Ειδήσεις

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ελληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ

Οι Ελληνες παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου.

Παρότι η αισιοδοξία για το μέλλον ενισχύθηκε κατά 8% στη χώρα μας, σε σύγκριση με το περασμένο φθινόπωρο, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία οι απαισιόδοξες γνώμες είναι περισσότερες από τις αισιόδοξες (51% έναντι 45%). Συνολικά, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αισιοδοξούν για το μέλλον της ΕΕ (61%, άνοδος τριών ποσοστιαίων μονάδων). Μόνο το 34% (υποχώρηση 3 μονάδων), είναι απαισιόδοξοι.

Ευρωβαρόμετρο: Ποιοι είναι οι πιο αισιόδοξοι
Η αισιοδοξία είναι μεγαλύτερη στην Ιρλανδία (85%), τη Δανία (79%), τη Λιθουανία (76%) και την Πολωνία (74%). Λιγότερο έντονη είναι η αισιοδοξία στο Ηνωμένο Βασίλειο (47% έναντι 46%) και στη Γαλλία (50% έναντι 45%), αποκαλύπτει το ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η αναλογία των ερωτηθέντων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ (45%) αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2009 (48%). Σημαντική ήταν η αύξηση και στην Ελλάδα (33%, άνοδος οχτώ μονάδων). Εξάλλου, κατά 6% αυξήθηκε και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ΕΕ φτάνοντας στο 33% σε σχέση με 44% ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ευρωβαρόμετρο: Βελτιωμένη η άποψη των Ελλήνων για την οικονομία
Στην Ελλάδα παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό θετικών γνωμών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο. Μόλις 7% δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση είναι καλή, σε σχέση με 49% στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (94%), στη Δανία (91%) και στις Κάτω Χώρες (90%).

Πάντως, η άποψη των Ελλήνων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται βελτιωμένη κατά 5%, φτάνοντας στο 23%, στη νέα έρευνα του ευρωβαρόμετρου. Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει πως θα παραμείνει σταθερή και το 27% ότι θα επιδεινωθεί.

Τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους Ελληνες
Ως πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αναδειχθήκαν η ανεργία (49%), η οικονομική κατάσταση (45%), το δημόσιο χρέος (22%) και η φορολογία (16%), σύμφωνα με το βαρόμετρο.

Οσο για τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας στην ΕΕ, οι Ελληνες ανέδειξαν κατά 37% τη μετανάστευση (34% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεύτερη θέση οι Ευρωπαίοι ανέδειξαν την κλιματική αλλαγή (22%, +6%), την ώρα που τα ελληνικά ποσοστά ήταν καθηλωμένα στο 6%.

Υποστήριξη- ρεκόρ στο ευρώ
Παράλληλα, το ευρωβαρόμετρο καταγράφει ότι έφτασε σε νέο ρεκόρ η υποστήριξη των Ευρωπαίων στο ευρώ. Πάνω από τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (76%, άνοδος μιας ποσοστιαίας μονάδας από την προηγούμενη έρευνα και άνοδος 9% από την άνοιξη του 2014) στην ευρωζώνη είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος της ΕΕ.

Στην ΕΕ συνολικά, η στήριξη για το ευρώ είναι σταθερή στο 62%, καθώς στις χώρες εκτός ευρωζώνης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του ενιαίου νομίσματος. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το ποσοστό υποστήριξης του ευρώ έφτασε το 70%, δηλαδή καταγράφηκε άνοδος 3 ποσοστιαίων μονάδων από το φθινόπωρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου