ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η “κάθοδος” των Γερμανών τουριστών

news room 2 λεπτά ανάγνωση
τουρισμος

Για αύξηση στον αριθμό των Γερ­μα­νών του­ρι­στών που θα κυμαν­θεί κοντά στο 15% – συνο­λικά για τη σεζόν- κάνουν λόγο επι­χει­ρη­μα­τίες της του­ρι­στι­κής αγοράς σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες του Capital.gr, κατε­βά­ζο­ντας μεν σε πιο λογική βάση το ποσοστό αύξησης του 45% που αφορά στον προ­γραμ­μα­τι­σμό των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών για τη φετινή του­ρι­στική περίοδο, αλλά εξα­κο­λου­θώ­ντας να περι­μέ­νουν υψηλή κίνηση από τη γερ­μα­νική αγορά.

Οι “κρα­τή­σεις” των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών (slots) μέχρι και τον Ιανουά­ριο  που κατα­γρά­φο­νται στα Περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια είναι υψη­λό­τε­ρες κατά σχεδόν 1,3 εκατ. θέσεις (από 2.771.061  τον Ιανουά­ριο του 2017 ανήλθαν σε 4.017.938 το ίδιο διά­στημα φέτος). Παρά­γο­ντες που παρα­κο­λου­θούν την του­ρι­στική ζήτηση εξηγούν πως θα υπάρχει σημα­ντική άνοδος στον αριθμό των Γερ­μα­νών του­ρι­στών, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως ο προ­γραμ­μα­τι­σμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξε­λίσ­σε­ται η σεζόν, ενώ παράλ­ληλα οι αφίξεις υπο­λεί­πο­νται του αριθμού θέσεων, ανα­λό­γως της πλη­ρό­τη­τας των αερο­πλά­νων. Σε κάθε περί­πτωση, και παρά τον υψηλό αντα­γω­νι­σμό με τις υπό­λοι­πες χώρες της Μεσο­γείου, αλλά και την “επάνοδο” της Τουρ­κίας ανα­μέ­νε­ται σημα­ντική διψήφια αύξηση από τη Γερ­μα­νία.

Το 2017 οι Γερ­μα­νοί επι­σκέ­πτες έφτασαν τα 3,7 εκατ., το 2016 τα 3,13 εκατ., το 2015 τα 2,81 εκατ. και το 2014 τα 2,46 εκατ. Οι εισπρά­ξεις αντί­στοιχα την περσινή χρονιά αυξή­θη­καν κατά 32%, ξεπερ­νώ­ντας τα 2,53 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοι­χεία της ΤτΕ. Για τη φετινή σεζόν οι προ­βλέ­ψεις λένε πως αν ο ρυθμός των πωλή­σεων του­ρι­στι­κών πακέτων συνε­χι­στεί με τον ίδιο ρυθμό, οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία πιθα­νό­τατα να αγγί­ξουν και τα 3 δισ.

Στο πλαίσιο της μεγάλης του­ρι­στι­κής έκθεσης ITB που διορ­γα­νώ­νε­ται κάθε χρόνο στο Βερο­λίνο, το Ινστι­τούτο Έρευνας της Του­ρι­στι­κής Αγοράς (GfK) έδειξε πως τα γερ­μα­νικά γραφεία ταξι­διών σημειώ­νουν “δυνατή” αύξηση των πωλή­σεων για ελλη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς σε σχέση με πέρσι. Αυτό που είναι σημα­ντικό είναι πως η αύξηση των κρα­τή­σεων από τη Γερ­μα­νία συνε­χί­ζε­ται παρ’ όλο που ανα­κάμ­πτουν η Τουρκία, η Αίγυ­πτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, δηλαδή οι άμεσοι αντα­γω­νι­στές στην περιοχή. Οι κρα­τή­σεις για την Τουρκία διπλα­σιά­στη­καν φέτος σε σχέση με πέρυσι ενώ η Αίγυ­πτος σημειώ­νει μια αύξηση της τάξεως του 64% και κατα­λαμ­βά­νει την τέταρτη θέση στην προ­τί­μηση των γερ­μα­νών του­ρι­στών μετά την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, οι μεγα­λύ­τε­ροι tour operator της Ευρώπη, TUI, Thomas Cook, Alltours και Der Touristik , σημειώ­νουν πως τα ποσοστά προ­κρα­τή­σεων για την Ελλάδα είναι υψηλάκαι προ­οιω­νί­ζο­νται μια εξαι­ρε­τική σεζόν για τον ελλη­νικό Του­ρι­σμό.

Οι προ­σπά­θειες των επι­χει­ρη­μα­τιών του κλάδου επι­κε­ντρώ­νο­νται τώρα σε δύο άξονες: πρώτον στην προ­σέλ­κυση επι­σκε­πτών υψηλού εισο­δη­μα­τι­κού επιπέδου- ειδικά από τη γερ­μα­νική αγορά που απο­τε­λεί τη σημα­ντι­κό­τερη “δεξα­μενή” εσόδων για τον ελλη­νικό Τουρισμό-, αλλά και στη διεύ­ρυνση της του­ρι­στι­κής περιό­δου, μέχρι και τα μέσα Νοεμ­βρίου του­λά­χι­στον.

Βασι­λική Κουρλιμπίνη-Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.