Τοπικές Ειδήσεις

Δύο υποθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) μέσω του διαδικτύου στη Ρόδο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται δύο Εισαγγελικές έρευνες κατόπιν αναφορών που υποβλήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και διαβιβάστηκαν αρμοδίως για τα περαιτέρω στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για δύο επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) μέσω του διαδικτύου και ειδικότερα απατών εις βάρος χρηστών από επιτήδειους που επιδιώκουν να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία χρηστών.
Έχετε ποτέ λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κείμενο ή άλλη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας που φαίνεται να προέρχεται από τράπεζα ή κάποια άλλη δημοφιλή ηλεκτρονική υπηρεσία που σας ζητά τα διαπιστευτήρια σας, έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες;
Αν ναι, τότε γνωρίζετε πώς μοιάζουν οι επιθέσεις phishing.
Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για την απόκτηση πληροφοριών οι οποίες κατόπιν θα πουληθούν ή θα αξιοποιηθούν από τους επιτιθέμενους για εκβιασμό, κλοπή χρημάτων, ή υποκλοπή ταυτότητας.
Η πρώτη δικογραφία σχηματίστηκε μετά από αναφορά μιας 51χρονης κατοίκου της Ιαλυσού ξενοδοχοϋπαλλήλου.
Η 51χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστος δράστης της απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ηλεκτρονική διεύθυνση “irifo@partnermytables.com”, λέγοντας της ότι λογαριασμός της στην τράπεζα “EUROBANK”, έχει παραβιαστεί.
Εν συνεχεία ο δράστης της απέστειλε ένα υπερσύνδεσμο, στον οποίο θα έπρεπε να πραγματοποιήσει σύνδεση με τους κωδικούς του “e-banking” της. Η 51χρονη δεν αντιλήφθηκε την απάτη, πραγματοποίησε τη σύνδεση και στη συνέχεια αντιλήφθηκε ότι άγνωστος δράστης είχε αφαιρέσει από τον λογαριασμό της το χρηματικό ποσό των 1.454 ευρώ.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά απόπειρα απάτης εις βάρος μιας 36χρονης ημεδαπής κατοίκου της Ρόδου.
Η 36χρονη ειδοποιήθηκε από εφαρμογή “airbnb”, στην οποία είναι εγγεγραμμένη, ότι η κάρτα της τράπεζας Πειραιως η οποία είναι συνδεδεμένη με την ανωτέρω εφαρμογή, έχει χρεωθεί με το ποσό των 267,92 ευρώ.
Η συγκεκριμένη χρέωση αφορούσε μία κράτηση σε ένα ξενοδοχείο με το όνομα “Eratus seaside house” για διαμονή από 09/08/20 έως 13/08/2020.
Δήλωσε ότι δεν έχει πραγματοποιήσει η ίδια την κράτηση, ότι δεν έχει απολέσει την τραπεζική της κάρτα και ότι έχει πραγματοποιήσει αίτημα αμφισβήτησης συναλλαγών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου