Τοπικές Ειδήσεις

Άρθρο Κοσμά Σφυρίου, για τις απειλές της Τουρκίας

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ -ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1987 ;

Η Τουρκία, διαχρονικά, όχι μόνο συνεχίζει την ίδια στρατηγική καταπάτησης επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και την κλιμακώνει. Την αναβαθμίζει.

Αν ανατρέξουμε στις 28 Μαρτίου 1987, θα δούμε, ότι και τότε η τουρκική κυβέρνηση (με πρωθυπουργό τον Οζάλ) επίσημα δημοσίευσε χάρτη, με περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, επί των οποίων θα έκανε σεισμικές έρευνες το ωκεανογραφικό «Sismik».

Tώρα, η τουρκική κυβέρνηση (με πρόεδρο τον Ερντογάν), πάλι προβάλλει χάρτες με περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γύρω από το Καστελόριζο, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νότια & ανατολικά της Κρήτης, επί των οποίων απειλεί ότι θα κάνει γεωτρήσεις με πλωτό γεωτρήπανο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η αυθαιρεσία της Τουρκίας είναι η ίδια : αρνείται να σεβαστεί το ρητό – στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (από το 1982) – δικαίωμα των νησιών, να έχουν την δική τους υφαλοκρηπίδα.

Η διεθνής νομολογία προβλέπει, πως το δικαίωμα αυτό δεν αναιρείται από το γεγονός, πως η Τουρκία, το Ισραήλ και η Βενεζουέλα δεν έχουν υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στο Montego Bay.

Χθες το επισήμαναν αυτό, τόσο οι Η.Π.Α (δια του υφυπουργού Εξωτερικών), όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (δια του ύπατου εκπροσώπου).

Τον Μάρτη του 1987, ως υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών, συμμετείχα στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που υπό την προεδρία του Ανδρέα Παπανδρέου, αποφάσισε την αντιμετώπιση της, τότε, κρίσης με την Τουρκία, όταν :

– το ωκεανογραφικό Sismik είχε βγει από τα Δαρδανέλια, συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία – μία κανονιοφόρο & ένα αντιτορπιλικό και

– το ωκεανογραφικό Billim είχε αποπλεύσει από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και κατευθύνετο προς το Αιγαίο. Ποιές κινήσεις έκανε τότε η ελληνική κυβέρνηση :

1. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ελληνικό λαό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την απόφαση προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων («ως χρέος προς τον λαό, το έθνος και την ιστορία»). Με απόλυτη ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών & Άμυνας – με στρατιωτικά μέσα – να μην επιτραπεί να προχωρήσουν οι τουρκικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

2. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι εξερχόμενοι έκαναν δηλώσεις, με πνεύμα εθνικής ενότητας.

3. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του των Η.Π.Α, της Σοβιετικής Ένωσης & των λοιπών τακτικών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε και μετέφερε επιστολή – μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο της γειτονικής Βουλγαρίας Ζίφκωφ.

4. Αποφασίστηκε το προσωρινό (μέχρι να λήξει η κρίση) κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, τότε, (συνοπτικά) είχαν δηλώσει :

· Μητσοτάκης (Ν.Δ) : «… να επωφεληθούμε από την προθυμία του γ.γ του Ο.Η.Ε λόρδου Κάριγκτον, να μεσολαβήσει».

· Στεφανόπουλος (ΔΗ.ΑΝΑ) : «… η σταθερή στάση της κυβέρνησης οδήγησε στην εκτόνωση».

· Φλωράκης (Κ.Κ.Ε) : «… η απόφαση για κλείσιμο της βάσης της Νέας Μάκρης έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην εκτόνωση».

· Κύρκος (Συνασπισμός) : «… ο κυβερνητικός χειρισμός, η σταθερότητα, η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα και τα μέτρα είναι ορθά».

· Ζίγδης (Ε.ΔΗ.Κ) : «… αυτή η φάση – η πρώτη – κερδήθηκε. Η συνέχεια ;».

Τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου κινήθηκε με γνώμονα, πως «η ετοιμότητα, η αποφασιστικότητα και η ψυχική ενότητα διασφαλίζουν την ειρήνη».

Είδε εξ άλλου – αυτό που ισχύει και σήμερα – ότι αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας, διαχρονικά, «αποτελούν τη μεθόδευση, για να οδηγηθούν οι δύο χώρες σε τραπέζι διαπραγμάτευσης εφ’ όλης της ύλης».

Δηλαδή σε «διάλογο», που θα βάλει υπό πολιτική κρίση την «διανομή» (δηλαδή το μοίρασμα) της υφαλοκρηπίδας. Ενώ διάλογος επιβάλλεται να γίνει (όπως είχε συμφωνήσει και η Τουρκία με την Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999), για συνυποσχετικό ώστε το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας να τεθεί υπό νομική κρίση (ως καθαρά νομικό και όχι πολιτικό ζήτημα) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τελικά, τότε το 1987, τα ωκεανογραφικά της Τουρκίας «έκαναν έρευνες» μόνο επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας, μέσα στα χωρικά της ύδατα.

Τώρα, αν η Τουρκία επιχειρήσει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις επί ελληνικής (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο) υφαλοκρηπίδας, υπάρχει άλλος δρόμος – για ειρήνη και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας – από αυτόν του Μαρτίου του 1987 ;

Ρόδος 4 / 6 /2020

Κοσμάς Σφυρίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου