Ειδήσεις

Σημαντικό Συνέδριο στη Ρόδο : «Ελευθερία λόγου και λογοκρισία»

«Ελευθερία λόγου και λογοκρισία» είναι το θέμα του συνεδρίου που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων από την κρουαζιέρα που έκαναν στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα 400 συγγραφείς και μεταφραστές από 30 χώρες του κόσμου.
Τότε οραματίστηκαν την ίδρυση ενός κέντρου για τη λογοτεχνία, τη μετάφραση, την ελευθερία του λόγου, το διαπολιτισμικό διάλογο, την αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή.
Το όραμα υιοθέτησε ο τότε δήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, που κατανόησε το ρόλο που θα διαδραμάτιζε το ΔΚΛΜ για τη Ρόδο.
Η απόφαση που πήρε τότε ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος επαινέθηκε πολύ χθες από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.
«Το ΔΚΛΜ και το διεθνές συμβούλιο των τριών θαλασσών είχαμε την ιδέα να προχωρήσουμε στην διοργάνωση του συνεδρίου που σχετίζεται με την ελευθερία του λόγου. Η ιδέα βρήκε πρόσφορο έδαφος και είναι σημαντικό που η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Οι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι του πνεύματος και προέρχονται από αρκετές χώρες», δήλωσε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Συρόπουλος.
«Εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία του κέντρου ήταν ο αείμνηστος Νίκος Κάσδαγλης. Συμμετείχε σε εκείνη την κρουαζιέρα που έμεινε στην ιστορία για τη Ρόδο. Μαζί με τον Ηλία Κόλλια με ενημέρωσαν για την πρόταση. Πρόεδρος της εταιρείας Λογοτεχνών της Σουηδίας ήταν τότε ο κ. Π. Κούρμαν γνωστός φίλος της Ρόδου. Του οφείλουμε πολλά γιατί βοήθησε να λάβουμε τις αποφάσεις και να διεκδικήσουμε την έδρα για τη λειτουργία του κέντρου. Η Ρόδος υπέβαλε το φάκελο της και προχώρησε. Το κτήριο δεν ανήκε τότε στο Δήμο αλλά στο δημόσιο. Πετύχαμε την πρώτη νίκη. Έγιναν πολλά για να περιέλθει το κτήριο του παλαιού ναυαρχείου στο Δήμο Ρόδου. Τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κόσμημα που φιλοξενεί πνευματική δημιουργία. Στα 20 χρόνια της λειτουργίας του έχει παραχθεί λογοτεχνικός πλούτος που αποτελεί κομμάτι της συνεισφοράς της Ρόδου στα γράμματα. Είμαι ευτυχής που εμείς οι πρωτεργάτες του κέντρου είμαστε μετά από δύο δεκαετίες εδώ για να συζητήσουμε για ένα σημαντικό θέμα. Σχετίζεται με τη λογοκρισία και τα άσχημα φαινόμενα που υπάρχουν στους καιρούς μας. Είναι σημαντικό που στέριωσε το ΔΚΛΜ», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος κ. Γιώργος Γιαννόπουλος.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που 20 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, συνεχίζει να …ταξιδεύει και να ανοίγει σύνορα στον Πολιτισμό. Κόντρα ευτυχώς στις αντιλήψεις των καιρών που επιβάλλουν οικονομικούς περιορισμούς, ακόμα και στον Πολιτισμό, το Κέντρο και όλοι εσείς οι πνευματικοί άνθρωποι, δεν κάνετε εκπτώσεις. Συνεχίζετε να υπηρετείτε τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά σας. Με ανεξάντλητο κάματο επιμένετε να κρατάτε ψηλά, τα γράμματα, την σκέψη και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Το θέμα του συνεδρίου «Ελευθερία Λόγου και Λογοκρισία» -δυστυχώς θα έλεγα- απασχολεί και την σημερινή κοινωνία, την κοινωνία της παγκοσμιοποίησης. «Η ελευθερία της έκφρασης συνιστά αναγκαίο θεµέλιο µιας δηµοκρατικής κοινωνίας, µια από τις βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδó της και για την ανάπτυξη κάθε ανθρώπου. Εφαρµόζεται όχι µόνο στην “πληροφόρηση” ή στις “ιδέες” που γίνονται ευνοϊκά αποδεκτές ή θεωρούνται ως ανώδυνες ή αδιάφορες, αλλά, επίσης, σε εκείνες που προσβάλλουν, πλήττουν ή ενοχλούν το Κράτος ή οποιοδήποτε τµήµα του πληθυσµού. Τέτοιες είναι οι απαιτήσεις της πλουραλιστικής ανεκτικότητας και του ανοιχτού πνεύµατος, χωρίς τις οποίες δεν νοείται η ύπαρξη “δηµοκρατικής κοινωνίας”», αναφέρει μια από τις εκατοντάδες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όμως επιτρέψτε μου, ως δημοσιογράφος να πω ότι δικαίως καταπιάνεστε με το θέμα αυτό. Το έχω βιώσει κι εγώ στο μικρόκοσμο, είτε του έντυπου, είτε του ηλεκτρονικού τύπου. Καταλαβαίνω ότι θα σας απασχολήσουν -μεταξύ άλλων- οι γενικές αρχές και η ερμηνεία των περιορισμών. Με την ελπίδα ότι η ελευθερία- είναι ο κανόνας και ο περιορισμός της -η εξαίρεση, περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα των εργασιών σας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου.
«Είναι σημαντικό που υπάρχει το κέντρο και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Χαίρομαι που η δομή λειτουργεί και φιλοξενεί ανθρώπους του πνεύματος. Η κοινωνία θα πρέπει να στηρίζει το ΔΚΛΜ. Το θέμα που σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε ο δημοσιογράφος κ. Αναστάσιος Βιστωνίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου