Ειδήσεις

40.000 σελίδες οι νόμοι για την κοινωνική ασφάλιση- Σε ισχύ νόμος στα Δωδεκάνησα που καταργήθηκε από το 1951

Ξεπερνά και την πιο δημιουργική φαντασία, το αποτέλεσμα της καταγραφής των νόμων και των διατάξεων, που συνθέτουν το νομικό πλαίσιο που διέπει την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Εργασίας, ολοκληρώνει σταδιακά το έργο της κωδικοποίησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Πρόκειται για ένα «τιτάνιο έργο, που δεν θα πίστευε κανένας» ανέφερε μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το υλικό το οποίο αποτυπώθηκε, καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1940 έως σήμερα και αφορά 80 υφιστάμενα και συγχωνευθέντα ταμεία, τομείς και κλάδους (κύριας ασφάλισης, επικουρικής, χορήγησης εφάπαξ, κάλυψης ασθένειας). Συνολικά, συγκεντρώθηκαν, καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν 5.436 νόμοι, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Επίσης, συγκεντρώθηκαν 2.800 δικαστικές αποφάσεις και 26 διατάξεις κοινοτικού & διεθνούς δικαίου.

Για την καταγραφή, απαιτήθηκαν έως τώρα, 38.495 σελίδες νόμων, καταστατικών διατάξεων κανονισμών ασφάλισης και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων. «Από την κατάσταση αυτή έχαναν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι ήταν εκείνοι που ονομάζουμε ειδήμονες του ασφαλιστικού. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή θα εκπλαγείτε» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Πράγματι, ή έως σήμερα καταγραφή, επεφύλασσε εκπλήξεις, καθώς εντοπίστηκαν ειδικές φωτογραφικές διατάξεις, όπως αυτή που καθιερώνει διαφορετικό ύψος σύνταξης ΙΚΑ, αρκετά υψηλότερης σε όσους διετέλεσαν διοικητές του ταμείου τουλάχιστον για μία διετία.

Βρέθηκαν ακόμη, διατάξεις νομοθετημάτων που παραμένουν σε ισχύ έως σήμερα, ενώ αφορούν ζητήματα που έχουν ξεπεραστεί πολλές δεκαετίες πριν. Ανάμεσά τους, νομοθετήματα όπως ο κανονισμός περί εγκρίσεως προσωρινής αποτίμησης βασικών ειδών φυματικών ασφαλισμένων του ΙΚΑ που θεσπίστηκε σε μια εποχή που η φυματίωση βρισκόταν σε έξαρση στην Ελλάδα, το άρθρο 32 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ με τίτλο «Ασφαλισμένοι Ε. Λ. Κ. Α. Δ.» που προβλέπει την εξαγορά του χρόνου των ημερών εργασίας που αναγνωρίζονταν στην ασφάλιση του ΙΚΑ υπέρ των Ασφαλισμένων του Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δωδεκανήσου (Ε. Λ. Κ. Α. Δ.), ο οποίος έχει καταργηθεί από το 1951, αλλά και το άρθρο 99 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ που αφορά τη διαδικασία ασφάλισης των τεχνιτών μαθητών Μικτών Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (ΜΟΜΑ), η οποία έχει καταργηθεί από το 1992.

Η καταγραφή της νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας επιλεγμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφαλίσεων». Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 50% του έργου, το οποίο, κατά τον σχεδιασμό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2015. Έως τον ερχόμενο Μάρτιο, αναμένεται να έχει παραδοθεί η ποιοτική αξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και νομολογίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει η εκπόνηση ενός προσχεδίου νόμου, του Κώδικα Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για το υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο και τη θεσμική θωράκιση των αποτελεσμάτων του έργου.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η ελληνική πολιτεία και οι ασφαλισμένοι θα έχουν στη διάθεσή τους ένα απλουστευμένο, σύγχρονο και κωδικοποιημένο θεσμικό πλαίσιο χωρίς παρωχημένες και αλληλοκαλυπτόμενες διατάξεις, χωρίς καμία αλλαγή των υφιστάμενων δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

http://www.e-typos.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου