Τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών, αναζητούν οι ομάδες περιφρούρησης, μετά το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση ως λύση στο χάος που προκαλείται στα Ειρηνοδικεία αλλά και στις επιθέσεις στα γραφεία συμβολαιογράφων, που αυξάνονται διαρκώς.
Μιλώντας στην «δ», ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων κ. Νίκος Τριπολίτης, με πρωτοβουλία του οποίου συστάθηκαν στη Ρόδο ομάδες περιφρούρησης από οικοδόμους προκειμένου να αποτραπούν πλειστηριασμοί κατοικιών, εξέφρασε την οργή του για το νέο νομοσχέδιο καθώς, όπως λέει, πλέον τα σπίτια θα αλλάζουν χέρια, χωρίς να γίνεται αντιληπτό. «Αναζητούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά δεν βρίσκουμε. Οπου έχω απευθυνθεί, δεν μπορέσαμε να βρούμε λύση. Η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά, με το νέο νομοσχέδιο θα παίρνει τα σπίτια του κοσμάκη με ένα κλικ και δεν θα μπορεί να αντιδράσει κανείς. Μέχρι σήμερα ήμασταν σε εγρήγορση ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουμε για να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Στη Ρόδο, δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες γιατί γνώριζαν ότι θα τις ματαιώναμε. Δυστυχώς όμως, πολύ φοβάμαι ότι στο εξής δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα και ο κόσμος θα χάσει τα σπίτια του από μια κυβέρνηση που φώναζε “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”», λέει ο κ. Τριπολίτης
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνον κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και τις Πέμπτες και τις Παρασκευές από τις 10 το πρωί έως τις 17.00.
Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Επίσης από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία μας.
Όμως η έδρα του πλειστηριασμού, που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο, αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου. Επίσης, θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνον μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κάθε φορά, το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το εκπλειστηρίασμα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ