Με αφορμή την πρόσφατη εκδίκαση υποθέσεων, στις οποίες κατηγορήθηκαν και διαπομπεύθηκαν σεβαστοί και άξιοι συνάδελφοι, που υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει τα εξής:
«Ο γιατρός και ο ασθενής αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στο πλαίσιο ενός υγειονομικού συστήματος που είναι δυσλειτουργικό. Κάθε ιατρική πράξη, που αφορά στη ζωή και στην υγεία των ανθρώπων, πρέπει να κρίνεται και να αξιολογείται με επιστημονικά και μόνο κριτήρια και ουδείς αρνείται, στη περίπτωση αποδεδειγμένα αδικαιολόγητων λαθών, την ποινικοποίηση της.
Η γενικευμένη, όμως, ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης, που θα είναι σε βάρος ιδιαίτερα του ασθενούς άλλα και του ίδιου του γιατρού.
Μπορεί, δηλαδή, να μειώσει τις παρεμβατικές δυνατότητες του γιατρού σε δύσκολες περιπτώσεις, με το φόβο της σε βάρος του νομικής εκμετάλλευσης μιας πιθανής αποτυχίας.
Επίσης, μπορεί να μεγαλώσει το χάσμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή, να διασπάσει την αναγκαία ενότητά τους απέναντι στην καταπολέμηση του όποιου προβλήματος υγείας παρουσιαστεί.
Οι γιατροί αντιμετωπίζονται ως εξιλαστήρια θύματα και το κράτος αποποιείται τις ευθύνες που του αναλογούν.
Οδηγούμαστε όλο και πιο πολύ σε ένα σύστημα όπου το κράτος από τη μία θα απειλεί και θα υποβαθμίζει την υγεία και από την άλλη ο γιατρός θα προσπαθεί μέσω ασφαλιστικών εταιριών να ασφαλίζεται για τα ενδεχόμενα λάθη, για τα οποία τις περισσότερες φορές δεν θα είναι ο μόνος υπεύθυνος, ενώ το μεγάλο θύμα, ο ασθενής, με τον δικηγόρο του, να διεκδικεί την αποζημίωση του για τις φθορές της υγείας του από αυτά τα λάθη.
Είναι, τέλος, απογοητευτικό να ξέρουμε, ζώντας τις καταστάσεις εκ των έσω, ότι δίνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας για να σώσουμε τον συνάνθρωπο ακόμα και με μέσα που δεν υπάρχουν, να γίνονται τόσα θετικά πράγματα στο Νοσοκομείο μας και να μην ακούγονται, γιατί αυτό δεν εξυπηρετεί, να διασφαλίζεται καθημερινά η υγεία δεκάδων συνανθρώπων μας και αυτό να περνάει στα ψιλά γράμματα.
Στο νοσοκομείο μας υπηρετούν εγνωσμένου κύρους Ιατροί τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος όλων μας είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και αν τύχει και δεν καταφέρουμε να τη σώσουμε, βιώνουμε τον ίδιο πόνο και την ιδία απογοήτευση με τους συγγενείς.
Η λύση είναι κοινή για τούς ασθενείς και για τον γιατρό. Είναι η αναγνώριση της υγείας ως κοινωνικού αγαθού και πρωταρχικού δικαιώματος κάθε ανθρώπου. Είναι η κοινή προσπάθεια για ένα αναβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα δημιουργεί συνθήκες ποιότητας και ασφάλειας, με στόχο όχι μόνο την ελαχιστοποίηση των ιατρικών λαθών αλλά και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για πρόληψη και ανάπτυξη της υγείας. Συνεπώς, μέσα σε αυτή την κατάσταση πρέπει να γίνει γνωστό στους ασθενείς και στην κοινωνία το μέγεθος των ελλείψεων του Συστήματος, οι αντικειμενικές συνθήκες επικινδυνότητας μέσα στις οποίες εμείς εργαζόμαστε, ώστε να αναδειχθούν οι πρόδηλες ευθύνες του κράτους, με απώτερο σκοπό την καλύτερη οργάνωση του Συστήματος και στόχο την πλήρη καθολική και υψηλού επιπέδου κάλυψη της υγείας.
 
 Ε.Ι.Ν.Ρόδου και ΚΥ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ