Ειδήσεις

Βρετανικό Μουσείο: «Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εν μέσω συζητήσεων για το ενδεχόμενο να επιστραφούν στην Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως ζητήσει την οριστική επιστροφή των Γλυπτών που ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό τους, ενώ η βρετανική Daily Telegraph ανέφερε την Τετάρτη ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ του προέδρου του μουσείου, πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή τους στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής.

Η Telegraph ανέφερε ότι μια τέτοια συμφωνία, η οποία στην πραγματικότητα θα ήταν μια συμφωνία δανείου, θα μπορούσε να συναφθεί σύντομα. Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι οι συζητήσεις ήταν σε προκαταρκτικό στάδιο.

Το Βρετανικό Μουσείο, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται περίπου το ήμισυ της ζωφόρου μήκους 160 μέτρων που κοσμούσε τον Παρθενώνα, απέκλειε πάντα το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής για τα Γλυπτά, λέγοντας ότι αποκτήθηκαν νόμιμα και η βρετανική νομοθεσία το εμπόδιζε από το να διαλύσει τη συλλογή του.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι δεν υπήρξαν περαιτέρω συζητήσεις με αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά το αίτημά της για την επιστροφή των Γλυπτών ήταν σε εξέλιξη. «Δεν έχει υπάρξει νέα εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο. Η κυβέρνηση με επαγγελματισμό και απόλυτο σεβασμό σε όλες τις παραμέτρους αυτού του θέματος θα συνεχίσει να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε.

Reuters

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου