ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συνολική πτώση στα ακίνητα θα αγγίξει το 70% έως το 2018

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πολυκατοικιες

Συ­νο­λι­κή πτώση, που δεν απο­κλεί­ε­ται να αγ­γί­ξει ακόμα και το 70%, κατά μέσον όρο, ανα­μέ­νε­ται να κα­τα­γρά­ψουν οι αξίες των κα­τοι­κιών στην Ελ­λά­δα, από την αρχή της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης στο τέλος του 2008 και μέχρι την ολο­κλή­ρω­ση και του τρί­του μνη­μο­νί­ου, έως το 2018.

Ηδη οι αξίες έχουν κα­τα­γρά­ψει απώ­λειες 40-45%, κατά μέσον όρο, έπει­τα και από την ολο­κλή­ρω­ση του φε­τι­νού πρώ­του τρι­μή­νου, κατά τη διάρ­κεια του οποί­ου οι τιμές συ­νέ­χι­σαν να υπο­χω­ρούν με μέσο ετή­σιο ρυθμό 5%, όπως προ­κύ­πτει από τα προ­σω­ρι­νά στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος (ΤτΕ).

Μά­λι­στα, ακόμα και πριν από τη γνω­στο­ποί­η­ση των νέων φόρων στην αγορά ακι­νή­των, οι ει­δι­κοί του κλά­δου δεν προσ­δο­κού­σαν σε άμεση ανά­καμ­ψη της κτη­μα­τα­γο­ράς, εκτι­μώ­ντας ότι οι τιμές θα συ­νέ­χι­ζαν την πτω­τι­κή τους πο­ρεία, τόσο κατά το 2016, όσο και κατά το 2017, έστω και αν η κάμψη αυτή θα επι­βρα­δυ­νό­ταν στα­δια­κά.

Ο ΕΝΦΙΑ

Μετά και τον νέο ΕΝΦΙΑ, πλέον, αλλά και τα γε­νι­κό­τε­ρα υφε­σια­κά μέτρα, που είναι δε­δο­μέ­νο ότι θα πλή­ξουν ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο τα ει­σο­δή­μα­τα των νοι­κο­κυ­ριών, ιδίως εκεί­νων που θα μπο­ρού­σαν να κι­νη­θούν για την από­κτη­ση κα­τοι­κί­ας στο μέλ­λον, εκτι­μά­ται ότι ο ρυθ­μός της πτώ­σης των τιμών θα επι­τα­χυν­θεί εκ νέου, με απο­τέ­λε­σμα να απο­μα­κρύ­νε­ται ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο η στα­θε­ρο­ποί­η­ση των τιμών στην αγορά.

Η εκτί­μη­ση αυτή έχει αρ­χί­σει να επι­βε­βαιώ­νε­ται. Σύμ­φω­να με την ΤτΕ, κατά το φε­τι­νό πρώτο τρί­μη­νο, οι τιμές των δια­με­ρι­σμά­των μειώ­θη­καν 5% σε σχέση με το αντί­στοι­χο πε­ρυ­σι­νό διά­στη­μα, ένα­ντι μεί­ω­σης 4,1% που είχε ση­μειω­θεί κατά το πρώτο τρί­μη­νο του 2015 (σε σχέση με το 2014). Η συ­νο­λι­κή πτώση των τιμών από το 2008 μέχρι σή­με­ρα αγ­γί­ζει το 41,3% πα­νελ­λα­δι­κά, αλλά στην Αθήνα και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη φθά­νει το 45%. Κατά το πρώτο τρί­μη­νο, η πτώση των τιμών στην Αθήνα άγ­γι­ξε το 4,1% (από 5,1% πέ­ρυ­σι), αλλά στη Θεσ­σα­λο­νί­κη οι αξίες μειώ­θη­καν με ετή­σιο ρυθμό 6,4% (από 4,6%). Αντί­στοι­χα, στις άλλες με­γά­λες πό­λεις της χώρας οι τιμές των κα­τοι­κιών μειώ­θη­καν κατά 6,1%, ένα­ντι πτώ­σης 3,4% κατά το πε­ρυ­σι­νό πρώτο τρί­μη­νο.

Οπως το­νί­ζουν οι πα­ρά­γο­ντες του κλά­δου, οι νέοι φόροι ανα­μέ­νε­ται να αυ­ξή­σουν εκ νέου τις ανα­γκα­στι­κές πω­λή­σεις ακι­νή­των από ιδιο­κτή­τες που δεν μπο­ρούν να τα δια­τη­ρή­σουν στην κα­το­χή τους. Δεν πρέ­πει να ξε­χνά­με ότι ναι μεν ο ει­σπρα­κτι­κός στό­χος του Δη­μο­σί­ου κι­νεί­ται περί τα 2,6 δισ. ευρώ, αλλά ο φόρος που θα βε­βαιω­θεί εκτι­μά­ται ότι θα προ­σεγ­γί­σει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ οι πιο απαι­σιό­δο­ξοι κά­νουν λόγο ακόμα και για 3,6 – 4 δισ. ευρώ, ιδίως αν συ­νυ­πο­λο­γι­στούν οι αυ­ξή­σεις των συ­ντε­λε­στών σε οι­κό­πε­δα και συ­μπλη­ρω­μα­τι­κό φόρο. Αυ­το­μά­τως, για αρ­κε­τούς ιδιο­κτή­τες είναι ορατό το φάσμα της κα­τά­σχε­σης από το Δη­μό­σιο, και για τον λόγο αυτό αρ­κε­τοί θα προ­σπα­θή­σουν να προ­λά­βουν τέ­τοιες εξε­λί­ξεις, προ­χω­ρώ­ντας σε πώ­λη­ση των ακι­νή­των τους, ιδίως αν αυτά δεν συ­νο­δεύ­ο­νται από δα­νεια­κές επι­βα­ρύν­σεις.

Σύμ­φω­να με την άποψη του κ. Γιώρ­γου Λίτσα, επι­κε­φα­λής της εται­ρεί­ας πι­στο­ποι­η­μέ­νων εκτι­μη­τών ακι­νή­των GLP Values, πε­ρί­που 20.000 – 25.000 ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των ανα­μέ­νε­ται να τα δια­θέ­σουν άμεσα προς πώ­λη­ση (πε­ρί­που το 10-15% του ση­με­ρι­νού απο­θέ­μα­τος απού­λη­των ιδιο­κτη­σιών, που υπο­λο­γί­ζε­ται σε 200.000). «Πρό­κει­ται για αν­θρώ­πους που έκα­ναν υπο­μο­νή την τε­λευ­ταία διε­τία, ανα­μέ­νο­ντας τη βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών στην οι­κο­νο­μία και στην αγορά κα­τοι­κί­ας, ώστε να εξα­σφα­λί­σουν κα­λύ­τε­ρη τιμή για τα ακί­νη­τά τους. Πλέον, υπό το βάρος και των ακι­νή­των που θα εκ­πλει­στη­ρια­στούν, κάθε τέ­τοια ελ­πί­δα έχει εξα­τμι­στεί, με απο­τέ­λε­σμα να ανα­μέ­νο­νται πρό­σθε­τες πιέ­σεις στις τιμές, λόγω της από­το­μης αύ­ξη­σης των προ­σφε­ρό­με­νων ακι­νή­των», ανα­φέ­ρει ο κ. Λί­τσας.

Πα­ράλ­λη­λα, το γε­γο­νός των υψη­λό­τε­ρων φόρων εκ των πραγ­μά­των πιέ­ζει τις αξίες προς τα κάτω, καθώς τα πιο επι­βα­ρυ­μέ­να ακί­νη­τα είναι και τα λι­γό­τε­ρο ελ­κυ­στι­κά. Σε αυτά προ­βλέ­πε­ται να κα­τα­γρα­φούν οι με­γα­λύ­τε­ρες απώ­λειες τιμών τα επό­με­να χρό­νια, ακρι­βώς όπως συ­νέ­βη και στην αγορά αυ­το­κι­νή­του, με την υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση των οχη­μά­των υψη­λού κυ­βι­σμού. Ταυ­τό­χρο­να, αυτά θα είναι και τα ακί­νη­τα που θα είναι τα πλέον δια­θέ­σι­μα προς πώ­λη­ση, καθώς από τη συ­γκε­κρι­μέ­νη «δε­ξα­με­νή» ανα­μέ­νε­ται να τρο­φο­δο­τη­θεί η προ­σφο­ρά κατά τους προ­σε­χείς μήνες.

Πλει­στη­ρια­σμοί

Εν τω με­τα­ξύ, η αγορά «ασθμαί­νει», λόγω της πλή­ρους απου­σί­ας των τρα­πε­ζών από την αγορά στε­γα­στι­κής πί­στης και έως ότου επι­τα­χυν­θεί η δια­δι­κα­σία ρύθ­μι­σης των «κόκ­κι­νων» δα­νεί­ων. Σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο της Ομο­σπον­δί­ας Με­σι­τών Αστι­κών Συμ­βά­σε­ων Ελ­λά­δος (ΟΜΑΣΕ) Δη­μή­τρη Μπι­νιά­ρη, η πώ­λη­ση πα­κέ­των από μη εξυ­πη­ρε­τού­με­να στε­γα­στι­κά δά­νεια σε ξένα funds θα οδη­γή­σει σε νέες πιέ­σεις των αξιών στην αγορά, καθώς θα κα­τα­στεί πολύ δυ­σκο­λό­τε­ρο για τους υπό­λοι­πους πω­λη­τές να δια­τη­ρή­σουν τις ζη­τού­με­νες τιμές τους, όταν θα δια­τί­θε­νται δια­με­ρί­σμα­τα στο 25-30% της αντι­κει­με­νι­κής τους αξίας. Ηδη η δια­δι­κα­σία αυτή έχει ξε­κι­νή­σει, καθώς από την 1η Ιου­νί­ου και μετά απε­λευ­θε­ρώ­θη­καν οι κα­τα­σχέ­σεις, κάτι που ανοί­γει τον δρόμο για τον πλει­στη­ρια­σμό του­λά­χι­στον 60.000 ακι­νή­των που αυτήν την πε­ρί­ο­δο βρί­σκο­νται στις λί­στες ανα­μο­νής. Εξαί­ρε­ση απο­τε­λούν όσα ακί­νη­τα απο­τε­λούν πρώτη κα­τοι­κία και η αντι­κει­με­νι­κή τους αξία δεν ξε­περ­νά τις 140.000 ευρώ.

Κα­θη­με­ρι­νή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.