Ειδήσεις

Κατηγορούμενοι πρώην αντιδήμαρχος και δύο δημοτικοί υπάλληλοι για παράβαση καθήκοντος από κοινού

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος από κοινού, θα καθίσουν την 22α Νοεμβρίου 2017, ο πρώην αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Ν. Τσουκαλάς, ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Μ. Παϊτάκης και ο κ. Ι. Σκαμπίλης, μέλος της Επιτροπής Απογραφής και Παράδοσης στο Δήμο Ρόδου των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων του πρώην Δήμου Πεταλούδων και πρώην ταμίας αυτού.
Τους αποδίδεται συγκεκριμένα ότι κατά το χρονικό διάστημα από 30 Απριλίου 2013 έως 10 Νοεμβρίου 2014 δεν υπέβαλαν στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα οικονομικά στοιχεία, που τους ζητήθηκαν με αποτέλεσμα να παρακωλύσουν κατασταλτικό έλεγχο και καταλογισμό ελλειμμάτων στους δημοσίους υπολόγους, με σκοπό να βλάψουν το Δημόσιο.
Φερονται συγκεκριμένα να τους είχε ζητηθεί εγγράφως 4 φορές στο ως άνω διάστημα από το Ελεγκτικό Συνέδριο αντίγραφα απολογισμού ή ισολογισμού του πρώην Δήμου Πεταλούδων, συνοδευομενα από τις σχετικές εκθέσεις των και πράξεις των αρμοδίων οργάνων, έκθεση των ορκωτών ελεγκτών, τα χρηματικά εντάλματα και τα γραμμάτια είσπραξης και η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής κατά το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα να μην το έπραξαν.
Φέρεται να τους είχαν ζητηθεί επιπλέον και να μην προσκόμισαν:
-Κατάσταση υπολόγων με την πράξη ανάθεσης καθηκόντων σε αυτούς και την οικεία βεβαίωση ανάληψης υπηρεσίας, ταμειακός απολογιστικός πίνακας, βεβαίωση του πιστωτικού ιδρύματος, όπου κατατίθενται χρήματα διαθέσιμα από τους ανωτέρω οργανισμούς και τα νομικά πρόσωπα για το χρηματικό υπόλοιπο κατά την 31η Δεκεμβρίου του αμέσως προηγούμενου έτους.
– Αντίγραφα κινήσεων των λογαριασμών αυτών, τελική κατάσταση του λογαριασμού χρηματικής διαχείρισης και ανάλυση χρηματικού υπολοίπου σε μετρητά και αντίτιμα, η έκθεση λογοδοσίας του Δημάρχου με τα οικεία πρακτικά συζήτησης στο Δ.Σ. καθώς και το αντίγραφο της έκθεσης επιθεώρησης ή ελέγχου η κατάσταση των δανείων και εγγυήσεων που συνομολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρήσης.
-Τα στοιχεία που τηρούνται για την παρακολούθηση της ακίνητης και κινητής περιουσία του ΟΤΑ ή των νπδδ που ανήκουν σε αυτόν ο προϋπολογισμός, ο ισολογισμός και κάθε άλλος συγκεντρωτικός λογαριασμός του ΟΤΑ και των νπδδ που ανήκουν σε αυτόν και η κατάσταση των φυσικών προσώπων που απασχολούνται από τον οργανισμό ή τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα με μνεία της πράξης διορισμού τους ή της έγκρισης πρόσληψης.
Τα ανωτέρω στοιχεία ήταν αναγκαία προκειμένου να διενεργηθεί κατά προτεραιότητα έκτακτος διαχειριστικός κατασταλτικός έλεγχος του πρώην Δήμου Πεταλούδων για τα έτη 2000 έως 2010. Τους αποδίδεται ότι δεν μερίμνησαν σχετικά, αλλά αντίθετα κωλυριεργούσαν συστηματικά υποβάλλοντας στην Υπηρεσία Επιτρόπου μόνο ελάχιστα εξ αυτών και συγκεκριμένα κάποια απολογιστικά στοιχεία και πίνακες ημερολογίου ταμείου για τα έτη 2000 έως 2003.
Ο πρώην αντιδήμαρχος επί των οικονομικών του Δήμου Ρόδου, εξεταζόμενος επεσήμανε ότι τήρησε στο ακέραιο κάθε νομική υποχρέωση που είχε για την υποβολή οικονομικών στοιχείων του πρώην Δήμου Πεταλούδων προς το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επεσήμανε ότι με την υπ’ αρίθμ. 337/2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η μη έγκριση της τελικής κατάστασης λογαριασμού διαχείρισης και απολογισμού οικονομικού έτους 2010 του πρώην Δήμου Πεταλούδων και η υπολοβολή του για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αποφασίστηκε σε άλλη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η μη έγκριση και σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή-Λογιστή και η υποβολή για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνεδριο του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων για τη χρήση του οικονομικού έτους 2010 του πρώην Δήμου Πεταλούδων.
Ακολούθως τον Ιούνιο του 2013 με απόφαση του όρισε ως υπεύθυνο τον κ. Σκαμπίλη, ο οποιος υπηρετούσε στις οικονομικές υπηρεσίες και ήταν ο μόνος που μπορούσε να συνδράμει στον έλεγχο.
Επεσήμανε εξάλλου ότι η όλη διαδικασία ήταν εξαιρετικά επίπονη και θα ήταν αδύνατο για τον ίδιο να τηρήσει και να φυλάξει τα ζητούμενα στοιχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι η ευθύνη τήρησης τους για τα έτη 2000 – 2010 βαραίνει τους τότε υπόλογους και όχι τον ίδιο που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2011.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου