Ειδήσεις

Τραπεζίτες για την απόφαση της ΕΚΤ: Πρότυπο εφαρμογής και σε άλλες χώρες

Ασφυκτικό pressing στη ρευστότητα των τραπεζών και της πραγματικής Οικονομίας, προκαλεί η απόφαση της ΕΚΤ να μεταθέσει στις 11 Φεβρουαρίου αντί της 1ης Μαρτίου τον όρο για την επαναφορά του αξιόχρεου των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, το να έχει η Ελλάδα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα. Η απόφαση αυτή καθιστά τον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) αποκλειστικό «χρηματοδότη» των τραπεζών για το προσεχές διάστημα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού των τραπεζών και δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική Οικονομία.

Όπως είχε επισημάνει το Capital.gr σε χθεσινό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Τι σημαίνει η αύξηση του κόστους χρήματος μέσω ELA», ο Μηχανισμός Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας θα διαδραματίσει αυξημένο ρόλο για το «back – up» ρευστότητας των τραπεζών στο διάστημα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αλλά και αργότερα. Τη ρευστότητα αυτή, οι τράπεζες θα κληθούν να την πληρώσουν με κόστος αυξημένο κατά 1,50% σε σχέση με τον απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ από την οποία δανείζονται έναντι εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου με μόλις 0,05%.

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA στο εφεξής διάστημα και μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές που θα επιτρέψει ξανά την αποδοχή των ελληνικών εγγυήσεων από την ΕΚΤ ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας, δημιουργεί αυξημένη επιφυλακή στο μέτωπο των καταθέσεων. Οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών προσεγγίζουν τα 150 δισ. ευρώ, ακολουθώντας φθίνουσα πορεία από τον Δεκέμβριο με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το προεκλογικό κλίμα αβεβαιότητας. Τα επίσημα στοιχεία για τις εκροές Δεκεμβρίου κάνουν λόγο για 4 δια. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου οι εκροές πλησίαζαν τα 9 – 10 δισ. ευρώ.

Το χάσμα ρευστότητας μεταξύ καταθέσεων και δανείων, τα οποία ανέρχονται στα 214 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες το κάλυπταν το προηγούμενο διάστημα με τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ, δηλαδή αντλούσαν ποσό της τάξεως των 65 δισ. ευρώ.

Η διατάραξη της βασικής πηγής ρευστότητας των τραπεζών από τις καταθέσεις, σε συνδυασμό με τις αυξημένες πιέσεις χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το προσεχές διάστημα. Στην πραγματική Οικονομία, η επίδραση του κοκτέιλ αυτού αναμένεται «λιποθυμική», αφού προδιαγράφει μηδενική παροχή νέων κεφαλαίων στις επιχειρήσεις και άρα υφεσιακό κλίμα και όχι ανάπτυξη. Όπως είχε επισημάνει στο χθεσινό του ρεπορτάζ το Capital.gr, η αυξημένη πλέον εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA με κόστος 1,50% άνω του 0,05% για τον δανεισμό από την ΕΚΤ, οδηγεί νομοτελειακά σε αναστολή κάθε σχεδιασμού για αύξηση των χορηγήσεων το 2015. Σημειώναμε ότι ήδη οι τράπεζες από την αρχή του 2015 μόλις και μετά βίας εξυπηρετούν με δανειακά κεφάλαια τους υπάρχοντες πελάτες τους.

Η χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ καταλύει ουσιαστικά κάθε χρονικό περιθώριο στη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και φέρνει στο προσκήνιο τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης. Αυτός, πανευρωπαϊκά και όχι μόνο για την Ελλάδα, δεν είναι το χρέος, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες και έμπειρες τραπεζικές πηγές, το μοντέλο συμφωνίας που επιχειρείται με την Ελλάδα και το οποίο θα προβλέπει ανταλλάγματα μόνο έναντι διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής αμέσως μετά σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, των οποίων τώρα τα πολύ σοβαρότερα διαρθρωτικά προβλήματα και το χρέος «κουκουλώνονται» λόγω μεγέθους.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου