«Θα αφήσουμε πίσω μας τις πολιτικές που μας έριχναν στην ύφεση»

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα κλείσει και ότι για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, εκφράζει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε συνέντευξη στην «Βραδυνή της Κυριακής».

«Θέση μας είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Οι όποιες καθυστερήσεις, όπως παραδέχονται και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν βαραίνουν τη δική μας πλευρά, ούτε οφείλονται σε δικές μας παραλείψεις. Είναι μια καθυστέρηση που πηγάζει από τις συντηρούμενες διαφωνίες μεταξύ θεσμών και ΔΝΤ. Επιδίωξή μας και στόχος όλων των ενεργειών μας είναι η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να κλείσει πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου», δηλώνει.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν η λιτότητα δεν έχει τελειώσει για τις τάξεις που έχουν πληγεί, αλλά «είμαστε στην πορεία εκείνη που οριστικά, πλέον, θα αφήσουμε πίσω μας τις πολιτικές που μας έριχναν, μέσω φαύλων κύκλων, όλο και πιο βαθιά στην ύφεση».

«Προφανώς και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το μείγμα πολιτικής που εμμονικά ζητά μερίδα των δανειστών μας, και σίγουρα θα θέλαμε να αντιμετωπιστεί ο ελληνικός λαός διαφορετικά», δηλώνει και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση δε συζητά πρόσθετα μέτρα λιτότητας και ούτε, όπως επιθυμούν κάποιοι, θα αφήσει χωρίς μάχη και αυτήν τη διαπραγμάτευση. […] Εμείς έχουμε στόχο να είμαστε εκείνη η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και την επιτροπεία. Να τελειώνουμε από μνημόνια και να ανατάξουμε την παραγωγή και την οικονομία της Ελλάδας».

Για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Σαντορινιός υπογραμμίζει ότι δεν είναι η μόνη πολιτική ενίσχυσης των νησιών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Υπάρχει επεξεργασμένο ένα συνολικό πλαίσιο θετικών παρεμβάσεων που σκοπό έχουν να διευκολύνουν την παραμονή των μόνιμων κατοίκων στα νησιά, και ιδιαίτερα στα πολύ μικρά νησιά, που θα αφορούν στην περιουσία και στην παροχή κινήτρων για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής», αναφέρει.

Τέλος, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Σαντορινιός δηλώνει: «Θεωρώ ότι η μέχρι τώρα ανταπόκρισή μας είναι τέτοια, που δείχνει την ωριμότητα της διπλωματίας μας, την εμπειρία της πολιτικής μας ηγεσίας στον τομέα της Άμυνας και των Εξωτερικών, αλλά και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλου είδους τακτική απέναντι σε μια χώρα που τα σοβαρά και δομικά εσωτερικά της προβλήματα τα μεταφράζει σε προκλητικά τρικ και δήθεν επεκτατικές κινήσεις. Το Αιγαίο είναι ασφαλές και δεν απειλείται».

Πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ