καταστήματα και δεν κλείνουν. Τότε λέμε ότι πέφτει η ανεργία.

Και με όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε –καθώς βλέπω ότι και ο χρόνος ομιλίας μου τελειώνει-  εκείνο το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι η παράταξη η δική μας, η ιστορική αυτή παράταξη που έδωσε στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος που δεν υπήρχε καθόλου, έχει υποχρέωση να στηρίζει τις θέσεις της. Έχει υποχρέωση να λέει στα κόμματα αυτά που, τουλάχιστον δημοκοπικά, προηγούνται ότι κανένα από τα δύο δεν υποστηρίζει, αλλά εφόσον δέχονται τις θέσεις της θα στηρίζει τις απόψεις τις δικές της μέσα από τους νόμους και να πάψουν αυτοί να λένε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και χθες στήριζε τη Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει κανέναν. Το ΠΑΣΟΚ έχει αρχές. Τις αρχές αποδεδειγμένα τις επέβαλε στο κοινωνικό κράτος και με αυτές τις αρχές προχωρεί. Αυτό κάναμε και στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και αυτό θα πράξουμε και στην επόμενη συνεδρίαση. Το ΠΑΣΟΚ πραγματικά δεν στηρίζει κανένα. Απεναντίας, έχει επισημάνει τα σφάλματα που έχει κάνει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα κι έχει οδηγήσει τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου