Ρεπορτάζ

Θραύση κάνει και στη Ρόδο το νέο ναρκωτικό «σίσα»!

«Θραύση» κάνει στη Ρόδο το νέο ναρκωτικό σίσα, που αποκαλείται και ως κοκαΐνη των φτωχών! Το βασικό συστατικό του σίσα είναι η μεθαμφεταμίνη. Τοξικομανείς που δεν μπορούν πια να πάρουν σμακ, κρακ και μεθαδόνη, έχουν στραφεί στο σίσα, που κοστίζει μόλις δύο ευρώ η δόση.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φτηνά ναρκωτικά, το σίσα προκαλεί αρκετές δυσάρεστες παρενέργειες, όπως αϋπνίες, παραισθήσεις, καρδιακές προσβολές και επιθετικότητα. Η χρήση του μπορεί να αποβεί μοιραία για τους χρήστες άνω των 40 ετών.
Τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους αρκετά άτομα στη Ρόδο, γεγονός που επιβεβαιώνει με δηλώσεις της στη «δημοκρατική» η υπεύθυνη του ΟΚΑΝΑ Ρόδου, ψυχίατρος κ. Ρεζίνα Κοέλιο. Σημειώνει δε ότι στη Ρόδο παρατηρείται το φαινόμενο να γίνεται ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.
«Η χρήση του σίσα είναι διαδομένη σε όλη την Ελλάδα. Διαπιστώνουμε ότι γίνεται ευρεία χρήση και στη Ρόδο. Γενικά η χρήση των τεχνητών μεθαμφεταμινών βρίσκεται σε έξαρση. Μόνο που στη Ρόδο γίνεται ενέσιμη χρήση του σίσα και όχι εισπνεόμενη, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις.
Πρόκειται για ένα ναρκωτικό που επιφέρει μεγάλες βλάβες στον οργανισμό, εξαντλεί το οξυγόνο και προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού. Είναι δε περισσότερο επικίνδυνο για χρήστες άνω των 40 ετών, καθώς μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα. Υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στη Ρόδο θάνατοι λόγω χρήσης του σίσα», δήλωσε η κα Κοέλιο.
Πέρα από τις μεθαμφεταμίνες και τα χάπια τύπου xanax, vulbegal, hypnostedon γίνονται ανάρπαστα στη Ρόδο. «Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις με τα υποκατάστατα τη χρήση της ηρωίνης από τη χρήση των ψυχοτρόπων και των βενζοδιαζεπίνων. Γίνεται μεγάλη κατάχρηση στη Ρόδο αυτής της κατηγορίας χαπιών», τονίζει η κα Κοέλιο.

Ο ΟΚΑΝΑ
Δεδομένης της ευρείας χρήσης των ναρκωτικών ουσιών στη Ρόδο, ο ρόλος του τοπικού παρατήματος του ΟΚΑΝΑ καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούν τα θεραπευτικά προγράμματα 200 χρήστες οπιούχων ουσιών. Μετά τις πρόσφατες εισαγωγές δεν έχει μείνει κανένας χρήστης σε λίστα αναμονής.
Ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί στη Ρόδο με 10 άτομα αριθμός ικανοποιητικός για την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου. Παρόλα αυτά απαιτείται ένας εργοθεραπευτής ενώ χρειάζεται η δομή επιπλέον θεραπευτικό προσωπικό.
Η θεραπεία υποκατάστασης δεν είναι πανάκεια, ούτε αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για όλα τα εξαρτημένα από οπιούχες ουσίες άτομα. Εφαρμόζεται σήμερα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης συμβάλει στη μείωση της εγκληματικότητας, των λοιμωδών νοσημάτων, των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά καθώς και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην κοινωνική επανένταξη των θεραπευμένων.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει η υπεύθυνη του ΟΚΑΝΑ Ρόδου, Ρεζίνα Κοέλιο: «Έχουν βοηθηθεί πολλά άτομα με τη βουπρενορφίνη. Ακόμη και αν παραμένουν στην πιάτσα, μέσα από το πρόγραμμα έχει μειωθεί η βλάβη που υφίσταται ο οργανισμός τους. Πολλοί χρήστες καταφέρνουν να θεραπευτούν. Έρχονται μία φορά την εβδομάδα ή το μήνα για να πάρουν τα φάρμακά τους, έχουν μία φυσιολογική ζωή, έχουν τις οικογένειές τους, τη δουλειά τους, χωρίς να μπορεί να διακρίνει κανείς το πρόβλημα εξάρτησής τους».

«Η γη γελάει με λουλούδια… άραγε η ψυχή με τι γελά;»
Τα μέλη της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) ΟΚΑΝΑ Ρόδου συμμετείχαν στη δράση που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της μονάδας με θέμα «Η γη γελάει με λουλούδια … άραγε η ψυχή με τι γελά;», με στόχο τη φροντίδα και αλλαγή του χώρου καθώς και την έκφραση των εξυπηρετούμενων με έναν δημιουργικό τρόπο.
Δόθηκε χρώμα, ζωντάνια και ομορφιά στο χώρο εκφράζοντας κι αποτυπώνοντας ο καθένας είτε μια λέξη είτε μια εικόνα. Ο χώρος πήρε μια διαφορετική εικόνα, την οποία τα μέλη συνεχίζουν να φροντίζουν και να διατηρούν με πολύ κέφι, διασκέδαση και ποικίλα συναισθήματα
«Στο διάστημα αυτό, καλλιεργήθηκε η έννοια της «φροντίδας» κι αναδύθηκαν οι ανάγκες για αγάπη, στοργή, επαφή, ευτυχία, ασφάλεια, ελευθερία, γαλήνη, ανεμελιά και υγεία έτσι ώστε να έρθει η άνοιξη στη ζωή μας», είναι τα λόγια των εργαζομένων της Μονάδας.
Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο η διετής εκπαίδευση του ΟΚΑΝΑ στη «Δυναμική της ομάδας» και στην «Αξιοποίηση και εφαρμογή εκφραστικών μέσων και βιωματικών τεχνικών».
Στον καθαρισμό του χώρου συνέδραμαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ρόδου ενώ εκκρεμεί ο καθαρισμός της πλαϊνής αυλής. Σημειώνεται ότι από το προαύλιο του ΟΚΑΝΑ δεν αποτελεί όπως παλαιότερα σημείο συγκέντρωσης τοξικομανών. Τόπος «συνάντησης» είναι πλέον οι εγκαταλελειμμένοι χώροι του παλιού νοσοκομείου που δεν συνδέονται βέβαια με τον ΟΚΑΝΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου