Ξεκινά ο διάλογος για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και με βάση το σχεδιασμό θα κλειδώσει εντός του έτους το πλαίσιο των παρεμβάσεων. Κρίσιμο «στοίχημα» είναι να διευκολύνεται η σύναψη περισσότερων συλλογικών συμβάσεων και να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων.
Επιστολή προς τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους απέστειλε την Τρίτη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και τους καλεί να συμμετάσχουν στον ανοιχτό διάλογο για την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης, με στόχο την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού κάλυψης εργαζομένων. Το Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα πρέπει να καταρτιστεί έως το τέλος του 2025 βάσει του νόμου 5163/2024, με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022», θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με πλήρη σεβασμό της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της εν λόγω Οδηγίας (Ε.Ε.). «Η υποχρέωση της χώρας να καταρτίσει Σχέδιο Δράσης αποτελεί μία εθνική πρόκληση που απαιτεί τη μέγιστη συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Πολιτείας, και προσβλέπουμε στην άρτια συνεργασίας μας, ώστε να φέρουμε από κοινού εις πέρας αυτό το θεμελιώδες έργο», επισημαίνει στην επιστολή της η Νίκη Κεραμέως και υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου.
Στο τραπέζι θα μπουν εναλλακτικά σενάρια, με στόχο, όπως αναφέρθηκε, την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν περίπου το 30% των εργαζόμενων, ενώ πρόκειται για μία συζήτηση που έχει ανοίξει ευρύτερα στην Ευρώπη (προκειμένου το ποσοστό σε επίπεδο Ε.Ε. να πάει από το 57% που είναι ο μέσος όρος, στο 80%). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν είναι:
Το ποσοστό –που σήμερα διαμορφώνεται στο 50%+1– το οποίο πρέπει να συμπληρώνουν οι εργοδότες ενός κλάδου για να κηρυχθεί υποχρεωτική μία κλαδική σύμβαση εργασίας. Θεωρείται πως θα μπορούσε να εξεταστεί μείωση του ποσοστού αυτού, για να διευκολυνθεί η σύναψη και επέκταση περισσότερων συμβάσεων
Τα δεδομένα που θα λαμβάνονται υπόψη. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξεταστεί το να λαμβάνεται υπόψη μία σειρά στοιχείων, όπως η οικονομική κατάσταση ενός κλάδου (δηλαδή αν υπάρχει κερδοφορία ή ζημιές), η εξέλιξη του μέσου μισθού κ.ά.
Τέλος, στο διάλογο μπορεί να τεθεί και το θέμα της θεσμοθέτησης νέων μορφών συλλογικών συμβάσεων, όπως οι ενδο-ομιλικές (ουσιαστικά θα πρόκειται για συμβάσεις εργαζομένων σε εταιρίες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο). Έχει διαπιστωθεί ότι πια, υπάρχουν όμιλοι επιχειρήσεων στους οποίους έχουν ενταχθεί εταιρίες με τελείως διαφορετικό επαγγελματικό προφίλ. Άρα, οι ενδο-ομιλικές συμβάσεις θα μπορούν να λειτουργούν για ένα μέρος των εργαζόμενων μίας επιχείρησης.
Να σημειωθεί εδώ πως ο μέσος μισθός αυτή τη στιγμή είναι στα 1.342 ευρώ και στόχος είναι το 2027 να έχει φτάσει τα 1.500 ευρώ. Πάντως, υπάρχουν και οι κλάδοι που διασφαλίζουν μέσο μισθό πάνω από 2.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρονται: τα Χρηματοοικονομικά, με μέσο μισθό 2.626 ευρώ (39.524 εργαζόμενοι), η παροχή Ενέργειας, με μέσο μισθό τα 2.490 ευρώ (23.427 εργαζόμενοι), ο Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και η Παροχή Συμβουλών, με μέσο μισθό 2.232 ευρώ (43.933 εργαζόμενοι), οι δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, με μέσο μισθό 2.108 ευρώ (10.925 εργαζόμενοι), και η Φαρμακοβιομηχανία, με μέσο μισθό 2.050 ευρώ (16.033 εργαζόμενοι). Εξελικτικά η πορεία του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από τα 1.046 ευρώ το 2019, έχει φτάσει τα 1.342 ευρώ.
Στις 16 Μαΐου έρχεται το 7ο «JobReady by DYPA» στο Ζάππειο, με δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής για αναζήτηση εργασίας. Εξειδικευμένοι σύμβουλοι της ΔΥΠΑ αλλά και στελέχη επιχειρήσεων από τμήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, επαγγελματίες από το χώρο της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι κοινωνικών επιχειρήσεων, θα παρουσιάσουν τεχνικές αναζήτησης εργασίας και προετοιμασίας για ένταξη στην αγορά εργασίας. Τα «JobReady by DYPA» δίνουν την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να ενδυναμώσουν τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, να κατανοήσουν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και να βελτιώσουν αντίστοιχα το βιογραφικό τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και η δήλωση συμμετοχής βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.eventora.com/el/Events/job-ready-by-DYPA-May-2025
Παράλληλα, με στόχο την ενημέρωση των νέων σχετικά με τις ευκαιρίες και προοπτικές απασχόλησης που προσφέρει η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, η ΔΥΠΑ διοργανώνει εκδηλώσεις γνωριμίας και παρουσίασης των σχολών της σε όλη τη χώρα τον Μάιο. Η αρχή θα γίνει με την εκδήλωση «Open Day – Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ», στις 10 Μαΐου στον Πειραιά (πλατεία Κοραή). Η εκδήλωση θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους της πόλης να ενημερωθούν για τις δωρεάν σπουδές σε ειδικότητες αιχμής που προσφέρουν οι 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας, οι 7 Πειραματικές ΕΠΑΣ (ΠΕΠΑΣ) και οι 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της ΔΥΠΑ.
Πηγη: vradini.gr