Συνεντεύξεις

Νικηφόρος Παπανικόλας: «Το παρόν νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται αναθεώρηση προκειμένου να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Τις θέσεις της παράταξής του, «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο» για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικώς στην περιοχή μας, μιλάει σήμερα στη “δ” ο επικεφαλής της, κ. Νικηφόρος Παπανικόλας.
Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η διεκδίκηση του τέλους ανθεκτικότητας, το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελούν σημείο αιχμής για τον τόπο στα οποία υπάρχει σύμπνοια και απαιτείται ομοφωνία.
Ο ίδιος, μιλάει για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΠΝΑι και στον Δήμο Ρόδου όπως έχουν εξελιχθεί λέγοντας πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να λυθούν με θεσμικό τρόπο, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η στάση του στις συνεδριάσεις (μακριά από εντάσεις και διαπληκτισμούς) γίνεται επειδή «έχουμε επιλέξει στρατηγικά να είμαστε δίκαιοι στις τοποθετήσεις μας, να στηρίζουμε όσα πάνε τον τόπο μπροστά και να παρεμβαίνουμε κριτικά όταν θεωρούμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα» -όπως υπογραμμίζει.

• Κύριε Παπανικόλα, να ξεκινήσουμε από τα πιο πρόσφατα με την κοινή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ με την ΚΕΔΕ. Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις κατά την γνώμη σας σχετικά με τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που φέρνει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών; Θα λύσει χρόνια προβλήματα όπως είπε ο υπουργός, κ. Λιβάνιος;
Ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο ότι το παρόν νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται αναθεώρηση προκειμένου να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αυτό το σημείο εκκίνησης θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμη την κοινή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ με την ΚΕΔΕ διότι οι άνθρωποι που έχουν βιωματική σχέση με την αυτοδιοίκηση, είναι οι πλέον κατάλληλοι να διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο για μία πραγματικά ακηδεμόνευτη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διακρίνω κάποιες τροποποιήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παρατηρώ και κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν είναι ικανές να παράγουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκέντρωση όταν το κεντρικό κράτος κρατάει για τον εαυτό του 21.500 αρμοδιότητες. Όπως επίσης, δεν είναι βιώσιμη λύση να μεταβιβάζονται συνεχώς υποχρεώσεις προς τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης χωρίς αυτό να συνοδεύεται από αντίστοιχη πρόβλεψη για χρηματοδότηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ενδυναμωθεί πολιτικά με την ουσιαστική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού. Ο νέος κώδικας αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη μετάβαση σε μία Τοπική Αυτοδιοίκηση διοικητικά ισχυρή και οικονομικά αυτοδύναμη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τη χάσουμε.
• Στα του οίκου μας, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου έγινε εκτενής συζήτηση για τις σχέσεις της περιφερειακής αρχής με τη ΔΕΥΑΡ με αφορμή τις εξελίξεις και τα σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Παρακολουθώ στενά τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της περιφερειακής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ και πραγματικά έχω εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο δημόσιος διάλογος γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχω ακούσει τους εκατέρωθεν ισχυρισμούς και έχω διαμορφώσει άποψη. Μάλιστα, στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, απεύθυνα προσωπικά ερώτηση στην περιφερειακή αρχή για το ζήτημα της επανακατασκευής των δύο γεφυρών στον Τριαντενό ποταμό, όπως το ανέδειξε η εφημερίδα σας τον περασμένο μήνα. Αυτή η «ασυνεννοησία» μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας ήταν αναμφίβολα μία κακή στιγμή. Κρίνω, όμως, συνετό να χαμηλώσουν εκατέρωθεν οι τόνοι διότι η διαμάχη αυτή έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, οι οποίες αφενός δεν τιμούν κανέναν και αφετέρου προκαλούν ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τον εαυτό του και το έργο του, ωστόσο, θεωρώ ότι οι όποιες διαφωνίες μεταξύ Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να λυθούν με θεσμικό τρόπο, ενδεχομένως με μία συνάντηση του δημάρχου με τον περιφερειάρχη και την έκδοση κοινής ανακοίνωσης.

• Σε προηγούμενη συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την κατάθεση εισήγησης στο Υπουργείο Οικονομικών για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ καθώς και το τέλος ανθεκτικότητας. Είναι δύο καυτά ζητήματα που έχουν απασχολήσει επί μακρόν τη δημοσιότητα και θα ήθελα τις θέσεις σας.
Στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για το Νότιο Αιγαίο που διεξήχθη στις 5 Απριλίου στη Ρόδο τοποθετήθηκα προτείνοντας την εφαρμογή πέντε μέτρων πολιτικής για το νησιωτικό χώρο. Το πρώτο από αυτά ήταν η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και το δεύτερο η επιστροφή του συνόλου ή έστω μέρους του τέλους ανθεκτικότητας στον τόπο που εισπράττεται κατά πλήρη ανταποδοτική κατανομή. Αρχικά, όσον αφορά στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τοποθετήθηκα σχετικά και στο περιφερειακό συμβούλιο που διεξήχθη τον Μάρτιο στη Σύρο και εξέφρασα την άποψη ότι πρόκειται για ένα δικαίωμα των νησιωτών και όχι προνόμιο, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι είναι άδικο να έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ νησιά με πλούσια παραγωγική δραστηριότητα, όπως η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος και η Σαντορίνη και αυξημένο συντελεστή περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας με σαφώς μικρότερη παραγωγική δραστηριότητα. Θεωρώ μυωπική αυτήν την αντίληψη, διότι πρώτον δαιμονοποιεί την επιτυχία των νησιών μας και δεύτερον παραγνωρίζει μία σειρά από παράγοντες, όπως το αυξημένο κόστος μεταφοράς των αγαθών, την ακρίβεια που βιώνει όλη η χώρα, αλλά η νησιωτική Ελλάδα ακόμη περισσότερο, την ανάγκη το τουριστικό μας προϊόν να είναι ανταγωνιστικό, το γεγονός ότι ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών θα ευνοήσει την αύξηση της κατανάλωσης και θα ενισχύσει εισοδηματικά κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις και φυσικά τους εθνικούς λόγους που εξυπηρετεί η ελάφρυνση του κόστους ζωής στα νησιά. Είχαμε την ευτυχία ή μάλλον την επιτυχία η θέση μας να υιοθετηθεί πλήρως από το ΠΑΣΟΚ και να ενταχθεί στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.
Παράλληλα, αναφορικά με το τέλος ανθεκτικότητας, έχουμε εκφράσει την άποψη ότι οφείλουμε Α’ και Β’ βαθμός αυτοδιοίκησης να διαμορφώσουμε κοινή πρόταση για τη διεκδίκηση του συνόλου ή έστω μέρους του τέλους ανθεκτικότητας κατά πλήρη ανταποδοτική κατανομή προκειμένου να επιστρέφουν τα χρήματα στον τόπο που εισπράττονται, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακά έργα υποδομής, αρμοδιότητας των Δήμων, που τόση ανάγκη έχουν τα νησιά μας για να συνεχίσουν να είναι παραγωγικά και να αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αντί λοιπόν το κεντρικό κράτος να τιμωρεί τα νησιά μας που παράγουν πλούτο, να κοιτάξει να τα βοηθήσει να παράγουν περισσότερο.
• Παρατηρούμε στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου μία διαρκή ένταση μεταξύ της πλειοψηφίας και της ελάσσονος μειοψηφίας. Εσείς έχετε μία διαφορετική στάση. Πώς την εισπράττουν οι πολίτες;
Οι πολίτες ζητούν λύση στα προβλήματά τους. Δεν καταλαβαίνω πως η δημιουργία εντάσεων στο περιφερειακό συμβούλιο βοηθάει να λυθούν τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου. Οι έντονοι διαπληκτισμοί, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, εξυπηρετούν όσους δεν έχουν πρόταση και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την πολιτική τους ύπαρξη. Εμάς κάτι τέτοιο δεν μας αφορά. Έχουμε επιλέξει στρατηγικά να είμαστε δίκαιοι στις τοποθετήσεις μας, να στηρίζουμε όσα πάνε τον τόπο μπροστά και να παρεμβαίνουμε κριτικά όταν θεωρούμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Έχουμε επιλέξει να κινούμαστε θεσμικά και να μιλάμε αυστηρά πολιτικά, απέχοντας συνειδητά από προσωπικές επιθέσεις, αιχμές και υπονοούμενα. Με τη στάση αυτή, αφενός διαφυλάσσουμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε και αφετέρου πετυχαίνουμε τις απαραίτητες συγκλίσεις σε μία σειρά από σοβαρότατα ζητήματα, όπως η άμεση πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου με αυτόματη έκπτωση κατά την έκδοση του εισιτηρίου, μία πάγια θέση της παράταξής μας που καταστήσαμε πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και πλέον το Υπουργείο προσανατολίζεται στην υλοποίηση του μέτρου, όπως ακριβώς εμείς προτείναμε. Έτσι, μπορείς από τη θέση της μειοψηφίας να είσαι ωφέλιμος και θετικός για τον τόπο σου, με στοχευμένες παρεμβάσεις, όχι με κατασκευασμένες εντάσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου