Ειδήσεις

Το σχέδιο για την αύξηση στον κατώτατο μισθό και την επαναφορά των ΣΣΕ

Σε δύο δόσεις θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με βάση τη νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται να καταθέσει μετά το Πάσχα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα θα κατατεθεί και δεύτερο νομοσχέδιο που θα «επαναφέρει» το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ρυθμίζοντας μια σειρά… καυτών θεμάτων, από τη μετενέργεια μέχρι και την επεκτασιμότητα των συμβάσεων εργασίας.

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση ?που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας?, από την 1η Οκτωβρίου ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 650 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι αυτήν τη στιγμή. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα αμείβονται με 510 ευρώ τον μήνα, καθώς θα καταργηθεί η ηλικιακή διάκριση.
Δεύτερη αύξηση θα δοθεί την 1η Ιουλίου 2016, με τον κατώτατο μισθό να πηγαίνει από τα 650 στα 751 ευρώ. Στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο, το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί στα 33,57 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα θέματα των εργασιακών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει πως αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, με το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Συγκεκριμένα η νομοθετική ρύθμιση ?που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής»? προβλέπει τα εξής:
«Ο νόμιμος κατώτατος μισθός των υπαλλήλων και το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών καθορίζεται ως εξής:
Από την 1η Οκτωβρίου 2015 και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 ο κατώτατος μισθός όλων των υπαλλήλων της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 650 ευρώ.
Από την Οκτωβρίου 2015 και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 το κατώτατο ημερομίσθιο όλων των εργατοτεχνιτών της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 29,05 ευρώ.
Από την 1η Ιουλίου 2016 ο κατώτατος μισθός όλων των υπαλλήλων της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 751,39 ευρώ.
Από την 1η Ιουλίου 2016 το κατώτατο για όλους τους εργατοτεχνίτες της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ημερομίσθιο ορίζεται στα 33,57 ευρώ».
Σημειώνεται πως το 2012 ο κατώτατος μισθός είχε μειωθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου κατά 22% για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών και κατά 33% για τους νέους. Στόχος των παρεμβάσεων του υπουργείου είναι μέσα σε 14 μήνες να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα των 751 ευρώ.
Παράλληλα, σε δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη θα ρυθμίζονται μια σειρά θεμάτων, που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τα δύο νομοσχέδια ?για κατώτατο μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις? θα κατατεθούν με μία ημέρα διαφορά στη Βουλή μετά το Πάσχα.
Μία από τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις θα προβλέπει την «επαναφορά» του χρόνου της μετενέργειας από τους τρεις στους έξι μήνες. Σημειώνεται πως η μετενέργεια είναι το διάστημα που παραμένει σε ισχύ μία σύμβαση εργασίας μετά τη λήξη της, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία.

Αλλες ρυθμίσεις
Σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου θα προβλέπεται η επαναφορά της «επεκτασιμότητας» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Για παράδειγμα αν υπογραφεί μία νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, αυτή θα εφαρμόζεται για το σύνολο των εργοδοτών στον συγκεκριμένο κλάδο.
Παράλληλα θα ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα των εργοδοτών και των εργαζομένων να προσφεύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Οσον αφορά τις τριετίες -που με το ισχύον καθεστώς μένουν στάσιμες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%- θα υπάρξει «ξεπάγωμα» σε όσες περιπτώσεις υπάρχει συμφωνία και υπογραφεί νέα σύμβαση εργασίας.
Αυτά θα είναι τα δύο πρώτα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο μέχρι το φθινόπωρο πρόκειται να υπάρξουν δύο ακόμα παρεμβάσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου θα υπάρξει νομοσχέδιο για επαναφορά μιας σειράς ρυθμίσεων που είχαν αλλάξει τα τελευταία χρόνια για αποζημιώσεις και απολύσεις.
Παράλληλα νομοθετική παρέμβαση θα υπάρξει και για την αντιμετώπιση της επέλασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας αφορούν μερική και εκ περιτροπής εργασία.
Στο ενδιάμεσο δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας κυρίως για την τήρηση του ωραρίου (καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες για υπερωρίες που δεν πληρώνονται).

Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου