Το πρόβλημα της ενημέρωσης των νέων για το θέμα των ναρκωτικών επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, και ζητά από Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες για καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση.

Όπως τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε με βάση τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκαν στις 21 Αυγούστου, προκύπτει ρητά ότι οι νέοι είναι όλο και λιγότερο ενημερωμένοι και για το ζήτημα των ναρκωτικών γενικότερα αλλά και των νέων ψυχοδραστικών ουσιών ειδικότερα.

Tο ένα τέταρτο των νέων ηλικίας 15-24 δεν έχει ενημέρωση ότι ψυχοδραστικές ουσίες που προκαλούν ευφορία και πολλές φορές πωλούνται νόμιμα μιμούνται τα αποτελέσματα παράνομων ναρκωτικών όπως κοκαΐνη, έκσταση και αμφεταμίνες. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός χρηστών τέτοιων ουσιών αυξάνεται συνεχώς (αύξηση 60% μέσα σε 3 χρόνια)

Το Διαδίκτυο είναι η βασική πηγή πληροφόρησης για τις νέες νόμιμες ψυχοδραστικές ουσίες και εκεί υπολείπεται η παρουσία σύγχρονων προγραμμάτων ενημέρωσης.

Με δεδομένα τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληροφορηθεί:

Αν έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση των εκστρατειών πληροφόρησης, προς τους νέους που χρηματοδοτεί, ειδικά για τις νέες νόμιμες ψυχοδραστικές ουσίες.

Αν προτίθεται να εντείνει τις εκστρατείες πληροφόρησης για αυτές τις ουσίες διαθέτοντας ταυτόχρονα και περισσότερα κονδύλια κυρίως για δράσεις που αποφέρουν απτά αποτελέσματα.

Αν θα ληφθεί κάποιο μέτρο περιορισμού της διαδικτυακής πρόσβασης των ανηλίκων (όπως λ.χ. γίνεται στις περιπτώσεις πορνογραφίας) πόσο μάλλον που στις περιπτώσεις που αναφερόμαστε πολλές φορές εξασφαλίζεται και η προμήθεια των επικίνδυνων αυτών ουσιών.

Τέλος, ο κ. Κύρκος ζητά να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Πρόταση Κανονισμού σχετικά με τις νέες ψυχοτρόπες ουσίες και αν υπάρχει ήδη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του.

ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ