Ρεπορτάζ

Παρατείνεται η παραχώρηση του Κέντρου Φιλοξενίας Αστέγων

Κατόπιν αιτήματος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου θα παραταθεί η από 17 Μαρτίου 2015 σύμβαση μισθώσεως μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου του ακινήτου επί της Καποδιστρίου για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Αστέγων.
Επιπροσθέτως και προκειμένου να ικανοποιηθούν στο μέγιστο οι όροι της παραχώρησης, εξετάζεται να προστεθεί όρος στο σώμα της υπό παράταση συμβάσεως, με τον οποίο θα μπορεί η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου να συνεργάζεται με άλλους κοινωνικούς φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και σωματεία, στον τομέα της λειτουργίας του ξενώνα.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης που διαμόρφωσαν οι πρωτόγνωρες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα, προέβη στη σύναψη σύμβασης μίσθωσης ακινήτου με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, προκειμένου να φιλοξενηθούν άποροι και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
Στόχος της Περιφέρειας είναι η διαρκής και μόνιμη στήριξη της κοινωνίας, η οποία γίνεται ακόμη πιο ισχυρή με την ένωση των δυνάμεών της με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, ιδίως τώρα, στην κρισιμότερη περίοδο που διανύει ο τόπος.
Το κτήριο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Καποδιστρίου, διαμορφώθηκε αναλόγως και με την ολοκλήρωση όλων των διαδικαστικών και διοικητικών ζητημάτων που αντιμετωπίσθηκαν κατά το δυνατόν γρηγορότερα, παραδόθηκε και επισήμως στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισής του.
Αμέσως μετά την υπογραφή παράδοσης του Ξενώνα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
«Οι ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες επέβαλαν την απόφαση, την οποία λάβαμε από την έναρξη της θητείας μας, για την λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Αστέγων μέσα από τις δομές της εκκλησίας. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε πια στην κοινωνία δεν μπορούν να γίνουν μόνο από φορείς όπως είναι η Περιφέρεια.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η συνεργασία και η συνένωση δυνάμεων είναι αδήριτη ανάγκη. Το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου για την στήριξη της κοινωνίας είναι πολύ μεγάλο. Έχουμε ανάγκη την γνώση και τις υπηρεσίες της Μητρόπολης στο θέμα αυτό. Ευχαριστώ θερμά την Ιερά Μητρόπολη Ρόδο και τον Σεβασμιότατο κ.κ. Κύριλλο για την διάθεση και την προσφορά και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος».
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, είχε διευκρινίσει ότι «δεν θα είναι ξενώνας μόνιμης, αλλά προσωρινής φιλοξενίας, μέχρις ότου οι άνθρωποι που θα ζητήσουν εκεί καταφύγιο, εξασφαλίσουν τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν ένα δικό τους αξιοπρεπές κατάλυμα» και κάλεσε την κοινωνία και τους φορείς της να βοηθήσουν ώστε οι άστεγοι να μην έχουν απλά μια στέγη και ένα πιάτο φαγητό, αλλά να αποκατασταθούν στο κοινωνικό σύνολο».
Σημειώνεται ότι η σύμβαση μίσθωσης ακινήτου της Περιφέρειας με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Αστέγων, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 18ης Νοεμβρίου 2014.
Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ακολουθεί την διάρκεια λειτουργίας του Κέντρου. Το μίσθωμα ανέρχεται συμβολικά σε 100 ευρώ για κάθε χρόνο μίσθωσης και χωρίς καμία αναπροσαρμογή μέχρι τη λήξη ή λύση της μίσθωσης, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του σκοπού της. Με βάση την σύμβαση μίσθωσης, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την κάλυψη των δαπανών που αφορούν στη χρήση του ακινήτου, όπως οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ΔΕΗ και ΔΕΥΑΡ.
Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, αντιστοίχως, αναλαμβάνει την υποχρέωση της συντήρησης του κτηρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου