Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των εκλογών

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι προετοιμασίες από το Δήμο Ρόδου για τη διεξαγωγή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών.

Από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως δήλωσε χθες ο γραμματέας του Δήμου κ. Παύλος Τσίπρας, στέλνονται σταδιακά οι σχετικές εγκύκλιοι για την διεξαγωγή των εκλογών.

«Έχει φθάσει στο Δήμο Ρόδου η εγκύκλιος που αφορά την κατάργηση διατάξεων των νόμων 3838/2010 και 3870/2010 για τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη Ρόδο και οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς από το αρμόδιο τμήμα», δήλωσε ο κ. Παύλος Τσίπρας.

Με την κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων δεν έχουν πλέον το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών καθώς και οι πολίτες των χωρών ΕΖΕΣ.

Επισημαίνεται πως οι ΟΤΑ υποχρεούνται να χορηγούν στους επικεφαλής των συνδυασμών καταστάσεις με τα ονόματα των οφειλετών. Αυτό συμβαίνει γιατί στα πλαίσια των διατάξεων της παρ 1 του άρθρου 3 του ν. 3870/2010 απαγορεύεται η χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχή προς συνδυασμούς και υποψηφίους από φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι οφειλέτες των οικείων περιφερειακών ενοτήτων ή δήμων για ποσά άνω των 1000 ευρώ.

Η παράδοση των καταστάσεων στους υποψηφίους θα γίνεται σε διάστημα δέκα ημερών αφότου υποβληθούν τα αιτήματα.

Με άλλη εγκύκλιο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε τη συγκρότηση επιτροπής ελέγχου δαπανών και εκλογικών παραβάσεων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. (σχετικά έγραψε χθες η «δ»).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, της επιτροπής προϊσταται ο πρόεδρος του Εφετείου στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και μέλη ένας εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο προϊστάμενος του περιφερειακού ΣΔΟΕ ή της ΔΟΥ ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων υπό την προϋπόθεση να μην είναι υποψήφιοι.
Έργο της Επιτροπής είναι η ορθή και πιστή εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3870/2010 και των σχετικών κανονιστικών πράξεων που αφορούν τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα ήτοι στον έλεγχο των εγγράφων και της εξέτασης των επωνύμων καταγγελιών σχετικά με την προβολή των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Παραίτηση του γενικού γραμματέα του Δήμου Ρόδου
Ο γραμματέας του Δήμου Ρόδου κ. Π. Τσίπρας δήλωσε πως σε λίγες ημέρες θα υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να μετάσχει στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Για να είμαι και εγώ υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλω την παραίτησή μου πριν από την ημέρα της ανακήρυξης των υποψηφίων. Η παραίτηση θα παραδοθεί με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο Πρωτοδικών που εν συνεχεία θα την υποβάλει στην αρμόδια αρχή δηλαδή στο δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά. Από την επίδοσή της θεωρείται πως έγινε δεκτή και δεν ανακαλείται», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση πότε θα καταθέσει το σχετικό έγγραφο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:
«Πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων θα καταθέσω την παραίτησή μου για να έχω τη δυνατότητα να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος».

Για την πορεία του στη συγκεκριμένη θέση ο κ. Παύλος Τσίπρας δήλωσε πως το έργο που έγινε θα αξιολογηθεί από τους πολίτες.

«Θεωρώ πως το ισοζύγιο ήταν θετικό. Θέτω το όποιο έργο και τη δράση μου υπόψη των δημοτών οι οποίοι θα αξιολογήσουν και θα επιλέξουν τους ικανότερους που θα στελεχώσουν τη νέα δημοτική αρχή. Με αυτά τα κριτήρια θεωρώ πως έχω αρκετές πιθανότητες να κριθώ θετικά από τους πολίτες», δήλωσε ο κ. Παύλος Τσίπρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου