Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «Πακέτο» προτάσεων για εθνική συνεννόηση στην κρίση

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναβεβαίωσε χθες τη διακηρυγμένη από τον Αλέξη Τσίπρα θέση του, ότι στα θέματα μείζονος σημασίας, όπως εν προκειμένω η προσφυγική κρίση, όχι μόνο «δεν θα κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», αλλά και «θα βάλει πλάτη» για την προώθηση ενός κοινά αποδεκτού εθνικού σχεδίου εντός κι εκτός της χώρας.

Κι αυτό διότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση, παρουσίασε το πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης, κωδικοποιώντας τις προτάσεις του κόμματος για τη διαχείριση της κρίσης και ζητώντας από την κυβέρνηση να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος προώθησης του εθνικού σχεδίου στην ΕΕ.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αντί «τσάι και συμπάθεια»

Σ’ αυτή την απόφαση η αξιωματική αντιπολίτευση οδηγήθηκε από την εκτίμηση ότι η μέχρι τώρα στάση των Ευρωπαίων εταίρων, όπως εκδηλώθηκε τόσο κατά την προχθεσινή επίσκεψη στον Έβρο των επικεφαλής των θεσμών όσο και από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων των χωρών-μελών, θυμίζει το… «τσάι και συμπάθεια» ή «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς». Διότι:

– Η ΕΕ περιορίζεται να προσφέρει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια (700 εκατ. ευρώ) για δημιουργία νέων δομών, καθώς και ενίσχυση των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων και της FRONTΕΧ για την καλύτερη προστασία των συνόρων.

– Δεν συζητά καν το ενδεχόμενο διαμοιρασμού του προσφυγικού βάρους με μετεγκατάσταση ενός αριθμού αιτούντων άσυλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κατ’ αναλογία πληθυσμού. Αντιθέτως, παράγοντες όπως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε κοφτά τη Δευτέρα, «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είναι ανοικτά τα σύνορά μας», δηλαδή της Γερμανίας. Χθες μάλιστα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον αποκάλυψε ότι «η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει προς το παρόν αίτημα μετεγκαταστάσεων σε χώρες της ΕΕ» και ότι αν υποβληθεί, «θα συζητηθεί με τα κράτη-μέλη».

– Δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, παρότι η ίδια ακύρωσε μονομερώς την ευρωτουρκική συμφωνία του 2016, προβαίνοντας σε μία επιθετική γεωπολιτική ενέργεια -με κίνδυνο να της «ανοίξει ορέξεις» και για άλλες ενέργειες στο άμεσο μέλλον.

Με απλά λόγια, και τα τρία μαζί ερμηνεύονται ως σαφές μήνυμα των εταίρων ότι: η Ελλάδα γίνεται και επισήμως αποθήκη προσφύγων/μεταναστών, ενώ η ΕΕ παράσχει οικονομική βοήθεια, αφενός για να δείξει «αλληλεγγύη» και, αφετέρου, για να μη φτάσει το πρόβλημα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές «αυλές».

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής και απειλή βέτο

Κωδικοποιώντας λοιπόν όλες τις θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείχθηκαν το τελευταίο εκρηκτικό τετραήμερο, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας παρουσιάζει το συνολικό πλαίσιο, το οποίο καταθέτει (και) στην κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια συνεννόησης.

Χωρίζεται σε δύο ενότητες και έχει ως εξής:

Α. Η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει δυναμικά και στο πιο υψηλό επίπεδο για άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει με την απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις:

• Να πιέσει την ΕΕ ώστε να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, αποφασίζοντας κυρώσεις στην Τουρκία, αν δεν επανέλθει άμεσα στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας (σ.σ. επισήμως ονομάζεται Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας), την οποία η Τουρκία ακύρωσε μονομερώς.

• Να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός εναλλακτικού αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσης της Κοινής Δήλωσης, βασισμένου στις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.

• Να εκπονήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα αλλά και από την Τουρκία στην ΕΕ, καθώς και καταβολή κονδυλίων για τη φιλοξενία προσφύγων.

• Να υπάρξει αναθεώρηση του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση και κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται στην αρχή της αλληλεγγύης.

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε

Β. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να συμβάλει χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς σε ένα σχέδιο σοβαρό, ρεαλιστικό, βασισμένο σε ανθρωπιστικές αρχές και στην ανάγκη προστασίας της χώρας.

Αντίστοιχα, καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τον αυταρχισμό και, αντ’ αυτών να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

– Ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), των επιτάξεων και του σχεδιασμού για δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών στα νησιά.

– Ακύρωση της ΠΝΠ για την αναστολή δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου για νεοεισερχόμενους, με περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και επιτροπών προσφυγών (σ.σ. Την εν λόγω αναστολή απέρριψε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ).

– Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα -διαδικασία στην οποία μπορεί να συμβάλει ενεργά και ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. εν προκειμένω, εννοεί ότι όλο το δυναμικό του κόμματος θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια να αφαιρεθεί από τις τοπικές κοινωνίες το αντιπροσφυγικό δηλητήριο των προηγούμενων χρόνων και να δεχτούν τις μετεγκαταστάσεις).

– Ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

– Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων με τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η ευθύνη πλέον στην κυβέρνηση

Όπως σχολίαζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πρώτη φορά που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο καταθέτει πλήρες πακέτο προτάσεων, αλλά δηλώνει και έτοιμο «να βάλει πλάτη» για την προώθηση του εθνικού σχεδίου τόσο στην ΕΕ όσο και στο εγχώριο κοινό.

«Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίσθηκε ως πρωθυπουργός την προσφυγική κρίση και απέκτησε σημαντική εμπειρία. Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης δεν ένιωσε την ανάγκη “να τον πάρει τηλέφωνο”, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε κοφτά χθες πως δεν υπάρχει ανάγκη σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Η ευθύνη της συνεννόησης πλέον ανήκει στην κυβέρνηση».

πηγή euro2day.gr

Μαρίνα Μάνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου