Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνα Σβύνου: «Ηρθε η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα!»

Τους λόγους που την ώθησαν να επιλέξει να κάνει το επόμενο βήμα και να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘δημοκρατική’ η κα Κωνσταντίνα Σβύνου. Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, στο πλευρό του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, η κα Σβύνου μιλάει για την επιλογή της και μάλιστα ειδικά για τον Β’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με την ιδιότητά της ως προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κω -αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ)- μιλάει ακόμη για την φετινή τουριστική σεζόν η οποία ξεκίνησε νωρίτερα για όλους, και τις εκτιμήσεις για την εξέλιξή της.
• Κυρία Σβύνου, πώς αναμένεται να εξελιχθεί η φετινή τουριστική σεζόν για την περιοχή μας; Στην Ρόδο υποδεχθήκαμε ήδη τους πρώτους τουρίστες, ενώ τα μηνύματα δείχνουν ότι και φέτος θα είναι μια πολύ καλή χρονιά σε αφίξεις.
Πράγματι, τα δεδομένα, όπως τα λαμβάνουμε τους τελευταίους μήνες δείχνουν πως ΑΝ δεν έχουμε κανένα απρόοπτο θα έχουμε μια χρονιά που ενδεχομένως να ξεπεράσει σε αριθμό αφίξεων αυτή του 2022 στα νησιά μας. Η χώρα μας έχει κερδίσει τη θέση της σε μια εκ των πρώτων χωρών ζήτησης πανευρωπαϊκά και τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, όπως και η Κρήτη και τα Ιόνια είναι οι πρωταγωνιστές.
Οφείλουμε να τονίσουμε πως φέτος έχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς οι πρώτες πτήσεις ξεκίνησαν στη μεν Ρόδο στις αρχές Μαρτίου στη δε Κω στα τέλη Μαρτίου, γεγονός που μας προσθέτει ένα ικανοποιητικό «bonus» επισκεπτών σε σχέση με προηγούμενα έτη. Καθώς στο τελευταίο χρονικό διάστημα μιλήσαμε αρκετά για επιμήκυνση, αυτός είναι ο τρόπος να λειτουργήσουμε στην κατεύθυνση αυτή, ξεκινώντας πριν το Μάιο και τελειώνοντας λίγο μετά τον Οκτώβριο. Φαίνεται λοιπόν πως ο στόχος που τέθηκε τόσο κεντρικά από το υπουργείο τουρισμού, όσο και τοπικά από την Περιφέρεια και τους Δήμους επετεύχθη.
• Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα με την έλλειψη σε προσωπικό; Βρέθηκαν λύσεις;
Όπως όλα δείχνουν και το 2023 η έλλειψη εργαζόμενων τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο θα είναι μια εκ των μεγαλύτερων πληγών. Καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών έγιναν στοχευμένες προσπάθειες από τις τοπικές μας Ενώσεις αλλά και από τα συλλογικά μας όργανα σε συνεργασία με το υπουργείο εργασίας προς το «πάντρεμα» των δηλωμένων ανέργων με τις ζητούμενες θέσεις εργασίας. Φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό οπότε οφείλουμε να στραφούμε και σε άλλες λύσεις, όπως απασχόληση ατόμων που ζουν στη χώρα μας και δικαιούνται ασύλου και εργασίας όπως και σε μετάκληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες. Οφείλω και εδώ να καταστήσω σαφές πως οι εργαζόμενοι από όπου και αν προέρχονται εντάσσονται στον εργασιακό χώρο των ξενοδοχείων με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία κατέστη υποχρεωτική πριν λίγες μέρες από το υπουργείο εργασίας.
Το πρόβλημα της έλλειψης εργαζόμενων είναι ευρύτερο, δεν αφορά μόνο στον τουρισμό, ούτε αμιγώς στη χώρα μας. Αναρωτιόμαστε όμως πώς λειτουργούν τόσες επιχειρήσεις, ειδικά στη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και σε τουριστικά συγκροτήματα χωρίς να είναι δηλωμένη ούτε μια ΕΜΕ (Ετήσια Μονάδα Εργασίας)… Είναι προφανές πως ένας σημαντικός αριθμός εργαζόμενων έχει στραφεί προς την αδήλωτη εργασία και όσο δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, τόσο θα πλήττονται οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και υγιώς αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που θα διαπιστώσουν μετά από αρκετά χρόνια το πρόβλημα με τη μη συμπλήρωση των συντάξιμών τους.
Τέλος, οφείλω να τονίσω τη μέγιστη σημασία της εκπαίδευσης στον τουρισμό, εκπαίδευση η οποία πρέπει σε μια χώρα που ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της οικονομίας να υφίσταται από τα πρώτα στάδια, να συνεχίζεται και να ολοκληρώνεται σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Εκεί μάλιστα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που μαζί με το υπουργείο τουρισμού και παιδείας έχουν κάνει μια πολύ καλή αρχή, εντάσσοντας στο εργαστήριο δεξιοτήτων του δημοτικού τη διδασκαλία της «φιλοξενίας».
• Σε πρόσφατη ανακοίνωση, ενημερωθήκαμε ότι συστρατεύεστε με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Πώς πήρατε την απόφαση να περάσετε στην πολιτική σκηνή;
Ήρθε η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα μετά από περίπου εικοσαετία στα συνδικαλιστικά του τουρισμού. Είναι τη δεδομένη στιγμή που μπορώ να προχωρήσω με τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησα, αλλά κυρίως με τη βεβαιότητα ότι μπορώ να προσφέρω στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους συμπολίτες μου. Οι οποίοι συμπολίτες μου αποτέλεσαν και το βασικότερο κίνητρο ζητώντας μου έντονα τα τελευταία δύο έτη να κάνω ένα βήμα μπροστά προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό, θέτω τον εαυτό μου στη δική τους κρίση και εύχομαι να έχω την ευκαιρία και τη δυνατότητα να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους.
• Γιατί με τον Γιώργο Χατζημάρκο και γιατί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (στον β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης);
Γνώρισα τον Γιώργο Χατζημάρκο όταν ήμουν αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και εκείνος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Ένας άνθρωπος που έβλεπε από τότε μπροστά με χαρακτηριστικό του προσόν την ευφυΐα. Συνέβαλε στη θέσπιση στενών δεσμών μεταξύ των ενώσεων της Κω και της Ρόδου. Μαζί με τον Βάσω Μηναΐδη και τον Αντώνη Καμπουράκη στήριξαν ισότιμα με τους υποψηφίους της Ρόδου και τη δική μου εκλογή τόσο στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας όσο και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων όπου τη δεδομένη στιγμή λειτουργώ ως αντιπρόεδρος. Όταν ανέλαβα την προεδρία της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, ήταν ο Γιώργος Χατζημάρκος, ο άνθρωπος που στις μεγάλες κρίσεις λειτούργησε ως καθοδηγητής αλλά και αυτός που έθετε πάντα ως προτεραιότητά του τον τουρισμό. Ήταν επίσης ο πρώτος περιφερειάρχης που ζήτησε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), του οποίου και προεδρεύω, την ετήσια έρευνα για τις τουριστικές επιδόσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποδεικνύοντας τον τεχνοκρατικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον τουρισμό.
Πιστεύω πως μέσα από τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και με συνεργάτη το Γιώργο Χατζημάρκο, μπορώ τη δεδομένη στιγμή να προσφέρω τα μέγιστα στον τόπο μου, στους συμπολίτες μου, στο νησί της Κω και ευρύτερα στα νησιά μας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Κωνσταντίνα Σβύνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κω. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο Πάτρας Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε με μεταπτυχιακές σπουδές στα παρακάτω:
Μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στις «τεχνολογίες και εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου»
Μεταπτυχιακό δίπλωμα (MPh) στην «επιστήμη και τεχνολογία υπολογιστών»
Mεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης (MBA) στη «διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων»
Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.
Έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτης στο εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ παράλληλα ήταν υπεύθυνη για την διδασκαλία μαθημάτων στην επιστήμη της πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2001 κάνει στροφή στον κλάδο του τουρισμού και αναλαμβάνει τη διαχείριση των οικογενειακών της επιχειρήσεων, η οποία αποτελείται από 3 ξενοδοχεία.
Η ενασχόλησή της με τα κοινά ξεκίνησε το 2003, από την Ένωση Ξενοδόχων Κω. Σήμερα είναι:
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)
Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)
Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ΚΩ
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ)
Μέλος του ΔΣ της Μαρίνας ΚΩ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου