Ειδήσεις

«Βόμβα» από Κ. Γαβρά: Ο Βαρουφάκης μου έδωσε τις απομαγνητοφωνήσεις από τα Eurogroup

Σε μια αποκάλυψη που θα ταράξει τα νερά σε Αθήνα, αλλά και Βρυξέλλες, προχώρησε ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος φέτος επιστρέφει με την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room», που περιγράφει το θυελλώδες πρώτο 7μηνο του 2015.

Σε συνέντευξή του στο oneman.gr, ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ταινίας, και κυρίως της συγγραφής του σεναρίου, ο Γ. Βαρουφάκης του έδωσε τις απομαγνητοφωνήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup που ο ίδιος είχε καταγράψει.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε αποκαλύψει ότι μαγνητοφωνούσε τα Eurogroup, επειδή, όπως είχε ισχυριστεί, δεν κρατούνταν πρακτικά, ώστε στη συνέχεια να μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση verbatim το τι είχε λεχθεί στις θυελλώσεις συνεδριάσεις.

Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Κώστα Γαβρά έχει ως εξής:
Ήταν τώρα η σωστή στιγμή, το σωστό θέμα για να το κάνετε; Γιατί τώρα;
Άρχισα να δουλεύω στο σενάριο πριν 4 χρόνια, το σημαντικό ήταν να βρω τη γωνία για να πω την ιστορία, και τη βρήκα χάρη στο βιβλίο του Βαρουφάκη. 2-3 χρόνια πριν. Επίσης ερεύνησα όλα όσα λέει στο βιβλίο του, όχι επειδή δεν τον εμπιστευόμουν, αλλά μου έδειξε τις ομιλίες, τις σημειώσεις του, ηχογραφήσεις επίσης. Οπότε επιβεβαίωσα. Ώρες και ώρες ηχογραφήσεων. Πολύ μακρά διαδικασία. Η δυσκολία ήρθε όταν έπρεπε να βρω εμπορικούς ηθοποιούς. Μου είπαν οι παραγωγοί να βρω αγγλόφωνους, αλλά είπα όχι, η ταινία πρέπει όταν Έλληνες μιλάνε μεταξύ τους να μιλάνε στα Ελληνικά. Οπότε η απόφαση ήταν να έχουμε Έλληνες για τους Έλληνες κλπ. Αλλά οι Έλληνες ηθοποιοί δεν είναι γνωστοί, οπότε οικονομικά δε μας βοήθησε αυτό. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για τα χρήματα, αλλά τελικά τα καταφέραμε.
Πώς νιώσατε όταν ακούσατε τις ηχογραφήσεις;
Μιλάνε για ώρες και επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα. Παράξενο. Το ότι οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε μόνο για οικονομία και χρήματα και τράπεζες και δεν υπάρχει καμία παρουσία ανθρώπων στα λεγόμενα. Μόνο γραφικά, αλλά όχι άνθρωποι. Νούμερα, όχι άνθρωποι. Πίσω από τα πάντα κρύβονται και επηρεάζονται άνθρωποι, αλλά ήταν συναρπαστικό να διαπιστώνεις την απουσία του ανθρώπου από όλο αυτό. Έχω πάει στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια, διαβάζω, βλέπω, ξέρω πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι. Οπότε αυτό ήταν το πρώτο πολύ αρνητικό συναίσθημα για την όλη ιστορία και το Eurogroup.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου