Την σημαντική μείωση κατά 50% του τέλους ΕΡΤ που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος προβλέπει το πρόγραμμα “για μια καλύτερη ζωή”, δηλαδή οι κυβερνητικές προτεραιότητες που θα θέσει η Νέα Δημοκρατία εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει την μείωση από τα 36 στα 18 ευρώ του τέλους ΕΡΤ που πληρώνουν οι καταναλωτές μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος (ετησίως).

Παράλληλα με τη μείωση του τέλους ΕΡΤ το πρόγραμμα προβλέπει μείωση των λογαριασμών ρεύματος με περιορισμό των χρεώσεων Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μετά την ταχύτερη ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει σημαντικά κίνητρα για εργασίες που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Συγκεκριμένα θα δίνεται έκπτωση 40 έως 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων. Αυτό θα γίνεται με χορήγηση έκπτωσης φόρου που θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου στα επόμενα 3 έτη.

Επίσης σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό κόστος, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περνάει μέσα από την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Στόχος του σχεδίου αυτού θα είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα τόσο της βιομηχανίας και της μεταποίησης όσο και του πρωτογενούς τομέα

Τέλος το πρόγραμμα “για μια καλύτερη ζωή” σε σχέση με τα ενεργειακά προβλέπει το δραστικό περιορισμό των εκπομπών ρύπων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση κατά τουλάχιστον 80% του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 (σε σχέση με το 1990) με:

• Σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τη χρήση προϊόντων πετρελαίου με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
• Έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας των νοικοκυριών, των κτιρίων του δημοσίου τομέα και των βιομηχανικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ