Ειδήσεις

Νέα τουρκική πρόκληση: «Μειώσαμε τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα»

Την ίδια στιγμή που περίπου 10.000 άνθρωποιζουν στοιβαγμένοι -κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης- στις δομές της Μόριας, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί φέτος, ενώ παράλληλα καταφέρεται εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της στήριξης που παρέχει στην χώρα μας.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον τούρκο πρεσβευτή ώστε να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας με τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Σήμερα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως το δίμηνο μετά τις εκλογές του Ιουλίου οι φιλοξενούμενοι στα νησιά έχουν αυξηθεί κατά 8.000 έως 9.000.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Άγκυρας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σήμερα πως το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο κ. Σοϊλού υποστήριξε πως μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου έχουν πλεύσει προς την χώρα μας 29.025 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 30.842 που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στα νησιά το πρώτο οκτάμηνο πέρυσι. Το τηλεγράφημα δεν αναφέρει αν παρέθεσε επιμέρους στοιχεία συγκεκριμένα για το τελευταίο δίμηνο.

Ο κ. Σοϊλού άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την συμπαράσταση που προσφέρει στην Ελλάδα.

«Εάν η ΕΕ ήταν εξίσου ανήσυχη για την Τουρκία όσο είναι για την Ελλάδα θα λύναμε ζητήματα και προβλήματα καλύτερα», σχολίασε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Ο τούρκος υπουργός προσέθεσε πως ο ΟΗΕ παρακολουθεί το ζήτημα «με πολύ περισσότερη προσοχή σε σχέση με την ΕΕ».

Εξέφρασε την λύπη του τις τοποθετήσεις της Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι σε επαφή με την Άγκυρα για να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεών της όσον αφορά την συμφωνία του 2016.

«Εκρηκτική» η κατάσταση στη Μόρια

Μόλις η κυβέρνηση έβαλε μπροστά το σχέδιο αποσυμφόρησης, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Το κλίμα στη δομή της Μόριας είναι εκρηκτικό. Ενδεικτικό αυτού είναι τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν σήμερα στην περιοχή, με 300 ασυνόδευτους ανήλικους να διαμαρτύρονται και να ζητούν το εισιτήριο… εξόδου τους από το κολαστήριο της Λέσβου.

Συγκεκριμένα, επεισόδια μεταξύ ανήλικων μεταναστών και αστυνομικών ξέσπασαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση προκλήθηκε μετά από διαμαρτυρία περίπου 300 ασυνόδευτων ανηλίκων, που ζητούν την άμεση μεταφορά τους στην ενδοχώρα, μιας και οι συνθήκες στη δομή είναι οι πλέον ακατάλληλες για παιδιά.

Αναφορές κάνουν λόγο για εκτόξευση πετρών και αντικειμένων προς τους αρμόδιους της δόμης, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να κάνει χρήση χημικών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της τεταμένης κατάστασης αποφασίστηκε η εκκένωση της πτέρυγας ανηλίκων.

Απειλές από την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβάζοντας το «θερμόμετρο» στις σχέσεις με την Ελλάδα. Εκτός από το να φωτογραφηθεί μπροστά από τον χάρτη-πρόκληση της «γαλάζιας πατρίδας» και να εκδώσει Navtex για ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, ο «σουλτάνος» έχει ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του, το οποίο δεν είναι άλλο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στο πλαίσιο του κλίματος έντασης που δημιουργεί, ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Ευρώπη με «καραβιές» προσφύγων και μεταναστών, ανοίγοντας κατά… βούληση την κάνουλα των ροών.

«Νέα Προσφυγική κρίση με προαναγγελία» βλέπει η FAZ

«Στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016. Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέα Προσφυγική κρίση με προαναγγελία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Είναι πιθανότατα θέμα χρόνου έως ότου μεταφερθούν και πάλι πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Η τάση είναι σαφής: ενώ τον Ιανουάριο πέρασαν στα ελληνικά νησιά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 5.600. Παρά την ύπαρξη της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μια πτυχή της δεν λειτούργησε ποτέ. Η κυβέρνηση Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των προσφύγων στους καταυλισμούς των νησιών».

Μεταφορές με πλοία όπως το Aqua Blue δείχνουν ότι η προσφυγική συμφωνία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα αποτυχίας. Πρόκειται όμως για μια αποτυχία που θα μπορούσε να αποτραπεί, συνεχίζει η FAZ. «Η τήρηση της συμφωνίας από την Άγκυρα εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά και τα δις που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ. Όσον αφορά την Ελλάδα είναι γνωστό εδώ και καιρό τι πρέπει να γίνει. Χρειάζονται υποδομές και η πολιτική βούληση έτσι ώστε οι αρχές να αποφασίζουν πιο γρήγορα αν θα χορηγήσουν ή όχι άσυλο. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση».

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου