Ειδήσεις

Κόκκινα δάνεια: Τι προτείνει η Αθήνα, τι ζητούν οι δανειστές

Την ανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βάση τη διεθνή εμπειρία αλλά και μέτρα στήριξης των πλέον ευάλωτων οφειλετών, σημειώνουν στο ολιγοσέλιδο κείμενό θέσεων τους οι δανειστές για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης.

Επισημαίνουν πάντως ότι όλες οι δράσεις πολιτικής που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι στη γραμμή της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Αν και στο κείμενο των δανειστών δεν εξειδικεύονται οι δράσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εν αντιθέσει με το κείμενο της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου η πρόταση είναι αναλυτική, οι δανειστές τραβάνε κόκκινη γραμμή περιγράφοντας ένα πλαίσιο το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα.

Οπότε παραμένει ακόμη άγνωστο αν οι δανειστές θα κάνουν δεκτές τις ελληνικές θέσεις για το θέμα των κόκκινων δανείων και της υπερχρέωσης, οι οποίες ας σημειωθεί ότι απέχουν έτη φωτός από τη «Σεισάχθεια» του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ακόμη όμως και από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού μέχρι και πριν από το Πάσχα.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προτείνει αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, εφαρμογή του νόμου Δένδια και πάγωμα των πλειστηριασμών με κριτήρια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, αντιθέτως κινούνται στα επίπεδα της ρύθμισης Χατζηδάκη.

Ειδικότερα για τον νόμο Κατσέλη προτείνει τη δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση των υποθέσεων του συγκεκριμένου νόμου τόσο για τις παλαιές αιτήσεις οι οποίες έχουν πάρει δικάσιμο ακόμη και για το 2025 όσο και για τις νέες που θα γίνουν στο μέλλον. Επίσης προτείνει στον νόμο Κατσέλη να μπορούν να προσφεύγουν και οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ προτείνεται να είναι αυστηρότερος ο έλεγχος των δικαιολογητικών που θα πρέπει να κατατίθενται με την αίτηση. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά να κατατίθενται από την αρχή και σε περίπτωση ελλιπούς φακέλου, να απορρίπτεται αυτομάτως η αίτηση. Για το κομμάτι ων επιχειρηματικών δανείων (νόμος Δένδια) η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις για την καλύτερη εφαρμογή του ενώ σχετικά με την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» σημειώνει ότι θα λάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσει την εξωδικαστική ρύθμιση μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Με βάση την ελληνική πρόταση τα κριτήρια για ένταξη στη ρύθμιση προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς είναι τα εξής:

– Η αντικειμενική αξία της α’ κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ.. η συνολική αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ, εκ των οποίων οι καταθέσεις και οι άλλες κινητές αξίες να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

– Στο διάστημα που η κατοικία θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό, -σ.σ. δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση αν η προτεινόμενη ρύθμιση θα αφορά 6μηνη ή ετήσια περίοδο-, ο δανειολήπτης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μηνιαία δόση η οποία θα έχει σχέση με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του.

– Έως 5.000 ευρώ, η δόση θα ανέρχεται στο 2% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη, δηλαδή 8 ευρώ.

– Έως 10.000 ευρώ η δόση θα υπολογίζεται για το ποσό έως 5.000 ευρώ με ποσοστό 2% και 10% για το υπόλοιπο ποσό έως τις 10.000 ευρώ. Δηλαδή ένας δανειολήπτης με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 24,7 ευρώ.

– Για ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ ο συντελεστής πάνω από τα 10.00 ευρώ και εως τα 15.000 θα ανέρχεται έως 20% και η μηνιαία δόση θα φθάνει τα 133 ευρώ.

– Για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ ο συντελεστής φθάνει κλιμακωτά έως το 30% και η μηνιαία δόση στα 258 ευρώ.

– Για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ ο συντελεστής θα φθάνει κλιμακωτά στο 40% και η μηνιαία δόση στα 425 ευρώ.

– Για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής φθάνει κλιμακωτά έως 50% και η μηνιαία δόση στα 633 ευρώ.

– Για ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φθάνει κλιμακωτά έως 60% και η μηνιαία δόση στα 883 ευρώ.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου