Ειδήσεις

Στα δύο η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα για την αλλαγή φύλου

Σε μείζον θέμα για την ΝΔ εξελίσσεται το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου καθώς έχει διχάσει την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. ΟΚυριάκος Μητσοτάκης για να αποφύγει τις έντονες αντιδράσεις που είχαν διατυπωθεί και στην πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών, αποφάσισε να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση δική της πρόταση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί από την κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να βγαίνει από την δύσκολη θέση, αλλά χάνει σε ένα λεπτό ζήτημα, το φιλελεύθερο προφίλ που θέλει να προβάλει με στόχο τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου. Ωστόσο εκείνο που φαίνεται πως προέχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την δεδομένη χρονική στιγμή είναι να διατηρήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος του, αποφεύγοντας την εσωστρέφεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει

-Δικαίωμα αλλαγής φύλου μόνο μια φορά

-Ειδική ιατρική γνωμάτευση από επιτροπή

-Η απόφαση θα λαμβάνεται μετά την ενηλικίωση

-Να μην έχουν δικαίωμα υιοθεσίας και γάμου

Σε δύο στρατόπεδα η ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφιταλαντεύτηκε αρκετές φορές υπέρ του «ΝΑΙ», ωστόσο στάθμισε όλα τα δεδομένα θέλοντας το κόμμα να πάει με μια συντεταγμένη γραμμή στην ολομέλεια της βουλής. Η ΝΔ δείχνει να έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα η «σαμαρική» και «καραμανλική» πτέρυγα είναι αρνητική, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης και η Νίκη Κεραμέως είχαν ταχθεί από την αρχή υπέρ του νομοσχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Στο τραπέζι των έντονων συζητήσεων των τελευταίων 24ωρων έπεσε σύμφωνα με πληροφορίες, και η πρόταση της ψήφου κατά συνείδησης η οποία προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος η ΝΔ να εμφανιστεί με τρεις γραμμές όπως συνέβη με το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωση που ορισμένοι ψήφισαν υπέρ, άλλοι κατά ενώ οι περισσότεροι απείχαν από την ψηφοφορία.

Στον αντίποδα κάθετα αντίθετοι ήταν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης ΒορίδηςΑννα Μισέλ ΑσημακοπούλουΚώστας Καραμανλής του ΑχιλλέαΚώστας Σκρέκας, αλλά και αρκετοί βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια, επιφυλακτικοί εμφανίζονται η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης που έγινε τον Δεκέμβριο του 2015 είχαν ψηφίσει υπερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Νίκος Δένδιας κ.α ενώ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής απείχαν όπως και ο Άδωνης Γεωργιάδης, ενώ ο Μάκης Βορίδης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν από τους βουλευτές που είχαν ψηφίσει «Όχι».

Η δύναμη του ράσου

Σημαντικός παράγοντας στην αρνητική στάση που εξέφρασαν οι περισσότεροι βουλευτές κυρίως εκείνοι που εκλέγονται στην περιφέρεια παίζει η αντίδραση που θα υπάρξει από την εκκλησία. Η δύναμη του ράσου εξακολουθεί να είναι ισχυρή με την ΝΔ και τα στελέχη της να ποντάρουν πολλά στην στήριξη του κλήρου αλλά και του λαού που παρακολουθεί τις λειτουργίες.

thetoc.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου