Τοπικές Ειδήσεις

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου – Μικρές «αποκολλήσεις» από το καμπαναριό του Ευαγγελισμού

Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης νοτιανατολικά της Ρόδου.
Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 7:44 το πρωί της Πέμπτης είχε επίκεντρο, 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρόδου. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 16,8χλμ. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει τον σεισμό στα 5,4 Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

Λέκκας για τον σεισμό:
Δεν συνδέεται με το ρήγμα
της Ανατολίας
«Είναι ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός στην πόλη της Ρόδου και την γύρω περιοχή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, για την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες στις 7:44 νοτιοανατολικά της Ρόδου, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.
«Είναι στο βόρειο τμήμα ενός βυθίσματος τεκτονικού που έδωσε τον σεισμό.
Στο νότιο άκρο έδωσε 5,2 σεισμό Ρίχτερ πριν από έναν μήνα» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας και ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «οι σεισμοί αυτοί δεν συνδέονται με το ρήγμα της Ανατολίας».
«Φρονώ ότι για τα ελληνικά πράγματα είναι ένας συνηθισμένος σεισμός για το ανατολικό σεισμικό τόξο» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Όπως είπε «η περιοχή έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα».
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί οι κατοικημένες περιοχές είναι μακριά από το επίκεντρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο «θα υπάρξουν μετασεισμοί της τάξης των 4,7 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που θα γίνουν αισθητοί».

Τρόμαξαν στην Τουρκία με
τον σεισμό στη Ρόδο:
«Ήταν ιδιαίτερα δυνατός»
Πρώτο θέμα σε μια σειρά από ενημερωτικά sites στην Τουρκία είναι ο σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Ρόδου το πρωί της Πέμπτης.
Τόσο το CNN Turk, όσο όμως και η Daily Sabah και η εφημερίδα Sozcu μεταδίδουν τον σεισμό εντάσεως 5,1 Ρίχτερ, που συνέβη μεταξύ Ρόδου και Μαρμαρά, όπως σημειώνουν και έγινε αισθητός στην επαρχία Φετιγιέ της Τουρκίας και τις πόλεις Νταλαμάν και Γκιοτζέκ.
Ο δήμαρχος του Νταλαμάν, Μοχάμετ Καρακούς μιλώντας στην τουρκική Sozcu δήλωσε πως ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός.
«Τον καταλάβαμε πολύ καλά. Αλλά δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα προς το παρόν στο Νταλαμάν. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή απώλειες ζωών».
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μούγλων Εσενγκιούλ Τζιβελέκ, στην νοτιοδυτική Τουρκία όπου και έγινε αισθητός ο σεισμός, ανέφερε στην Daily Sabah πως δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.
Πάντως στις πρώτες εικόνες που μετέδωσε το CNN Turk από τις περιοχές όπου έγινε αισθητός ο σεισμός στην Τουρκία δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια σημαντική ζημιά που να αναστατώσει τους κατοίκους, πέραν της πρώτης αντίδρασης την ώρα του Εγκέλαδου.
Πηγή iefimerida.gr

Μικρές «αποκολλήσεις» από το καμπαναριό του Ευαγγελισμού

Μικρά κομμάτια από την ελαφρόπετρα με την οποία είναι επενδυμένο το καμπαναριό του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μαντράκι, αποκολλήθηκαν χθες λόγω του σεισμού και έπεσαν στο έδαφος. Δεν συντρέχει όμως καμία ανησυχία για τη στατικότατα του καμπαναριού, παρά τις εξωτερικές ρωγμές.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου ήδη υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάσταση του καμπαναριού του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού. Η δαπάνη της μελέτης έχει καλυφθεί από την Ιερά Μητρόπολη και έχει σταλεί στην αρχαιολογική υπηρεσία για τις απαιτούμενες εγκρίσεις, καθώς ο ιερός ναός υπόκειται στον αρχαιολογικό νόμο.
Η χρηματοδότηση του έργου πρόκειται να γίνει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως διαβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος με τον περιφερειάρχη, κ. Γ. Χατζημάρκο. Αμέσως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Αρχαιολογία, όπου έχει “κολλήσει” εδώ και πολύ καιρό η μελέτη, μπορεί να ξεκινήσει το έργο, καθώς η προγραμματική σύμβαση της Μητρόπολης με την ΠΝΑΙ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα.
Οι ρωγμές στο εξωτερικό περίβλημα του καμπαναριού μπορεί να φαίνονται επικίνδυνες, ωστόσο, δεν συντρέχει ανησυχία για τη στατικότητα του «μνημείου». Κάτω από τον εξωτερικό «μανδύα» δεν υπάρχουν ρωγμές και δεν έχει διαπιστωθεί ότι απειλείται το καμπαναριό από κάποια σοβαρή βλάβη ή ακόμη και κατάρρευση. Τα κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν στην πλευρά της θάλασσας, υπάρχουν εκεί απλά για να επιστήσουν την προσοχή των διερχόμενων για την αποκόλληση τυχόν μικρών κομματιών από την ελαφρόπετρα με την οποία είναι «ντυμένο» το καμπαναριό, όπως συνέβη και εχθές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά έχει συνταχθεί ολοκληρωμένη μελέτη η οποία αποτυπώνει επακριβώς (πέτρα-πέτρα) την κατάσταση του καμπαναριού του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η μελέτη λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες που επιδρούν στην «καταπόνηση» του οικοδομήματος, όπως τα βάρη των καμπανών και τις δονήσεις που προκαλούνται από αυτές.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η μελέτη προβλέπει νέες, πρωτοποριακές μεθόδους για την ενίσχυση του κτηρίου και την κύρτωση που παρατηρείται (κυρίως λόγω της οξείδωσης). Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος ποιότητας του σκυροδέματος και οι προτάσεις για την ενίσχυση του καμπαναριού στηρίζονται σε όλα όσα έχουν αποτυπωθεί.
Σημειώνεται ότι ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ντι Φάουστο στα 1925 και βασίζεται στις γκραβούρες του Rottiers (1828). Οικοδομήθηκε το 1926 κατά μίμηση του ναού του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή του Κολλακίου στην Παλιά Πόλη. Στη δεξιά πλευρά υψώνεται το τετράγωνο καμπαναριό με φανερή τη βενετσιάνικη επιρροή εντοιχισμένο στο καμπαναριό το μαρμάρινο οικόσημο με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Η εκκλησία με το καμπαναριό αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου