Ειδήσεις

K. Μουσουρούλης: «Πρέπει να στείλουμε στις Βρυξέλλες ανθρώπους που πιστεύουν στην Ευρώπη»

«Περάσαμε σε μια άλλη εποχή και τείνουμε να ξεχάσουμε την Ευρώπη. Θεωρούμε δηλαδή αυτονόητα όσα έγιναν. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που έβλεπε μακριά, σε ένα ιστορικό κείμενο δήλωσε, πως οι ικανότητες και οι αρετές των Ελλήνων μπορούν να αναδειχθούν μέσα από την Ευρώπη».

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του προχθές το βράδυ, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μουσουρούλης και κάλεσε τους πολίτες να θυμηθούν τον πολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρώπη.

Τον κ. Κώστα Μουσουρούλη προλόγισαν ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης, οι βουλευτές κκ Βασίλης Υψηλάντης και Μάνος Κόνσολας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Ν. Βενετοκλή και ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Κόκκινος.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Κώστας Μουσουρούλης προτίμησε να μην σταθεί στο βήμα αλλά να βρίσκεται κοντά στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. «Η Ελλάδα κάνει προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια ένωση κρατών μελών που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες. Αυτό είναι ένα στερεότυπο που λένε όλοι. Η Ευρώπη είναι ένωση κρατών που έχουν αποφασίσει να μοιραστούν μέρος της κυριαρχίας τους για να πετύχουν κάποια πράγματα», τόνισε ο κ. Μουσουρούλης και πρόσθεσε πως η Ευρώπη είναι η οικογένεια που φροντίζει να δίνει ευκαιρίες σε όλους, να δείχνει αλληλεγγύη και να ζητά ευθύνη από όλους.

«Εμείς φανταζόμαστε την αλληλεγγύη σαν μεταβίβαση πόρων. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όλες οι μεγάλες τομές ήταν πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες που δεν είχαν κοινωνική αφομοίωση και τεκμηρίωση», δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης και πρόσθεσε πως ήταν στη σωστή κατεύθυνση οι προσπάθειες για τη δημιουργία κοινού νομίσματος.

«Κάποιοι έχουν ταυτίσει την Ευρώπη με τη λιτότητα, εξαιτίας λανθασμένων αποφάσεων. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Όλα όσα έχουν συμβεί από το 1974 μέχρι σήμερα εκπορεύονται από πολιτικές της ΕΕ. Πιστεύω στην ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν είναι ένα ταμείο που μας δίνει χρήματα. Παρά τις ατέλειες, μας έμαθε να σχεδιάζουμε στρατηγικά. Ψήφισε νομοθετήματα που βοήθησαν το νομικό μας σύστημα», δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης, που θέλησε να απαντήσει στην ευκαιριακή, όπως είπε, κριτική που ασκείται από όσους δεν πιστεύουν στην Ευρώπη. «Οι 28 του συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι στις αποφάσεις τους. Είναι ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να εναρμονιστούν οι οικονομίες των κρατών-μελών γεγονός που είναι δύσκολο», δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία αφού εκφράζει διαφορετικές απόψεις εντός και εκτός Ελλάδος για την Ευρώπη.

Ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε και στις αρμοδιότητες που έχει πλέον το Ευρωκοινοβούλιο.
«Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι κρίσιμα για την Ευρώπη που γερνά, δεν παράγει αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες και αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από ανερχόμενες μεγάλες δυνάμεις. Πρέπει να γίνουν πολλά για να αντιμετωπιστεί η απειλή. Η άλλη λύση είναι η επιστροφή στο εθνικό κράτος. Αν όμως το μνημόνιο μας δέσμευσε για κάποια χρόνια μια έξοδος από την ευρωζώνη για πόσο θα μας δεσμεύσει;», αναρωτήθηκε ο κ. Μουσουρούλης και τόνισε πως «ορισμένοι παίζουν με τη φωτιά». Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση για την σωτηρία της χώρας. Μίλησε για την πολιτική, οικονομική και την πιστοληπτική αξιοπιστία που έχει κατακτήσει η Ελλάδα χάρη στον αγώνα της κυβέρνησης.
«Αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει. Αν δεν έχουμε σύγκλιση με τις άλλες οικονομίες πάλι η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα. Πρέπει να στείλουμε στις Βρυξέλλες ανθρώπους που πιστεύουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να έχει τύχη η υποψηφιότητα του κ. Α. Τσίπρα στη στιγμή που δεν υποστηρίζει πραγματικά την Ευρώπη.

Ο κ. Μουσουρούλης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να ανταλλάξει επιχειρήματα με την αξιωματική αντιπολίτευση και συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με κράτη των οποίων οι λαοί είναι σε δυστυχία.

«Είναι αλήθεια πως από την κυβέρνηση έγιναν λάθη και αστοχίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Όταν μέσα σε 20 μήνες πρέπει να κάνεις τόσα πολλά είναι βέβαιο ότι θα γίνουν λάθη. Ομως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε πολλούς τομείς. Το κράτος θα είναι και ταχύτερο και καλύτερο. Φύγαμε από το τούνελ της ύφεσης και τώρα έχουμε την ανεργία. Θα περάσουν 10 χρόνια για να έρθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τώρα όμως δεν πρέπει να πάρουμε κανένα ρίσκο», δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης και πρόσθεσε πως αν εκλεγεί θα πρέπει να θεωρείται ευρωβουλευτής και της Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου