Συνεντεύξεις

Στ. Kαραταπάνης: «Η κατάσταση στη Ρόδο είναι κρίσιμη και μπορεί να ξεφύγει από στιγμή σε στιγμή»

«Αυτός ο μήνας είναι κρίσιμος. Ας περιμένουμε να βελτιωθεί ο καιρός και να προχωρήσει ο εμβολιασμός», δηλώνει σήμερα στην «δημοκρατική» ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας.
Όπως επισημαίνει, αυτός ο μήνας που διανύουμε είναι κρίσιμος αλλά εάν τηρούμε τα μέτρα προστασίας και συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, θα μπορέσουμε να δούμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα τον επόμενο μήνα –βοηθούντων και των καιρικών συνθηκών αφού θα ανέβει η θερμοκρασία που παραμένει σοβαρός παράγοντας για την μετάδοση του κορωνοϊού.
• Κύριε Καραταπάνη, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στη Ρόδο με τον κορωνοϊό; Ήμασταν σε πολύ καλή κατάσταση, μπήκαμε στο ‘βαθύ κόκκινο’, βγήκαμε και μπήκαμε ξανά. Την ίδια ώρα, βλέπουμε ότι αυξάνονται τα κρούσματα…
Κοιτάξτε, η κατάσταση δεν είναι σταθερή στη Ρόδο αλλά δεν είναι σταθερή πουθενά. Όπως γνωρίζετε είχαμε μια περίοδο με τα περίφημα πάρτι που έγιναν κι εδώ, παρουσιάστηκε έξαρση αλλά μετά φάνηκε ότι περιορίστηκε.
Το ζήτημα είναι ότι από τη στιγμή που αυτή την περίοδο υπάρχει έξαρση σε όλη τη χώρα, ήταν λογικό κι αναμενόμενο να παρουσιαστεί και στη Ρόδο.
Νομίζω ότι παίζουν ρόλο και οι καιρικές συνθήκες αφού τέτοια εποχή έχει ακόμη κρύο καθώς και η κόπωση. Κι εδώ θέλω να επιμείνω ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό απειθαρχίας από μερίδα του κόσμου που δεν θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Ενώ παρακολουθούμε πως όλη η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, υπάρχει μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που δεν δέχονται ότι υπάρχει ο ιός και παραμένουν αρνητές.
Είναι θλιβερό να παρακολουθείς την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό να δίνουν μάχη καθημερινά.
Όσοι είναι αρνητές και θεωρούν ότι δεν υπάρχει ιός ή δεν πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα, τουλάχιστον να σκεφτούν όλους τους ανθρώπους που μάχονται κατά του ιού και φυσικά, τους νοσούντες.
Για το θέμα των εμβολίων και του εμβολιασμού, είναι ένα όπλο τελικά στη μάχη κατά του ιού;
Βεβαίως και είναι. Φανταστείτε να είχαμε αυτό το κύμα εξ αρχής, χωρίς τα εμβόλια. Η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη. τώρα τουλάχιστον, οι γιατροί και οι υγειονομικοί είναι εμβολιασμένοι.
Ωστόσο κι εκείνοι είναι αντιμέτωποι με την κόπωση, την εξάντληση και το άγχος.
Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί αφού κλείσαμε πάνω από ένα χρόνο με την πανδημία στην Ελλάδα, αλλά να σκεφτούμε λίγο καλύτερα: τα μέτρα που απαιτείται να εφαρμοστούν είναι απλά: χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, όχι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους κ.λπ.
Στη Ρόδο παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, αλλά δεν έχουμε αυτή την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Αθήνα ή άλλες περιοχές.
Ωστόσο, η Ρόδος βρίσκεται σε σταθερή έξαρση και οφείλουμε να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. μοιάζει με ένα ηφαίστειο το οποίο, εκεί που είναι ενεργό μπορεί να εκραγεί!
Ελπίζω να μείνουμε σε αυτά τα επίπεδα και μετά να ξεκινήσει η φθίνουσα πορεία του ιού. Εύχομαι να μην υπάρξει υπερ-επιδείνωση.
Είναι κυρίως θέμα ατομικής ευθύνης, και επιμένω σε αυτό. Αναφορικά με τα διάφορα πάρτι, δεν δικαιολογούνται, είναι επικίνδυνο και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό.
Αυτός ο μήνας είναι κρίσιμος. Ας περιμένουμε να βελτιωθεί ο καιρός και να προχωρήσει ο εμβολιασμός.
Να μείνουμε σε αυτό. Διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας. Είναι το pic κατά την άποψή σας;
Ακόμη λέμε ότι είμαστε στο pic αλλά θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση. θα φανεί στις επόμενες δύο εβδομάδες. Εκτιμώ πως θα βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες που μαζί με τους εμβολιασμούς, θα δείξουν καλύτερα αποτελέσματα.
.Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η κατάσταση είναι κρίσιμη και μπορεί να ξεφύγει από στιγμή σε στιγμή. Βλέπετε πως οι μονάδες είναι γεμάτες, ολόκληρα νοσοκομεία μετατρέπονται για να υποδέχονται μόνο περιστατικά Covid-19 και όλοι είναι στα όριά τους. Δεν είναι τίποτε σταθερό.
• Αυτό οφείλεται και στις μεταλλάξεις του ιού;
Πολύ πιθανόν να παίζουν ρόλο καθώς είναι περισσότερο μεταδοτικές. Είναι το μείγμα: κόπωση, απροσεξία, μεταλλάξεις… όλα μαζί είναι ένα κοκτέιλ πολύ επικίνδυνο.
• Να μιλήσουμε για τα εμβόλια. Κάποιοι δεν έχουν πειστεί, άλλοι δέχονται να εμβολιαστούν έστω και με δισταγμό. Τελικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας;
Φυσικά και βοηθούν! Πέραν της πολύ αυξημένης απόδοσης που έχουν, τα εμβόλια που έχουν βγει και έχουν εγκριθεί βοηθούν σε ένα πράγμα: αν εμβολιαστείς και κολλήσεις κορωνοϊό είναι σίγουρο 100% ότι δεν θα περάσεις τον ιό σε βαριά κατάσταση και δεν θα πεθάνεις. Μπορεί να είσαι ασυμπτωματικός, μπορεί να κολλήσεις κάποιον αλλά θα είναι πολύ πιο ελαφρύ το ιικό φορτίο.
• Μιλήστε μας για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Κοιτάξτε, το ζήτημα με το εμβόλιο της Astra Zeneca δημιούργησε μια τεράστια παραφιλολογία σε διεθνές επίπεδο. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι εγγυημένη. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επίσημα, κάποια αλλαγή για το εμβόλιο αυτό.
Παραμένει, όμως υπό διερεύνηση.
Όσον αφορά στις παρενέργειες, πρέπει να γνωρίζουμε πως όλα τα φάρμακα έχουν μέχρι και τα πιο απλά.
Μπορεί να είναι μία περίπτωση ανά εκατομμύριο αλλά δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση και καχυποψία –βοηθώντας όσους είναι αρνητές.
• Ωστόσο, ο εμβολιασμός κερδίζει έδαφος. Βλέπουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον.
Αυτό είναι αλήθεια. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και είναι η ασπίδα προστασίας που έχουμε απέναντι στον κορωνοϊό. Αν δεν είχαμε και αυτό, η ανθρωπότητα ίσως να χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε ή και παραπάνω χρόνια για να συνέλθει ενώ θα είχε λάβει διαστάσεις λοιμού. Μπορεί να ζούσαμε και εποχές.., μεσαίωνα. Οι επιπτώσεις θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρές για την παγκόσμια οικονομία ενώ η κατάσταση θα ήταν απολύτως ανεξέλεγκτη. Και να σκεφτείτε ότι τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα. Π.χ. το εμβόλιο της γρίπης, έχει αποτελεσματικότητα 50%. Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού φτάνουν πάνω από το 90% και 100% και προφυλάσσουν από βαρύ περιστατικό ή θάνατο.
Επομένως, όλοι πρέπει να εμβολιαστούν. Ειδικά οι άνω των 60 ετών, οι ευπαθείς ομάδες αλλά και νεώτεροι διότι διαπιστώνουμε ότι το ‘φαινόμενο της Μαλεσίνας, όπου πέθαναν άνθρωποι 34 και 48 ετών, μπορεί να λάβει διαστάσεις.
• Στη Ρόδο υπάρχει ενδιαφέρον; Έρχονται να εμβολιαστούν; Υπάρχει ανταπόκριση;
Βεβαίως και είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αρνούνται να έρθουν ενώ είναι η σειρά τους. Το ζητούμενο τώρα είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας.
Αναμένουμε περισσότερα εμβόλια και στη Ρόδο ενώ ανοίγουν και τα εμβολιαστικά κέντρα που βοηθούν.
Στόχος μας είναι να πάμε στα τρία εκατομμύρια εμβολιασμένων. Εάν αυξηθεί ο αριθμός, ακόμη καλύτερα. Νομίζω ότι μετά τον Απρίλιο θα μπορέσουμε να μιλάμε για καλύτερες συνθήκες.
Περιμένουμε να δούμε κάθε πότε θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο – όπως της γρίπης. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να κρατάει και περισσότερο.
• Για να κλείσουμε μιλήστε μας για τα ατομικά τεστ. Πώς το βλέπετε;
Ακόμη υπάρχουν διχογνωμίες. Είναι όμως καλό να κάνουν όλοι τεστ, συχνά και να ελέγχονται. Νομίζω πως εάν κάποιος βρεθεί θετικός, δεν θα το αφήσει. Περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • chrystheo    04.04.2021 12:16

    Δυο σχόλια:
    1. Όλα σωστά και ωραία όσα διατυπώνει ο Δρ. Στ. Kαραταπάνης. Είναι λογικά και πρέπει να εφαρμοστούν με κάθε θυσία. Το πρόβλημα είναι οι αρνητές και ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΙ [ΟΧΙ ανυπότακτοι όπως αποκαλούνται από όλους που είναι μάλλον τιμητικός χαρακτηρισμός]. Καθένας κάνει ότι θέλει, κανένας δεν τον ελέγχει, προφανώς γιατί κανένας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Με ευχολόγια του τύπου “Υπό τον όρο ότι θα τηρούνται τα μέτρα . . .” δεν γίνεται δουλειά. Όλοι γνωρίζουν πως όπως [ΔΕΝ] τηρούνται τώρα τα μέτρα το ίδιο [ΔΕΝ] θα τηρούνται και στη συνέχεια. Με τα “αυτοεκτελούμενα τεστ” θα αυξηθούν μάλλον κατακόρυφα τα θετικά κρούσματα. Οπότε; ; ;
    2. Γραμματική παρατήρηση πάνω στη φράση “Είναι το pic κατά την άποψή σας;”
    ΔΕΝ είναι “PIC” ακόμη κι αν έτσι ακούγεται από όλους σχεδόν τους συμπατριώτες μας. Η Αγγλική λέξη είναι PEAK [= κορυφή, κορύφωση] και [πρέπει να προφέρεται “πήικ”, με διπλό -η-. Το ίδιο σχύει με όλοες τις Αγγλικές λέξεις που έχουν 2 φωνήεντα μαζί. Π.χ. το deal δεν είναι ντιλ αλλά ντήιλ, το feel δεν είναι φιλ αλλά φήιλ.
    Ευχαριστώ!

Σχολιασμός άρθρου