Ειδήσεις

Κουρουμπλής: Ανάπτυξη η «αντιβίωση» για να καταπολεμηθούν τα «μικρόβια» της οικονομίας

«Γιατί να μην μπορεί η Ελλάδα να γίνει η Ελβετία του Νότου;»,  διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας

Την “αντιβίωση” που μπορεί να καταπολεμήσει τα “μικρόβια” της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στη διάρκεια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). “Η “αντιβίωση” που χρειαζόμαστε τώρα λέγεται ανάπτυξη και η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσα από την παραγωγή φαρμάκου στην χώρα μας. Διαθέτουμε υποδομές, τεχνογνωσία, επιστημονικό δυναμικό. Γιατί να μην μπορεί η Ελλάδα να γίνει η Ελβετία του Νότου;” διερωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας και προσκαλώντας τους σε “μία γόνιμη δημιουργική συνεργασία, χωρίς τερτίπια και αιφνιδιασμούς”.

” Η κυβέρνηση αυτή τοποθετείται με καθαρό τρόπο απέναντι στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας” τόνισε ο υπουργός Υγείας και, προς επίρρωση της έμφασης που δίνει η κυβέρνηση, μετέφερε στους φαρμακοβιομηχανους ” τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που σε μια πολυ δυσκολη φάση για την πατρίδα μας επιχειρεί στο μέτωπο της Ευρώπης”.

“Θέλουμε να στηρίξουμε τις εταιρίες και τις βιομηχανίες που θα παράγουν φάρμακα στην Ελλάδα” είπε ο κ. Κουρουμπλής, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το σενάριο που είχε παρουσιάσει το Πρώτο Θέμα, περί μειωμένου rebate ( αναγκαστική έκπτωση επι του τζίρου κάθε εταιρίας) με βάση την “εθνικότητα” του φαρμάκου.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας έστειλε σαφές μήνυμα και στις ξένες φαρμακευτικές εταιρίες αναφερόμενος σε “ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα καθοριστεί”. Για το ίδιο θέμα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM ότι μελέτησε τους ισολογισμούς των τελευταίων ετών των πολυεθνικών φαρμακευτικών και διαπίστωσε πως “κέρδισαν χρήματα σαν να πουλούσαν σε χώρα 40 εκατομμυρίων πολιτών όχι 10 εκατομμυρίων. Αυτές οι εταιρείες θα έπρεπε να αφήσουν κάτι πίσω σε αυτό τον τόπο, μια φορολογία που να πείθει ότι φορολογούνται», κατέληγε στη συνέντευξη.

Σημαντική η συμβολή της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και ειδικότερα τα μέλη του ΔΣ, ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι κ.κ. Θεόδωρος Τρύφων, Δημήτρης Δέμος και Βασίλης Κάτσος αντίστοιχα ζήτησαν από την νέα πολιτική ηγεσία να στηρίξει την ανάπτυξη η οποία μπορεί να έρθει από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας καθώς αποτελεί την τελευταία ελπίδα του παραγωγικού ιστού της χώρας και την λύση στο πρόβλημα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όπως υπογράμμισαν οι φάρμακο βιομήχανοι  είναι ο μοναδικός κλάδος που αντιστάθηκε στην έλλειψη της ρευστότητας, στο κούρεμα του PSI, στην απαξίωση των εξαγωγών και στην τεράστια φορολογία  και παρόλα αυτά, δεν απέλυσε, δεν μείωσε μισθούς και συνέχισε να επενδύει.

protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου