Ειδήσεις

Δ. Αβραμόπουλος: Κανείς δεν βγαίνει από τη Σένγκεν

Μήνυμα πως καμία χώρα-μέλος της ζώνης Σένγκεν δεν πρόκειται να τεθεί εκτός αυτής, αλλά πως προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι ο σεβασμός και η τήρηση των κανόνων, έστειλε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε κοινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” και του Ιδρύματος “Konrad Adenauer”, με τίτλο: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τη μεταναστευτική πρόκληση.
Εστιάζοντας στην καυτή ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μία κρίση που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και για μία Ευρώπη που δοκιμάζεται 65 χρόνια μετά την απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Η Ευρώπη είναι σήμερα αντιμέτωπη με μεγάλης κλίμακας κρίσης… σε κορυφαία θέση το προσφυγικό, που την αιφνιδίασε. Η Ευρώπη δεν είχε προετοιμαστεί για αυτό… Όταν ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν όσα είχαν συμφωνηθεί, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά… Εκδηλώθηκαν μονομερείς κινήσεις, με κατασκευή φραχτών και απειλές για κλείσιμο των συνόρων. 222.000 άνθρωποι μπήκαν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο… Σχεδόν οι μισοί που εισέρχονται είναι από τη Συρία. Το 57% είναι παιδιά. Ήδη έχουν χαθεί 4.000 ζωές στη θάλασσα… Η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί άλλες 100.000 μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Η ανάγνωση των αριθμών μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε πως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές…”, τόνισε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής. Λίγες ώρες πριν το ορόσημο της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, όπου θα αναζητούν λύσεις και κοινή πολιτική έναντι του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως επιβάλλεται η συνεργασία και με τρίτες χώρες, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. “Τουρκία σήμερα φιλοξενεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η συμφωνία μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των ροών. Τα πρώτα δείγματα αν και μικρά είναι θετικά… Η παρουσία του ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει επίσης. Δεν πρόκειται για στρατικοποίηση, όπως λένε κάποιοι κύκλοι. Το ΝΑΤΟ θα λειτουργεί επικουρικά στη Frontex”, σημείωσε και ανέφερε πως Βρυξέλλες και Αθήνα επεξεργάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Ο κ. Αβραμόπουλος, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα βόρεια χερσαία σύνορα της χώρας, έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα “που δέχεται μεγάλες πιέσεις και όλοι το αναγνωρίζουν” δεν είναι μόνη της. “Η Ευρώπη είναι μαζί της. Το ανακοινωθέν του Προεδρικού Μεγάρου, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, βρίσκεται στο ίδιο πνεύμα μέσα στο οποίο θα κινηθούμε τη Δευτέρα στη Σύνοδο”, σημείωσε και χαρακτήρισε καθοριστικό το ραντεβού των ηγετών, καθώς στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πλαισίου αποτελεσματικής συνεργασίας και όχι μόνο να υπάρχει έλεγχος των ροών.
“Προϋπόθεση για τη διατήρηση της Σένγκεν είναι η τήρηση των κανόνων της. Μέχρι τέλους του χρόνου ο στόχος είναι να έχουμε φτάσει στην ομαλοποίηση της κατάστασης… Δεν υπάρχει περίπτωση καμία χώρα να εκδιωχθεί από τη Σένγκεν, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν οι χώρες είναι να τηρούν τους κανόνες της”, τόνισε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και ανέφερε πως μέχρι τις αρχές καλοκαιριού θα έχει δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, που θα αντικαταστήσει τη Frontex…
Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, Ρόδη Κράτσα, ανοίγοντας, με την ομιλία της την εκδήλωση, σημείωσε πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με ταχύτατους ρυθμούς. “Πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη σχεδίου, αλλά η έλλειψη κοινής βούλησης των κρατών-μελών…Όσο τα ευρωπαϊκό κράτη δεν εφαρμόζουν τις μεταξύ τους δεσμεύσεις, τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσουν να πείσουν την Τουρκία να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις. Η χώρα μας με ιδεοληψία, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Χάσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων. Η χθεσινή στροφή της κυβέρνησης προς τον ρεαλισμό είναι κάτι θετικό, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη… Τρομάζουμε με την ιδέα πως ο ιστορικός του μέλλοντος ήταν ένα ωραίο σχέδιο, δοκιμάστηκε, αλλά δεν άντεξε την κρίση στη Συρία”, επεσήμανε.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου