Συνεντεύξεις

K. Eμμανουήλ: «Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη απέδειξε επανειλημμένα ότι προηγείται των εξελίξεων»

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε επανειλημμένα ότι προηγείται των εξελίξεων», δηλώνει σήμερα στην «δ» η κα Κατερίνα Εμμανουήλ, στέλεχος της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα και αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου της Λέρου.
Επιπλέον μιλάει για τα νέα της καθήκοντα, το άνοιγμα των σχολείων (ούσα εκπαιδευτικός) αλλά και τις εσωκομματικές εκλογές που επίκεινται στη Ν.Δ. για την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων.
• Κυρία Εμμανουήλ, πρόσφατα επιλεγήκατε σε έναν δύσκολο τομέα, αυτόν της υγείας στο Νοσοκομείο της Λέρου. Μιλήστε μας για τα νέα σας καθήκοντα και ποια είναι τα προβλήματα εκεί.
Η επιλογή μου στη θέση της αντιπροέδρου του ΔΣ του Νοσοκομείου της Λέρου αποτελεί εξαιρετική τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Είναι σημαντικό σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, που το υγειονομικό σύστημα της χώρας δοκιμάζεται, να σε εμπιστεύεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για μια νέα πρόκληση, την οποία δέχτηκα αναλαμβάνοντας μαζί και τη μεγάλη ευθύνη να συμβάλω εποικοδομητικά στη δύσκολη προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Λέρου. Διάθεση και επιθυμία μου, είναι επίσης η βελτίωση των συνθηκών και η επίλυση χρόνιων ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των γύρω νησιών, που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Λέρου.
Με πιο σημαντικό πρόβλημα την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, οφείλουμε να δράσουμε προς όφελος των πολιτών και να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα και τις αποφάσεις, που θα βελτιώσουν τις όποιες δυσχέρειες, θα ελαχιστοποιήσουν τις ελλείψεις και θα οδηγήσουν στην υγειονομική θωράκιση του νησιού.
Το Νοσοκομείο της Λέρου παραμένει μια μεγάλη δομή, με πολλά και σύνθετα ζητήματα. Εκτός από το Νοσοκομείο, το Κρατικό Θεραπευτήριο, περιλαμβάνει και το Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων, με τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Ταυτόχρονα τα τελευταία πέντε χρόνια στεγάζεται στον χώρο του ιδρύματος και το Hotspot με ό,τι συνεπάγεται η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο, δύο ευπαθών ομάδων. Μία επιλογή εξαρχής λάθος, που ευτυχώς φαίνεται να αλλάζει.
Με σεβασμό στους εργαζομένους και τους ασθενείς και με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ, αλλά κυρίως με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα, ούτως ώστε να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους πολίτες. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στους νησιώτες δεν είναι πολυτέλεια, είναι υποχρέωση της πολιτείας και οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Είστε πολλά χρόνια στην εκπαίδευση, αλλά και στον συνδικαλισμό. Τι αναμένετε για την νέα σχολική χρονιά, με δεδομένο ότι πλέον o κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και στα σχολεία;
Ευχή μου θα ήταν να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε ένα δεύτερο lockdown. Το σχολείο είναι ο φυσικός χώρος των μαθητών και τόσο τα μικρά παιδιά, όσο και οι έφηβοι, θα είναι πολύ δύσκολο να αναγκαστούν να κλειστούν ξανά στα σπίτια, μακριά από το σχολείο, μακριά από τους φίλους τους, μακριά από τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία, που παραμένει αναντικατάστατη. Ωστόσο αν χρειαστεί, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο Παιδείας έχει δείξει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Με υποδειγματική αποφασιστικότητα, με σοβαρότητα και με την πεποίθηση ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει ανεκτίμητη αξία, κατάφερε στο πρόσφατο παρελθόν, να πάρει τα αναγκαία μέτρα και να επιβάλει τους περιορισμούς, που ήταν απαραίτητοι για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών και κατ’ επέκταση των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού της χώρας.
Το Υπουργείο Παιδείας κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Μέσα σε ελάχιστες μέρες η ηγεσία του Υπουργείου, με όλες τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τα λάθη, κατάφερε να κάνει βήματα, που, υπό άλλες συνθήκες, θα χρειάζονταν χρόνια ολόκληρα, για να γίνουν. Ο κορωνοϊός ήταν η αφορμή για την ψηφιακή εξέλιξη ΚΑΙ στον χώρο της εκπαίδευσης. Η έννοια της τηλεκπαίδευσης πήρε σάρκα και οστά και έδειξε σε όλους τη δύναμη της θέλησης.
Είναι σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία η κοινωνία να παραμείνει ενωμένη για να αντεπεξέλθει, αν χρειαστεί, στις δυσκολίες της επόμενης μέρας. Και το δημόσιο σχολείο πρέπει να είναι εκεί, με μια εκπαίδευση που δε θα εντείνει τις ανισότητες και θα λειτουργεί προς όφελος των παιδιών μας. Η στήριξη του δημόσιου σχολείου αποτελεί πράξη ευθύνης κι έρχεται να προστεθεί στην καθημερινή προσπάθεια χιλιάδων εκπαιδευτικών μας, να παραμείνουν τα σχολεία μας ενεργά.
• Επιπλέον, έχετε πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στα κομματικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας. Έκλεισε και ένας χρόνος διακυβέρνησης και θα ήθελα το σχόλιό σας για την πολιτική Μητσοτάκη, απέναντι στα νησιά μας, τα οποία επισκέπτεται αρκετά συχνά.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε επανειλημμένα ότι προηγείται των εξελίξεων.
Ξεκινώντας από την πολύ δύσκολη κατάσταση που κληρονόμησε στο Μεταναστευτικό, με νησιά που είχαν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών και με έναν Ερντογάν να αποτελεί τον ρυθμιστή των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή, κανείς δεν πίστευε αρχικά, ότι αυτή η Κυβέρνηση θα μπορούσε να τα καταφέρει. Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Οι μεταναστευτικές ροές από τον Μάρτιο μηδενίστηκαν και η αποσυμφόρηση των νησιών είναι γεγονός. Στη Λέρο ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί σημαντικά, η διαδικασία απόδοσης ασύλου προχωράει τάχιστα και έχει ξεκινήσει και η διαδικασία επαναπροωθήσεων. Η νέα πολυμορφική δομή που ετοιμάζεται θα συμμαζέψει την άναρχη κατάσταση που επικρατεί έως τώρα, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, προς όφελος και των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών και θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, στα νησιά που δυστυχώς από κακές επιλογές του παρελθόντος, έμελλε να συνδεθούν με το μεταναστευτικό. Η Λέρος έχει επωμιστεί ένα βάρος που δεν της αναλογεί… Και είναι πολύ αισιόδοξο ότι αυτή η Κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να τα καταφέρει.
Στα εθνικά ζητήματα επίσης η Κυβέρνηση κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, με την πρωτοφανή – άνευ προηγουμένου, επίθεση της Τουρκίας στα ανατολικά μας σύνορα, μέσω οργανωμένων ομάδων που, οι τουρκικές αρχές στρατολογούσαν, κατεύθυναν βάσει σχεδίου και διευκόλυναν με κάθε τρόπο, για να εισβάλουν παράνομα στη χώρα μας, η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και με σοβαρότητα και κατάφερε να κρατήσει τον Έβρο, αποδεικνύοντας ότι η χώρα έχει σύνορα. Επίσης, με καταστάσεις πρωτόγνωρες από την επέλαση της πανδημίας του covid-19 και στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, που οδήγησαν στον περιορισμό της διάδοσης του ιού. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας πείστηκε ότι πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή, ενώ ο μέσος Έλληνας κατανόησε πλήρως την αναγκαιότητα των μέτρων. Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, τα νησιά μας είναι αναγκαίο να θωρακιστούν υγειονομικά.
Τους τελευταίους μήνες, η χώρα μας συγκέντρωσε την παγκόσμια αναγνώριση για τη διαχείριση της πανδημίας. Τα νησιά μας ωστόσο έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα στο τουριστικό τους προϊόν. Το μεγάλο στοίχημα είναι με γρήγορα, αλλά σταθερά βήματα να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος στην οικονομία.
Ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, πρέπει να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο στα απομακρυσμένα νησιά μας. Η υγεία των νησιωτών και τα τεράστια προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, είναι επίσης ζητήματα για τα οποία δε σταματά να δείχνει το ενδιαφέρον του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Είναι άλλωστε στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης η περιφερειακή αειφορική ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και ιδίως των νησιών, που το καθένα έχει τους δικούς του αναπτυξιακούς ρυθμούς και στόχους.
Σε λίγο η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές. Πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κατά την εκτίμησή σας οι ΔΗΜ.Τ.Ο. στα νησιά, που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εδώ και χρόνια;
Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ είναι καθόλα έτοιμος να προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές και όπως πάντα να συνθέσει μέσα από τις αντιθέσεις. Η Γραμματεία Οργανωτικού έχει αναδείξει τον σημαίνοντα ρόλο των περιφερειακών οργανώσεων, και με σύγχρονο πνεύμα επανατοποθετεί τις οργανώσεις στις τοπικές κοινωνίες με ουσιαστική υπόσταση και σαφές οργανόγραμμα, αλλά σε περιβάλλον ελευθερίας και εξωστρέφειας.
Τα θέματα που δεσπόζουν στην καθημερινότητα των κατοίκων και κυρίως τα προβλήματα των νησιωτών, σε συνδυασμό με τις καίριες και στοχευμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης με αναπτυξιακό χαρακτήρα, οι οποίες ενισχύουν έντονα την Περιφέρεια κι επιλύουν χρόνια προβλήματα, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στις Τοπικές Οργανώσεις. Προσωπικές αντιπαραθέσεις δεν χωρούν.
Με την Κυβέρνηση της ΝΔ να προηγείται κατά 20 μονάδες από το δεύτερο κόμμα, εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας και λίγο πριν την επέλαση ενός δύσκολου οικονομικά χειμώνα, όποιος νομίζει ότι έχει την πολυτέλεια να κάνει εσωτερική αντιπολίτευση και να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που έχει πάρει τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα, είναι άξιος της τύχης του και δεν προσφέρει υπηρεσία στον τόπο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου