Ειδήσεις

Συνεργασία με αντικείμενο τη μετανάστευση στην Κάλυμνο- Γ. Γαλουζής: “«Δεν αισθάνομαι όμορφα που κάνω αυτή τη συζήτηση”

Η δημιουργία ενός φορέα, μιας δομής που θα παρέχει σε όσους θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία και ειδικά στη Βόρεια Επικράτεια (Ντάργουιν) όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, βοηθώντας τους παράλληλα να καλύψουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να εργαστούν στην μακρινή ήπειρο, είναι ο στόχος της πρώτης αναγνωριστικής επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην Κάλυμνο πενταμελής κυβερνητική αποστολή της Βόρειας Επικράτειας (Northern Territory) Αυστραλίας.

Στη σημερινή σύσκεψη εργασίας με την δημοτική αρχή Καλυμνίων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έγιναν διευκρινιστικές ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις από την πλευρά των Αυστραλών για την επιλογή τους να συστήσουν τον εν λόγω φορέα στην Κάλυμνο (δεν λειτουργεί κάποια αντίστοιχη δομή πουθενά αλλού στην Ελλάδα), για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και για τα θετικά στοιχεία που θα προκύψουν τόσο για τους Καλύμνιους επίδοξους εργαζόμενους στην Αυστραλία, όσο και για τους εν δυνάμει εργοδότες τους εκεί.

Την αποστολή αποτελούν: ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Βόρεια Επικράτεια Αυστραλίας κ. Ιωάννης Ανοικτομάτης, ο γραμματέας της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις κ. Nathan E Barrett MLA, ο υπεύθυνος Φορέων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Andrew Bruyn AM, ο διευυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Michael Tennant και ο σύμβουλος στο Πρωθυπουργικό Γραφείο κ. Gary Shipway.
Από την πλευρά του Δήμου στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής, ο αντιδήμαρχος κ. Μικές Ρήγας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Σάκης Τηλιακός, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου κ. Κώστας Ξυλουράς καθώς και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου κ. Άγγελος Καλαθιανάκης.
«Θα προτιμούσαμε οι Αυστραλοί επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Κάλυμνο»

«Δεν αισθάνομαι όμορφα που κάνω αυτή τη συζήτηση με θέμα την μετανάστευση» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γαλουζής και πρόσθεσε: «Θα προτιμούσα οι Αυστραλοί επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Κάλυμνο. Όμως δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε την κρίση» για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή που ξεκινά».
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Ανοικτομάτης (ο μοναδικός Έλληνας της αποστολής) αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως στον πέμπτο όροφο της Βουλής στο γραφείο του πρωθυπουργού εργάζεται η Καλυμνιά Αναστασία Κουκουβά (κόρη του Γεράσιμου Κουκουβά) η οποία είναι και σύμβουλος της Καλύμνικης αδελφότητας. Στη διάρκεια συνάντησης στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της αδελφότητας κ. Χαλίκος και κ. Θεοφ. Καληδόνης καθώς και 60 επιχειρηματίες, αποφασίστηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να βοηθηθούν οι Καλύμνιοι εργάτες και τεχνίτες που θέλουν να μεταναστεύσουν για δουλειά και ταυτόχρονα να καλυφθεί η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό που υπάρχει στο Ντάργουιν.

Όλα τα μέλη της αποστολής εξήραν τις ικανότητες και τα προσόντα των Καλύμνιων εργατών, την επαγγελματική τους επάρκεια και αναφέρθηκαν στην εύκολη προσαρμογή τους, λόγω της ένθερμης υποδοχής που τους επιφυλάσσεται από την πολυπληθή καλύμνικη κοινότητα στο Ντάργουιν.
Κατέληξαν λοιπόν στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συνδέσμου μεταξύ των δυο κρατών (Αυστραλίας και Ελλάδας-Καλύμνου) ο οποίος θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και θα συνεργάζεται με τους αντίστοιχους ελληνικούς οργανισμούς πιστοποίησης (ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.α.), ώστε όταν οι Καλύμνιοι αποφασίσουν να μεταναστεύσουν, να έχουν καλύψει από δω όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις όπως είναι η πιστοποίηση των επαγγελματικών τους ικανοτήτων και δη η γνώση της αγγλικής γλώσσας στο επιθυμητό επίπεδο.
Το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την Κάλυμνο ένα δεύτερο κλιμάκιο με τους πλέον αρμόδιους φορείς της Β.Ε. της Αυστραλίας (πανεπιστημιακούς και κυβερνητικά στελέχη) ώστε να οριστικοποιηθεί και να πάρει σάρκα και οστά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ελλείψεις σε 200 επαγγέλματα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν τα μέλη της αποστολής το 2014 η λίστα προτεραιότητας για καταρτισμένο προσωπικό στην Β.Ε. συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 200 επαγγέλματα τα οποία είναι επίσημα σε έλλειψη. Η λίστα συντάσσεται μετά από δυναμικές αναλύσεις της αγοράς εργασίας/ έρευνα η οποία συμπεριλαμβάνει στοιχεία από τη βιομηχανία της Β.Ε. και τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Βόρειας Επικράτειας επισημάνθηκε πως υπάρχει μια ανθούσα οικονομία που οδηγείται από τους εξής παράγοντες ανάπτυξης: πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κατασκευές, κυβέρνηση, κοινωνικές υπηρεσίες, εξορύξεις και ενέργεια, υποστήριξη άμυνας, τουρισμός, επαγγέλματα.
Ειδικότερα υπάρχουν 14.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 8.850 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι 5.080 μικρές (μέχρι 20 υπαλλήλους), 560 μεσαίες (από 20 μέχρι 199 υπαλλήλους) και 20 μεγάλες (από 200 και πάνω υπαλλήλους).
Υπάρχει δυνατή οικονομική ανάπτυξη (στις κατασκευές, στις επενδύσεις στον επιχειρηματικό τομέα και στις δαπάνες λιανικής), διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Αυστραλία, έχει αυξανόμενο πληθυσμό και μια πληθώρα φυσικών πόρων καθώς και μια ανταποκρινόμενη και φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε πως η πενταμελής αποστολή θα αναχωρήσει από την Κάλυμνο το πρωί της Τετάρτης.

kalymnosola.wordpress.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου