Η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης «Το ποκίνημα των σφουγγαράδων» με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Χάλκης (εμπνευστή της ιδέας) είναι η επόμενη δράση της Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» το τριήμερο 15, 16 και 17 Μαίου 2020.

Το δ.σ. του συλλόγου μας, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δημάρχου Χάλκης Άγγελου Φραγκάκη και των συνεργατών του, προκειμένου να συμμετάσχει στην απότιση φόρου τιμής προς τους παλιούς σφουγγαράδες των νησιών μας. Όπως είναι γνωστό, οι Χαλκίτες σφουγγαράδες, υπήρξαν από τους παλαιότερους.

Για άλλη μια φορά, η Καλυμνιακή παροικία της Ρόδου, αλλά και ντόπιοι φορείς, καλούνται να δώσουν την τεχνογνωσία τους σε θέματα της εποχής του «ποκινήματος» αφού οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε βιώσει επί σειρά ετών, στα παιδικά μας χρόνια αυτή τη μεγάλη γιορτή στη γενέτειρά μας.

Καλούμαστε λοιπόν, να αναβιώσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή, όπου η ελπίδα διαδεχόταν το τραγούδι της προσμονής και του νόστου, ο πόνος και το αβέβαιο της ξενιτιάς διαδεχόταν το μοιρολόι, την εποχή που πρωταγωνιστικό ρόλο στο ιστορικό Δείπνο της Αγάπης (συνεύρεση

καπεταναίων και σφουγγαράδων με πρωτοστελέχη της τότε κυβέρνησης) είχαν το «ντιρλαντά», το «αγάντα γιαλέσα», ο μοναδικός καβουρμάς, ο ίσος και η σούστα.

Όλα αυτά, το μήνα Μάιο, λίγο μετά το Πάσχα, τότε που στο νησί η ζωντάνια και η προετοιμασία αποτελούσε καθημερινότητα, όχι μόνο για τους ναυτικούς μας. Από τη μια το στοίχημα των καπεταναίων που ήταν και πλοιοκτήτες, για την καλύτερη συμφωνία με τους άριστους «βαθύτες» σφουγγαράδες και από την άλλη, το στοίχημα των σφουγγαράδων που έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα γράμματα στο Λιβυκό πέλαγος, να πετύχουν τα πιο πολλά χρήματα από τους καπεταναίους, για να αφήσουν πίσω στην οικογένεια να κάνει τα κουμάντα της, όταν αυτοί αναχωρούσαν για το μακρύ ταξίδι στη θάλασσα της Μπαρμπαριάς…

Με ή χωρίς γυρισμό…

Όλη αυτή η προετοιμασία , το λεγόμενο «ποκίνημα» που σηματοδοτούσε το φευγιό των σφουγγαράδων και έγινε θρύλος στο πέρασμα των χρόνων και αναβιώνει στο νησί της Χάλκης. Και επειδή και η μαγειρική τέχνη είχε την τιμητική της εκείνες τις μέρες, λόγω του παραδοσιακού καβουρμά, ο Σεφ Μιχάλης Μάρθας έχει προσκληθεί από την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, να παρευρεθεί στην αναβίωση του εθίμου και να παραλάβει τιμητική πλακέτα από το δ.σ. του συλλόγου, ως ένδειξη ελάχιστης τιμής, διότι συμβάλει δυνατά, στην εξέλιξη της μαγειρικής τέχνης, τιμώντας την ιδιαίτερα πατρίδα μας.

Στο νησί της Χάλκης από τη Ρόδο, θα μεταβούν, μέλη του δ.σ. της Ένωσης και του χορευτικού τμήματος.

«Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, ευχαριστεί το Δήμο Χάλκης και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Άγγελο Φραγκάκη, ο οποίος εκτιμά τη σοβαρότητα του έργου που επιτελεί η Καλυμνιακή παροικία στη Ρόδο. Στη Χάλκη, θα αναβιώσουμε μνήμες παιδικές, μνήμες που μας ακολουθούν μέχρι τώρα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, δεν θα βραβεύσουμε απλά, τον σεφ Μιχάλη Μάρθα. Στο πρόσωπό του, βραβεύουμε την επιβεβαιωμένη τεχνική της πιστοποίησης της Καλύμνικης, πρωτογενούς γεύσης. Στην Κάλυμνο της καρδιάς μας, όλα ξεκίνησαν από τον καβουρμά, τα φύλλα, την κακαβιά, τα φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα, τις φούσκες και τους αχινούς. Γεύσεις, που ο Καλύμνιος Μιχάλης Μάρθας, ένας από τους 10 καλύτερους Young Chef της Μεσογείου, με παγκόσμια βράβευση από Acqua Panna και San Pellegrino, από τους 30 Έλληνες chef με διεθνή αναγνώριση που τιμήθηκαν στις 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας, σεφ στην Αγγλία στο

“The Fat Duck» με 3 αστέρια Μichelin και τρίτο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο το 2011, του εμπιστεύθηκαν δε, τα επίσημα γεύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Dsquarez2, Giorgio Armani, Michael Jordan, Frank Muller Vogue, έχει σφραγίσει στη μνήμη του, έχει τιμήσει και αναδείξει πολλές φορές στη διάρκεια της καριέρας του» δήλωσε αναφορικά με τις τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, Μαρία Βάλλα.

Η Γεν. Γραμματέας Η Πρόεδρος

Μιχαλία Πίκου Μαρία Βάλλα

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ