Ειδήσεις

Εκτινάχθηκε στα ύψη η χρήση ψυχοφαρμάκων στα Δωδεκάνησα!

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η χρήση ψυχοφαρμάκων τα τελευταία τρία χρόνια στα Δωδεκάνησα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε η «δημοκρατική» και τα οποία είναι ενδεικτικά της μεταβολής που σημειώθηκε στην καθημερινότητα των Δωδεκανησίων, κυρίως, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουμε αύξηση που φτάνει ακόμα και το 70%, σε σχέση με το 2013!
Οι Δωδεκανήσιοι, παίρνουν σαν καραμέλες αγχολυτικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά και νευρολογικά χάπια προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της εποχής, ωστόσο η αυξητική τάση που καταγράφεται κάθε χρόνο, δημιουργεί έντονο προβληματισμό καθώς ποτέ στο παρελθόν, δεν είχαν καταγραφεί τόσο υψηλά ποσοστά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «δημοκρατική» από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδ/σου, σε πολλές περιπτώσεις, μέσα σε τρία χρόνια, η πώληση όχι απλώς αυξήθηκε αλλά διπλασιάστηκε!
Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά της αύξησης που καταγράφονται ανάμεσα στα πλέον γνωστά ψυχοφάρμακα, από το 2013 μέχρι και σήμερα:
ΧΑΝΑΧ                53%
LEXOTANIL     30%
TAVOR               40%
STILNOX           70%
SEROTAX         60%  
Γυναίκες και άνδρες, χωρίς διάκριση στην ηλικία, την κοινωνική τάξη ή το μορφωτικό επίπεδο επιλέγουν τα λεγόμενα «χάπια της χαράς», με το μεγαλύτερο βάρος των πωλήσεων να πέφτει στη Ρόδο, σε σχέση με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, λόγω και του μεγαλύτερου πληθυσμού.
Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν και οι πωλήσεις αγχολυτικών σκευασμάτων, που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση και που αποτελούν, το τελευταίο βήμα, πριν την επίσκεψη σε γιατρό, για την αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της αϋπνίας.
Μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες, ανταποκρινόμενες στην αυξημένη ζήτηση, διαθέτουν όλο και περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, χάπια, σιρόπια, κάψουλες. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν ανοδική πορεία, που όπως διαφαίνεται θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γι αυτό και η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται πλέον ως η νόσος της εποχής.
Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, η χρήση ψυχοφαρμάκων, θεωρούνταν ταμπού και στην περιοχή μας, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει κλονιστεί σε τέτοιο σημείο που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης το συντομότερο δυνατόν, καθώς το βάρος των προβλημάτων έχει λυγίσει τις αντοχές τους.
Την ίδια ώρα και παρά την οικονομική κρίση, οι τακτικές επισκέψεις σε ψυχολόγους, είναι κάτι που έχει περάσει στη συνείδηση των Ροδιτών, αφού η πίεση από τα προβλήματα της καθημερινότητας αυξάνεται συνεχώς, «δοκιμάζοντας» προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου