Τοπικές Ειδήσεις

Εχει “κακοφορμίσει” η κατάσταση που επικρατεί στο Κυνοκομείο Ρόδου

Κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εξακολουθεί να λειτουργεί το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου, το οποίο φιλοξενεί αυτή την περίοδο, 460 σκυλιά, ενώ έχει δυνατότητες για φιλοξενία 120 μόνον ζώων.
Επιπλέον, οι κακές καιρικές συνθήκες (βροχές, κρύο κ.λπ.) συμβάλλουν ώστε η σίτιση των ζώων, και οι ανάγκες σε φάρμακα να αυξάνονται καθημερινά, ενώ οι εναπομείναντες εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την φιλοξενία των ζώων αυτών.
Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας αποδεικνύουν σε καθημερινή sxed;on βάση ότι ένα σκυλί (κυρίως συντροφιάς και κυνηγιού) δεν έχει θέση σε ένα σπίτι.
Βασανισμένα και κακοποιημένα ζώα, ταλαιπωρημένα από ασιτία, εγκαταλελειμμένα σαν ‘σκουπίδια’, τα εντοπίζουν οι εθελοντές και τα μεταφέρουν στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου: «Τα περιστατικά είναι καθημερινά. Κάποιοι θεωρούν ότι το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου είναι ο τόπος φιλοξενίας για όλα τα ζώα. Αυτό είναι λάθος. Δεν μπορούμε να μαζέψουμε 3.000 αδέσποτα που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στο νησί. Και σε αυτό τον χώρο, δεν μπορούν να έρχονται τα υγιή ζώα. Εδώ μπορούμε να φιλοξενούμε ζώα που έχουν ανάγκη, όπως είναι τα γέρικα και τα κακοποιημένα. Μας καλούν να πάρουμε σκυλιά που είναι υγιή ή που δεν τα θέλουν, ενώ κάποιοι έρχονται και μας τα αφήνουν εδώ. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία στην Ρόδο που θέλει να περισυλλέγουμε όλα τα αδέσποτα», δήλωσε στην «δημοκρατική» ο εθελοντής κ. Γιώργος Κρητικός.
Μάλιστα, τόνισε πως είναι πλέον καθημερινό το φαινόμενο να δέχεται κλήσεις για να σώσει εγκαταλελειμμένα ζώα, τα οποία εντοπίζονται κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, υποσιτισμένα, δεμένα σε δέντρα ή βαρέλια σε απόμερες περιοχές, πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών και κακοποιημένα.
«Τα περισσότερα περιστατικά, αφορούν σε καθημερινή βάση, εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς και κυνηγόσκυλα. Δεν καταλαβαίνουν οι κυνηγοί ότι δεν πρέπει να τα εγκαταλείπουν μέσα στα δάση και όπου τους βολεύει; Είναι πράγματι αδιανόητες οι μέθοδοι που επινοούν για να διώξουν ένα ζώο…»
Η κατάσταση στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου, χρονίζει και έχει πλέον «κακοφορμίσει».
Δυστυχώς, ούτε ο εθελοντισμός επαρκεί, ούτε οι υιοθεσίες (που γίνονται κυρίως το καλοκαίρι από ξένους), ούτε όμως και η χρηματοδότηση από τον Δήμο Ρόδου.
«Το να κατασκευάσεις νέο κυνοκομείο με πολλές θέσεις και να δίνεις συνεχώς χρήματα, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και οι συμπολίτες μας, αποδεικνύουν ότι αμελούν τα ζώα και δεν τους ενδιαφέρει πού θα πάνε όταν τα εγκαταλείψουν», λένε οι εθελοντές.
Μάλιστα, αυτή την περίοδο έχει έρθει από την Ελβετία μια εθελόντρια που σε καθημερινή βάση προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου.
Ωστόσο, ξένοι επισκέπτες του νησιού μας με δικά τους χρήματα, έχουν φτιάξει πρόχειρα κλουβιά για να φιλοξενούν τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά αφού υπάρχουν συνεχώς ανάγκες.
Επιπλέον, ο χώρος είναι μια υγειονομική ‘βόμβα’ αφού οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες παρά τις προσπάθειες για καθαρισμούς, ενώ τα ζώα, τραυματίζονται και μεταξύ τους.
«Επειδή φιλοξενούνται πολλά σκυλιά μέσα στα κλουβιά, καταλαβαίνετε ότι τα ζώα στρεσάρονται και επιτίθεται το ένα στο άλλο. Είχαμε τέτοια περιστατικά με τραυματισμούς» λέει ο κ. Κρητικός.
Αν και η τελική λύση για το μέλλον του Κυνοκομείου, φαντάζει πλέον πολύ δύσκολη, η ανθρώπινη ευαισθησία και αγάπη για τα άμοιρα ζώα, αντιτίθεται στην ανθρώπινη βαναυσότητα που αντικρίζουν αυτά τα εγκαταλελειμμένα πλάσματα.
«Οι υιοθεσίες είναι μία λύση αλλά δεν είναι πανάκεια. Ενώ δίνουμε ζώα για υιοθεσία, έρχονται συνέχεια άλλα. Οι χώροι του Κυνοκομείου δεν επαρκούν, ούτε οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι οι καλύτερες. Χρειάζονται ιατρική και φαρμακευτική μέριμνα και φυσικά, τροφές», λένε οι εθελοντές.
Να σημειωθεί ότι στα τελευταία τέσσερα χρόνια γίνονταν συστηματικά στειρώσεις σε γατάκια και σκυλάκια, με την αρωγή εθελοντικών ομάδων.
Τα προγράμματα στειρώσεων μόνον σε αδέσποτα ζώα, πραγματοποιούνται κατά διαστήματα από την οργάνωση ‘Flying Cats’ στον χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου.
Τα ζώα προς στείρωση τα παίρνουν εθελοντές και ελέγχουν εάν είναι πράγματι, αδέσποτα. Οι στειρώσεις γίνονται δωρεάν και από την οργάνωση “Daps”. Τα προγράμματα των στειρώσεων πρέπει να συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και αποτελούν ένα δείγμα, ότι οι ευαισθητοποιημένοι και φιλόζωοι συμπολίτες μας, επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα αδέσποτα που βρίσκουν για στείρωση, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την ρύθμιση των ανεξέλεγκτων γεννήσεων του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
Αυτές οι ενέργειες όμως, δεν επαρκούν. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες η ανθρώπινη ανευθυνότητα και βαναυσότητα αποδεικνύεται πιο ισχυρή και καθρεφτίζεται στην εικόνα των εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων ζώων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται εδώ και καιρό ένας καινούργιος, μεγαλύτερος χώρος σε κοντινή περιοχή που θα διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενούνται επείγοντα περιστατικά ζώων σε κίνδυνο.
Οι εθελοντές πάντως, απευθύνουν έκκληση να αλλάξει η νοοτροπία που κυριαρχεί εδώ και χρόνια, ζητώντας από τους συμπολίτες μας να δείξουν ευαισθησία και να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα κακοποιούν και να μην τα «πετάνε» στο Κυνοκομείο, ως τελευταία λύση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου