Ειδήσεις

Μετεωρολόγοι σε Μητσοτάκη για κακοκαιρία Daniel: «Πιθανώς η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα»

Το κατώφλι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία «Daniel».

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα – πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε στον Ιανό. Όπως σημειώνουν, είναι το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κλπ) απο πλευράς ύψους βροχής σε ενα 24ωρο, ενώ συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες υπουργούς, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, μετεωρολόγους και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής. Συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη (εξασφάλιση ανοικτών δρόμων προς νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές, φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειάζεται).

Όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, όλες οι δυνάμεις (πυροσβεστικής – αστυνομίας) επιχειρούν από το πρωί για απεγκλωβισμούς, αντλήσεις υδάτων και συνεχίζουν να είναι στο δρόμο. Όπως και του ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπιστούν οι διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα πρέπει οι πολίτες να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και τα μηνύματα του 112.

Στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί: Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Μπρατάκος, Χρήστος Τριαντοπουλος, Ευάγγελος Τουρνάς, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, Αρχηγός και επιτελείς Πυροσβεστικού Σώματος και με τηλεδιάσκεψη ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και οι μετεωρολόγοι.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος αναμένεται να μεταβεί αύριο στην περιοχή για καταγραφή και έναρξη διαδικασίας αποκατάστασης και αποζημιώσεων.

Νέα έξαρση του φαινομένου τις πρωϊνές ώρες
Για το πιο ακραίο φαινόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα, έκανε λόγο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε δήλωσή του για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση» και προσέθεσε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα:

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα.

Στη Ζαγορά Πηλίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι το ύψος βροχής είχε ανέβει στα 645 χιλιοστά.

Η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι τα χιλιοστά θα αυξηθούν μέχρι να κλείσει το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Μετά από κάποια μικρή ύφεση θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες.

Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση από αύριο το μεσημέρι.

Από την έναρξη του φαινομένου στην περιοχή επιχειρούν 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδες από την 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με λέμβους και ερπιστριοφόρα, μηχανήματα έργου, δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η Ελληνική Αστυνομία και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου