Ειδήσεις

Τα κρατικά φέσια ανέβαλαν την δόση των 800 εκατ.

της Δήμητρας Καδδά

Τα μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και τα “αγκάθια” που απομένουν από το… παρελθόν ξεδιπλώθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του EWG στις Βρυξέλλες. Έγινε σαφές ότι μεταφέρεται για Οκτώβριο η απόφαση για την καταβολή της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ (που είναι διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Οκτωβρίου) καθώς τα κρατικά ταμεία, άρχισαν μεν να πληρώνουν οφειλές αλλά νέα “φέσια” δημιουργούνται (511 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις μόλις μήνες).

Επίσης έγινε σαφές ότι το “αγκάθι” της υπόθεσης Γεωργίου συνεχίζει να ματώνει, προκαλώντας ενστάσεις μεταξύ των δανειστών, όπως και το θέμα των διώξεων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Και συνοδεύεται πλέον από νέες ενστάσεις για το ασφαλιστικό, το οποίο μπορεί τελικά να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης μαζί με το θέμα των επιδομάτων και του δημοσίου.

Όσο για το πότε αυτή η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, χθες το βράδυ μετά το EWG πηγές επιβεβαίωναν εκ νέου την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας τον “λογαριασμό” των προαπαιτούμενων σε 95 από 66 που θα περιείχε μία αξιολόγηση με όριο τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος για έναν σχεδιασμό που είχε “προαναγγελθεί” από κυβερνητικές πηγές και ουσιαστικά συνεπάγεται αύξηση του βαθμού δυσκολίας της αξιολόγησης αφού σε αυτή εισάγονται μεταξύ πολλών άλλων και νέα φορολογικά μέτωπα (ΦΠΑ, αντικειμενικές).

Σήμερα το ραντεβού Μοσκοβισί – Τσακαλώτου
Τα βλέμματα μεταφέρονται σήμερα στο ραντεβού που θα έχει τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και ενδεχομένως άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Η συνάντηση αυτή, η πρώτη σε πολιτικό επίπεδο μετά το καλοκαίρι, έχει σκοπό να διαμορφώσει την ατζέντα της τρίτης διαπραγμάτευσης αλλά και του υπόλοιπου χρονοδιαγράμματος των 12 επόμενων μηνών, στον απόηχο του χθεσινού EWG. Οσο για το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα, η κάθοδος των επικεφαλής των δανειστών προς το παρόν υπολογίζεται ότι θα γίνει αργότερα, μετά τη Σύνοδο της Ουάσιγκτον (ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας στις 13-15/10).

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα θα ληφθούν στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αυξήθηκαν κατά 511 εκατ ευρώ σε τρεις μήνες τα κρατικά φέσια
Στο πεδίο της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ το μεγάλο “αγκάθι” είναι πέρα από την δύσκολη αποπληρωμή που έχει μία ρήτρα “εξόφλησης” στο 150%, είναι τα νέα φέσια που δημιουργούνται.

Σημειώνεται ότι η ρήτρα που έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά κατά την απόφαση του Ιουλίου από τον ESM για την καταβολή των υποδόσεων των 1,6 δισ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης (800 εκατ. που έφτασαν τον Ιούλιο συν 800 εκατ. που εκκρεμούν) είναι ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα 800 εκατ. ευρώ της πρώτης υποδόσης μαζί με τουλάχιστο 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία για να έρθουν στα κρατικά ταμεία τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης (σ.σ. θα πρέπει να μειωθούν οι συνολικές οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου κατά 150% σε σχέση με το ύψος της δόσης).

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι τον Ιούλιο τα κρατικά “φέσια” αυξήθηκαν στα 5,435 εκατ. ευρώ, κατά 343 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα και κατά 511 εκατ ευρώ από τα τέλη Απριλίου, μία ημερομηνία που είναι το “ορόσημο” κατά τον ESM που θέτει τους όρους για τις υποδόσεις.

H ρήτρα που έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά κατά την απόφαση του Ιουλίου από τον ESM για την καταβολή των υποδόσεων των 1,6 δισ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης είναι ότι θα μετράται η απομείωση των οφειλών με βάση υπολογισμού την επίδοση του Απριλίου. Δηλαδή αφού νέες οφειλές δημιουργούνται, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι μείωσε τα κρατικά φέσια όχι κατά 1,2 δισ. ευρώ αλλά πολύ περισσότερο, για να καλύψει και την άνοδό τους από τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνουν μόνο ένα μέρος από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Δεν περιλαμβάνουν δύο βασικές κατηγορίες: τις εκκρεμείς αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις/εφάπαξ και μία σειρά από εκκρεμείς επιστροφές φόρων (δεν καταγράφονται όσες δεν έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς, επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες).

Η Επιτροπή μετρώντας τον Απρίλιο όλες αυτές τις παραπάνω “αφανείς” κατηγορίες υπολόγισε τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες στο τέλος Απριλίου σε 6,560 δισ. ευρώ έναντι 4,924 εκατ ευρώ στα τέλη Απριλίου που παρουσιάζονται στις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ.

Πλέον ο “λογαριασμός” αυτός, στο “ορατό” του τουλάχιστο πεδίο (αφού δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία για τις υπόλοιπες κατηγορίες) αυξήθηκε κατά 511 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου. Και μένει να φανεί τι στοιχεία θα στείλει τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες η κυβέρνηση για τον συνολικό “λογαριασμό” όπως τον μετρούν οι δανειστές προκειμένου να μπορεί να λάβει τα υπόλοιπα 800 εκατ ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου