Ειδήσεις

Πρόταση νόμου ΔΗΣΥ για τις συντάξεις εν μέσω πολιτικού καύσωνα στη Βουλή

«Αγκάθι» στην κυβερνητική επιχειρηματολογία για την κατάσταση στην οικονομία και τη χώρα στην μετά το τυπικό τέλος του τρίτου Μνημονίου περίοδο θέτει η ΔΗΣΥ από σήμερα το πρωί, καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις που ως γνωστόν προβλέπονται από ψηφισμένους νόμους με έναρξη την αρχή του επόμενου έτους. Η ΔΗΣΥ, μάλιστα, επισημαίνει ότι η ρύθμιση καθίσταται εφικτή, καθώς -όπως τονίζεται- «οι προβλέψεις για τα υπερπλεονάσματα επιτρέπουν» μια τέτοια νομοθέτηση.

Με την κίνηση αυτή, πέραν όλων των άλλων προσδίδεται νέα διάσταση στην προγραμματισμένη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει αντικείμενο τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης έναντι των Θεσμών. Στη «σκιά» των όσων δήλωσε στην Αθήνα πρόσφατα ο κ. Μοσκοβισί πυροδοτώντας μεγάλη ένταση στο πολιτικό σκηνικό, είναι ακριβώς το θέμα των συντάξεων ή και άλλα δημοσινομικά προνομοθετημένα μέτρα που τροφοδοτούν συγκρουσιακό κλίμα εντός του Κοινοβουλίου, με άπαντες να αναμένουν στο πλαίσιο αυτό σφοδρή τη σύγκρουση ανάμεσα σρον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Η προσοχή των περισσοτέρων, πάντως, είναι στραμμένη στη μονομαχία Αλ.Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να φαίνεται αποφασισμένος να κλιμακώσει την επιθετική προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρητορική του, επιστρατεύοντας σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που θεωρεί η κυβέρνηση ευνοϊκά για εκείνη, έως και από το πεδίο της σκανδαλολογίας. Από τη σχετική συζήτηση, τέλος, εκτιμάται πως δεν θα απουσιάσουν και αναφορές στα εθνικά μας θέματα, με αιχμή τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων και την, εξαιτίας αυτής, κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ηδη στους διαδρόμους της Βουλής γίνεται λόγος για προεκλογικού χαρακτήρα κοινοβουλευτική σύγκρουση

Η πρόταση νόμου

«Όπως είναι γνωστό με το νόμο 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) επέρχονται δραματικές μειώσεις στις νέες συντάξεις , μέσα από τον τρόπο υπολογισμού τους, με τον οποίο οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προνοιακών παροχών που παραβιάζει κάθε αρχή αναλογικότητας, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης ο νόμος 4387/16 προβλέπει επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων και προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς μεταξύ νέων και παλαιών συντάξεων, την οποία ο μετέπειτα  νόμος 4472/17 περικόπτει από 01-01-2019» σημειώνεται στη σχετική αιτιολογική Εκθεση, και προςτίθεται: «Με την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του ν.4472/17, η οποία σημειωτέον ενσωματώθηκε και ψηφίστηκε εκ νέου πριν από ένα μήνα στα πλαίσια του μεσοπροθέσμου προγράμματος 2018-2022, θα υπάρξει σημαντική μείωση για τις παλιές συντάξεις από 1/1/2019, που για τους περισσότερους συνταξιούχους φθάνει το 18%».

Τούτων δοθέντων οι προτείνοντες βουλευτές με πρώτη υπογράφοντα την κυρία Φώφη Γεννηματά, τονίζουν: «Η παράταξή μας έχει υποστηρίξει και αναδείξει την ανάγκη για επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος με αλλαγή της δομής των συντάξεων, του πλαισίου των εισφορών και της χρηματοδότησης του, με τη κατάργηση του ν.4387/16 και την αντικατάσταση του με ένα δίκαιο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο με βάση επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες. Ωστόσο, εκείνο το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η κατάργηση των διατάξεων  του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019. Άλλωστε, οι προβλέψεις για τα υπερπλεονάσματα επιτρέπουν την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος».

Πηγή: Καθημερινή

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου